- Det er som å brekke et bein. Det har grodd igjen, men det har grodd skeivt

Fra isødet forteller Samuel Massie om hvorfor han valgte å bli med på Jarle Andhøys nye ekspedisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samuel Massie (19) er med på Jarle Andhøys nye ekspedisjon til Antarktis. I kveldens episode av «Berserk mot Sydpolen» på TVNorge kan du se når Massie mønstrer på Berserk (se utdrag av episoden øverst i artikkelen).

Fra kysten av Victoria Land, om bord på den russiskregistrerte båten Nilaya, forteller 19-åringen til Dagbladet hvorfor han valgte å reise ned på nytt.

- Forrige ekspedisjon var for å hedre Roald Amundsen i forbindelse med hundreårsjubileet. Denne gangen reiser jeg ned for min egen del - for å finne svar på hva som har skjedd med Berserk, sier Massie over satellittelefonen til Dagbladet.

Vanskelig å leve som normalt For få dager siden ankom de Victoria Land, hvor de har begynt søk etter «Berserk» og eventuelle drivrester fra båten i isødet. «Berserk», som var kjent fra flere tv-serier, forsvant under et voldsomt uvær 22. februar i fjor. Om bord var Robert Skaanes, Tom Gisle Bellika og Leonard Banks.

Før Massie og Andhøy gikk i land ble det avtalt tre møtesteder - Horseshoe Bay, Backdoor Bay og Franklin Island. Sistnevnte var et sted mannskapet skulle dra til om noe katastrofalt inntraff. Dette blir et av de viktige søkeområdene for Andhøy og mannskapet de nærmeste dagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

LETER ETTER SVAR:  Samuel Massie og Jarle Andhøy er tilbake i Antarktis, et år etter den forrige ekspedisjonen, for å forsøke å finne svar på hva som skjedde da Berserk forsvant. Dete blidet er tatt under fjorårets turs. Foto: Fra tv-serien «Berserk mot Sydpolen» på TVNorge.
LETER ETTER SVAR: Samuel Massie og Jarle Andhøy er tilbake i Antarktis, et år etter den forrige ekspedisjonen, for å forsøke å finne svar på hva som skjedde da Berserk forsvant. Dete blidet er tatt under fjorårets turs. Foto: Fra tv-serien «Berserk mot Sydpolen» på TVNorge. Vis mer

Massie har det siste året tatt fag og jobbet på sykehjem i Bergen, og ellers forsøkt å returnere til hverdagslivet etter at «Berserk» forsvant i Rosshavet. Men han sier det har vært vanskelig å leve som normalt igjen uten å ha fått noen svar på hva som faktisk den skjebnesvangre dagen i februar i fjor.

- Hjertet mitt har hele tida vært i Antarktis. Det er som å brekke et bein. Det har grodd igjen, men det har grodd skeivt. Dette er min måte å brekke det tilbake på riktig plass og la det gro ordentlig igjen, sier Massie.

- Slutter aldri å håpe Han håper at turen ned endelig vil kunne gi de svarene han ønsker, slik at han kan bearbeide sorgen.

- Det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål, og det har vært mange spekulasjoner fra folk som ikke har peiling på hva som har skjedd. Målet er å finne ut med sikkerhet at skipskameratene mine er borte, og hvorfor de forlot en trygg havn. Jeg sier ikke at vi kommer til å finne båten, men det er en sannsynlighet for det. Så lenge det er en sannsynlighet, er det håp. Man slutter aldri å håpe, sier han.

Turen til Antarktis har vært planlagt helt siden den forrige ekspedisjonen. Massie sier det ikke har vært lett for familien hans at han nå har reist ned igjen.

FORSVANT:  Dette bildet ble tatt av «Berserk» to dager før båten forsvant i Rosshavet.  
Foto: New Zealand Defence Force / HMNZS Wellington / Scanpix
FORSVANT: Dette bildet ble tatt av «Berserk» to dager før båten forsvant i Rosshavet. Foto: New Zealand Defence Force / HMNZS Wellington / Scanpix Vis mer

- Men de støtter meg fullt ut, for de vet at dette er noe jeg trenger og som er viktig for meg, sier 19-åringen.

- Selvfølgelig er det en risiko Jarle Andhøy har fått mye kritikk for ekspedisjonen, og Norsk polarinistitutt har betegnet det som høyrisiko å reise ned til Antarktis nå. Det nærmer seg høst der og isforholdene beskrives å være de verste på 40 år. Selv er ikke Massie det minste urolig for ekspedisjonen.

- Selvfølgelig er det en risiko med å seile ned hit, men det var det også ved forrige tur. Alle om bord kjenner risikoen, og likevel har de valgt å dra ned. Jeg har full tillit til kapteinen og mannskapet. Jeg vet at det ikke kommer til å gå galt, sier han. 

Han sier turen har vært krevende, men at dette har vært mest på grunn av newzealandske myndigheter. Jarle Andhøy ble etterlyst av landets tollmyndigheter for ikke å ha oppgitt at han var deportert fra Canada. Både fly og havfartøy var på utkikk etter «Nilaya», men de ga opp jakten da han var kommet over i internasjonalt farvann. 

Massie sier det føles godt å endelig være i gang med ekspedisjonen.

FANT LIVBÅT:  En livbåt og noe innhold fra denne var det eneste som ble funnet under søket etter «Berserk».
Foto: Barbra Veiga / Sea Shephard / Scanpix
FANT LIVBÅT: En livbåt og noe innhold fra denne var det eneste som ble funnet under søket etter «Berserk». Foto: Barbra Veiga / Sea Shephard / Scanpix Vis mer

- Men det er sterkt å komme ned igjen. Det er mange følelser og mye historie som ligger her. Det er tre fantastiske karer som er savnet her, sier Massie.

NY BÅT:  Dette er den nye båten til Jarle Andhøy. Den russiskregistrert båten «Nilaya» var i går utenfor kysten av Victoria Land, og vil sette kursen mot Franklin Island for å søke etter «Berserk» og drivrester fra båten.  
Foto: New Zealand coast guard
NY BÅT: Dette er den nye båten til Jarle Andhøy. Den russiskregistrert båten «Nilaya» var i går utenfor kysten av Victoria Land, og vil sette kursen mot Franklin Island for å søke etter «Berserk» og drivrester fra båten. Foto: New Zealand coast guard Vis mer