Det er snart ikke mer vann i California. Nestlé tjener seg rike mens delstaten lider

Får hjelp av indianerstammer.

SNART HELT BORTE: Situasjonen er anspent i California, der ekstremtørken holder på på fjerde året. Her ved Lake Mendocino nær Ukiah i California Foto: AP Photo/Rich Pedroncelli/NTB Scanpix
SNART HELT BORTE: Situasjonen er anspent i California, der ekstremtørken holder på på fjerde året. Her ved Lake Mendocino nær Ukiah i California Foto: AP Photo/Rich Pedroncelli/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mens ekstremtørken i California i USA fortsetter å nå ekstreme, historiske høyder etter fire år med omfattende mangel på vann, tjener Nestlé seg rike på å tappe og selge flaskevann i delstaten. 

Kjøper man flaskevann fra Nestlé i USA, som er verdens største mat- og drikkevareprodusent, drikker man rett fra Californias snart uttørka vannkran, skriver blant det amerikanske nettmagasinet Salon. 

Ingen oversikt I California er situasjonen så prekær at innbyggerne i delstaten er under strenge restriksjoner når det gjelder vannbruk. Forskere mener California aldri var ment for å bli heftig brukt av 40 millioner mennesker.

Nå er californierne rasende. Det finnes ingen oversikt over hvor mye vann Nestlé har pumpet opp av den californiske jorda etter 2009, skriver amerikanske medier.

«De kommer unna med det ved å samarbeide med stammefolk. De får tappe vann fra deres territorier», skriver Salon og viser til at Nestlé til tross for tørken fortsatt samarbeider med indianerstammer, slik de har gjort i 25 år. 

Indianerstammene er under egen lovgivning, og derfor er det vanskeligere å kreve informasjon om tappingen som driftes av Nestlé, skriver aktivistgruppa Groundswell i artikkelen «Skam dere, Nestlé».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer