RANSAKING: Jacob Sanden Ringsrød fikk rekkehusleiligheten sin ransaket. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
RANSAKING: Jacob Sanden Ringsrød fikk rekkehusleiligheten sin ransaket. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

- Det er slik vi har sett ved hasjplantasjer tidligere

Politiet som ransaket advokat Jacob Sanden Ringsrøds leilighet hevder de ikke så at han var registrert på boligen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet fortalte tidligere i dag historien om advokat Jacob Sanden Ringsrød, som opplevde at rekkehusleiligheten hans ble ransaket i hemmelighet tidligere denne uka.

Politiadvokat Helge Vigerud godkjente ransakingen.

- Som Dagbladets bilder også viser, så var det en underlig lufteslange som kom ut av det ene vinduet, mens et nabovindu var tildekket. Det er slik vi har sett ved hasjplantasjer tidligere, og derfor fattet tjenestemennene mistanke, sier Vigerust.

- Eldre mann registrert som eier Han sier tjenestemennene raskt forstod at mistanken var et bomskudd.

- Sjekket dere hvem som bodde der?

- Vi sjekket i Folkeregisteret. Der var det oppgitt at det var en eldre mann som var registrert som eier, men at han var bosatt i Thailand. Vi antok at det kunne være andre som var bosatt der nå, og kjente ikke til at Ringsrød bodde der, sier Vigerust.

Mannen som er registrert som eier, er advokatens far. Da Dagbladet sjekket Folkeregisteret, var advokat Ringsrød registrert som bosatt på eiendommen. I Eiendomsregisteret er han registrert som rettighetshaver.

- Sjekket dere postkasser eller liknende?

- Hva som står på postkassa trenger ikke nødvendigvis å stemme med hvem som bor på innsiden, sier Vigerust.

Registrert på eiendommen siden 2009 Ringsrød mener forklaringen til Asker og Bærum-politiet ikke holder. 

- Det er min far som formelt eier huset. Men jeg har vært registrert der siden juli 2009, og posten har alltid kommet fram, for å si det slik. Politiet har betydelige ressurser og metoder til rådighet for etterforskning. Dersom politiet med disse midler ikke klarer å finne ut hvem som er registrert beboer, er det grunn til undring, sier Ringsrød, som mener politiet ville funnet ut at han bodde der hvis de bare løftet på postkasselokket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Politiet sier egentlig at det ikke har betydning hvem som bor på adressen, fordi det som er opplyst i posten ikke trenger å stemme, sier Ringsrød.

Han mener det uansett ikke kunne foreligge skjellig grunn til mistanke, uansett hvem som hadde bodd i huset.

-  Man må faktisk kunne ha vinduene slik man vil, uten at man skal frykte at politiet kommer på ransaking på dette grunnlag alene, sier Ringsrød til Dagbladet.

- Jeg har ikke engang tenkt på at dette kunne oppfattes kriminelt. Der er en rekke forhold i samfunnet som er forenlig med både kriminell og lovlig virksomhet, og skal borgerne til en hver tid holde seg oppdatert på hva som kan medføre tvangsinngrep uten varsel, kan det bli et noe tungvint samfunn å leve i til slutt, sier Ringsrød, som etter Dagbladets sak har fått tilbud om både vask av leiligheten og nye gardiner av spøkefulle venner og bekjente