<strong>KRIG SOM KOSTER:</strong> Amerikanske soldater om bord på et tysk transportfly fra Kabul til Kandahar i slutten av desember i fjor. Den dramatiske økningen i antall selvmord blant amerikanske soldater skaper sterk bekymring. Foto: AFP PHOTO/MASSOUD HOSSAINI/SCANPIX
KRIG SOM KOSTER: Amerikanske soldater om bord på et tysk transportfly fra Kabul til Kandahar i slutten av desember i fjor. Den dramatiske økningen i antall selvmord blant amerikanske soldater skaper sterk bekymring. Foto: AFP PHOTO/MASSOUD HOSSAINI/SCANPIX Vis mer

«Det er skremmende. Vi vet ikke hva det er som skjer»

Seksdobling av selvmord blant amerikanske soldater i januar måned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): Det amerikanske forsvarsdepartementet slår nå alarm. Den nedslående statistikken for den første måneden av 2009 viser at antall selvmord i den amerikanske hæren truer med å overstige antallet drepte i krig.

I januar var det 24 innrapporterte selvmord, mens det ble meldt om 16 amerikanske soldater drept i Irak og Afghanistan, ifølge tall fra nyhetsbyrået AP.

Til sammenlikning var det i januar i fjor fire selvmord blant amerikanske soldater. I 2007 var det seks selvmord og i 2004 var det ti.

Økt de siste fire årene
Selvmordstallene har økt hvert år siden 2004, og mange peker på den tøffe krigføringen i Irak og Afghanistan som årsaken. I fjor var det 128 bekreftede selvmord og sju tilfeller som ennå ikke er bekreftet.

Det amerikanske forsvarsdepartementet ser med bekymring på utviklingen.

- Hvorfor disse tallene stiger? Vi vet ikke, sier Peter Chiarelli, visestabssjef i den amerikanske hæren.

- Det er skremmende. Vi vet ikke hva det er som skjer, sier en annen forsvarskilde til CNN.

På bakgrunn av de økende selvmordstallene gikk Pentagon torsdag morgen til det uvanlige skritt å informere representanter i Kongressen om situasjonen.

Av de 24 innrapporterte selvmordene er sju så langt bekreftet, mens 17 fortsatt er under etterforskning. Ifølge AP konkluderes det som regel med selvmord i disse sakene.

Prøver å skaffe hjelp
Økningen i antall selvmord har skapt sterk frustrasjon i forsvaret.

De dystre tallene kommer på tross av gjentatte forsøk på å motvirke utviklingen gjennom forebyggende arbeid, ansettelse av flere psykiatere og annet fagpersonell, programmer både hjemme og ved fronten for soldatene og deres familier.

I oktober inngikk hæren og Nasjonalinstituttet for mental helse en avtale om en fem års studie som skal identifisere faktorene som påvirker soldatenes mentale helse og adferd, og foreslå mostrategier.

Denne måneden skal soldatene gjennomgå spesialkurs fra 15. februar til 15. mars, med sikte på å forebygge selvmord.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer