STATSRÅD: Fornyingsminister Rigmor Aasrud viste i dag pressen det bombeskadde Regjeringskvartalet. Foto: Jacques Hvistendahl
STATSRÅD: Fornyingsminister Rigmor Aasrud viste i dag pressen det bombeskadde Regjeringskvartalet. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

- Det er små struktur-skader i Høyblokka

Statsbygg tror det vil være mulig å sette i stand Høyblokka igjen, hvis Regjeringen vil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det viktigste vi gjør nå, er å rydde opp. Det er komplisert fordi det er så mye i byggene som skal tas vare på eller skal sørge for at ikke kommer på avveie, sier Anders Wethal, Statsbyggs prosjektleder for arbeidet i Regjeringskvartalet.

Dagbladet intervjuet ham i dag i det utbombede resepsjonsområdet i Høyblokka.

Den gamle resepsjonen er rett og slett borte. Kantina, som lå ved siden av, er bombet sønder og sammen. Men bæreelementene i blokka har klart seg bedre.

- Vi har fått gjort en ordentlig første runde med byggtekniske undersøkelser, blant annet med eksperter fra Forsvaret. Den viser at det er små strukturskader. Og skader av en type som er vurdert å ikke være avgjørende for bæreevne eller om bygget har en verdi som gjenoppbygningsobjekt, sier Wethal.

- Hvis det er ønskelig å sette Høyblokka i stand igjen, så ser det ut til å være mulig.

- De største skadene er på de letteste elementene. Vinduene, som gikk først, vindusfelter, innvendige vegger og himlinger, og medfølgende tekniske elementer. Betongelementene har klart seg mye bedre.

Fornyingsminister Rigmor Aasrud sier det er for tidlig å avgjøre om Høyblokka, for mange selve symbolet på Regjeringskvartalet, vil bli revet eller ikke.  

- Hvis de bygningstekniske forholdene tilsier at det må rives, så vil vi naturligvis måtte gjøre det. Men vi må i tillegg vurdere flere andre ting, som om vi skal ha et samlet regjeringskvartal eller om skal spre departementene rundt om i sentrum. Det kan være ansatte som har traumer med å komme tilbake til disse bygningene.

- Vi vet at det er ansatte som synes det er tøft å tenke på at de kanskje skal tilbake til kontorene der de satt da det smalt. Det er mange problemstillinger som må vurderes før man tar en endelig avgjørelse. Det viktigste for oss nå er at vi gjør en grundig vurdering av sikkerheten, sier Aasrud til Dagbladet.

Arbeidene med å rydde og rive i Regjeringskvartalet vil ventelig vare helt fram til mai neste år.

NRK har tidligere meldt at det kan komme til å koste så mye som tre til seks milliarder å gjenoppbygge Regjeringskvartalet. Det er uklart om de eksisterende bygningene vil bli reparert og satt i stand som de var tidligere, eller om noen bygg vil bli revet.

PROSJEKTLEDER: Anders Wethal, Statsbyggs prosjektleder for arbeidet i Regjeringskvartalet. Foto: Sindre Granly Meldalen
PROSJEKTLEDER: Anders Wethal, Statsbyggs prosjektleder for arbeidet i Regjeringskvartalet. Foto: Sindre Granly Meldalen Vis mer