Det er snart ikke mer vann i California. Nestlé tjener seg rike mens delstaten lider

Får hjelp av indianerstammer.

SNART HELT BORTE: Situasjonen er anspent i California, der ekstremtørken holder på på fjerde året. Her ved Lake Mendocino nær Ukiah i California Foto: AP Photo/Rich Pedroncelli/NTB Scanpix
SNART HELT BORTE: Situasjonen er anspent i California, der ekstremtørken holder på på fjerde året. Her ved Lake Mendocino nær Ukiah i California Foto: AP Photo/Rich Pedroncelli/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mens ekstremtørken i California i USA fortsetter å nå ekstreme, historiske høyder etter fire år med omfattende mangel på vann, tjener Nestlé seg rike på å tappe og selge flaskevann i delstaten. 

Kjøper man flaskevann fra Nestlé i USA, som er verdens største mat- og drikkevareprodusent, drikker man rett fra Californias snart uttørka vannkran, skriver blant det amerikanske nettmagasinet Salon

Ingen oversikt I California er situasjonen så prekær at innbyggerne i delstaten er under strenge restriksjoner når det gjelder vannbruk. Forskere mener California aldri var ment for å bli heftig brukt av 40 millioner mennesker.

Nå er californierne rasende. Det finnes ingen oversikt over hvor mye vann Nestlé har pumpet opp av den californiske jorda etter 2009, skriver amerikanske medier.

«De kommer unna med det ved å samarbeide med stammefolk. De får tappe vann fra deres territorier», skriver Salon og viser til at Nestlé til tross for tørken fortsatt samarbeider med indianerstammer, slik de har gjort i 25 år. 

SVEITSISK: Nestlé får kritikk for å pumpe vann og selge det på flaske mens delstaten lider som aldri før. Foto: REUTERS/Denis Balibouse/NTB Scanpix
SVEITSISK: Nestlé får kritikk for å pumpe vann og selge det på flaske mens delstaten lider som aldri før. Foto: REUTERS/Denis Balibouse/NTB Scanpix Vis mer

Indianerstammene er under egen lovgivning, og derfor er det vanskeligere å kreve informasjon om tappingen som driftes av Nestlé, skriver aktivistgruppa Groundswell i artikkelen «Skam dere, Nestlé».

Selv mener Nestlé Waters de ikke gjør noe galt, ifølge Reuters. Nestlé har skrevet under for å vise sin støtte til FN-sponsede Water Mandate.

Men titusener boikotter nå mat- og drikkevareprodusenten. 132 000 mennesker har skrevet under på en kampanje som ber myndighetene om å nekte Nestlé å tappe mer vann, og flere lokale lag har gått sammen om å droppe gigantens produkter.

Nestlé pumpet i fjor 189 millioner liter drikkevann fra Sacramento. Det utgjorde 12 prosent av hele vannforbruket i den tørkerammede delstatshovedstaden.

Får ikke bli med inn Samtidig skriver avisa Desert Sun at de siden i fjor har forsøkt å få bli med på en omvisning på vannanlegget som driftes av Nestlé. 

TØRT: Det er knusktørt i California. Sandy Huffaker/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
TØRT: Det er knusktørt i California. Sandy Huffaker/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer

Det får de ikke lov til, hevder de. 

Avisa har skrevet flere omfattende saker om den ekstreme tørken i delstaten sin, og mener ett av det største problemene er at det ikke finnes noen god oversikt over hva delstatens 108 vannanlegg har å si for tørken. 

Det man vet, er at California lider. 

Bilder fra de ellers så snøfylte skibakkene i Olympic Valley viser hvordan folk i mars sto på ski og snowboard i omtrent knusktørre skibakker, med kun noen få flekker med snø. 

På ski, men ingen snø Flere steder har skiheisene måttet stå i vinter, da man kun så 19 prosent av den normale snømengden. 

- Det har vært det jeg kaller den mest grusomme vinteren jeg noen sinne har sett, sier Tim Cohee, som er sjef for et av de vanligvis populære skihotellene, China Peak Mountain Resort, til sine kunder på Facebook.

Det har foreløpig ikke lyktes Dagbladet å få tak i Nestlés norske pressekontakt, Marianne Hardeng Aaberg.

Noe annet i snobbeområdene I Beverly Hills, der mange av Hollywoods rike og berømte bor, går livet upåvirket av vannkrisa som utspiller seg i områdene rundt.

Det er ingen brune plener i snobbeområdene, og vannkrisa i staten synliggjør et klasseskille i form av ressursforbruk. De rikeste byene i staten, som La Canada Flintridge, Newport Beach, Malibu og Palos Verdes bruker opptil fire ganger så mye vann per innbygger som de fattigere.

- Tro det eller ei, men noen innbyggere vet ikke at vi har tørke her, sier direktøren for vann og strøm i Newport Beach til LA Times.


Ekstremtørken er en varsellampe på hva som kan komme til å skje i resten av verden, mener norsk forsker.

LES OGSÅ: Se bildene som skremmer vannet av USA

Er du i California? Har du bilder eller video? Har du tips eller innspill? Last opp videoen din til DBTV-desken, send SMS/MMS til 2400 eller skriv til oss på 2400@dagbladet.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer