IKKE NOK: Politiet sier at det ikke er nok å sette opp varselskilt om takras. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
IKKE NOK: Politiet sier at det ikke er nok å sette opp varselskilt om takras. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.Vis mer

- Det er skremmende mange som ikke tar rasfaren seriøst

Det er ikke bare på fjellet du må passe deg for snøras.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I helga fikk politiet 14 meldinger om is som har rast ned fra bygninger i Oslo, nå går politiet ut og ber folk være oppmerksom på faren for ras.

- Vi ser at antallet rasmeldinger er økende, og vi går inn i en periode med skiftende vær, som gjør at rasfaren er enda større, sier Sven Martin Ege ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Eierens ansvar Det er hus- eller gårdeieren som har ansvaret for at det skal være trykt å bevege seg på fortauet foran bygningen de eier.

- Det er ikke nok å bare henge opp varselflagg. Det holder ikke å bare si at det kan komme isras, det er ikke holdbart, sier Ege.

Erlend Siem jobber for Høyden AS, som fjerner farlig snø og is fra tak i Oslo.

- Vi har veldig travle dager nå. Jeg har inntrykk av at flere gårdeiere tar dette seriøst nå, men det er fremdeles skremmende mange som ikke tar det nå. Det er generelt for dårlig oppfølging fra gårdeiere, sier Siem.

Skjulte farer Han forteller at det kan være rasfare selv om det ikke er synlig fra gata, slik som da Robin A. Vedvik fikk et snøras i hodet i Oslo i 2010.

Politiet i Oslo har et samarbeid med bymiljøetaten i Oslo kommune, der trafikkbetjenter kan bøtelegge gårdeiere om de ser at rasfaren er stor. Ege oppfordrer publikum til å ta kontakt med bymiljøetaten hvis de ser et hus som har mye is på taket.

- Hvis det er skader på personer eller gjenstander, så meld ifra til politiet, så skal vi etterforske saken, sier Ege.

- Følg med Politiet i Oslo har ikke fått meldinger om personskader eller store materielle skader hittil i år, og slik håper de at det vil fortsette.

- Følg med, alle gårdeiere og dere som er ute å går, vi håper å unngå tragiske ulykker i år, sier Ege.

I Telemark var det for noen uker siden mange hus med store istapper.

- Det er størst fare når det er kaldt her. Da ligger det snø på taket, og folk fyrer hardt inne i husene. På gamle hus, med dårlig isolasjon i taket, vil da snøen på taket smelte og det dannes store istapper, som kan være farlige, sier Vidar Aaltvedt ved Telemark politidistrikt.

HENGER HØYT: Her er to arbeidere fra Høyden Eiendomsservice i gang med å fjerne snø og is fra et tak i Oslo. Foto: Kristian Harby
HENGER HØYT: Her er to arbeidere fra Høyden Eiendomsservice i gang med å fjerne snø og is fra et tak i Oslo. Foto: Kristian Harby Vis mer