UAKSEPTABELT: Professor Iver B. Neumann betegner avlyttingen som et enormt tillitsbrudd. Foto: Jarl Fr. Erichsen/SCANPIX.
UAKSEPTABELT: Professor Iver B. Neumann betegner avlyttingen som et enormt tillitsbrudd. Foto: Jarl Fr. Erichsen/SCANPIX.Vis mer

- Det er som å lese konas brev eller drikke en annen manns øl

Professor Iver B. Neumann om USAs avlytting av Angela Merkel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble det kjent at USA kan ha avlyttet Angela Merkels mobiltelefon opplyste statsministerens kontor i Tyskland. Merkel har i en telefonsamtale med president Barack Obama forlangt en forklaring.

En rød tråd - Dette er en gammel idrettsgren. Britene avlyttet den franske ambassaden i London mens franskmennene søkte om EU medlemsskap på 50-tallet. Det går som en rød tråd gjennom verdenshistorien at stater finner metoder til å spioner på andre stater. Det som gjør det svært betent er at USA og Tyskland har hatt et historisk nært forhold, sier professor Iver B. Neumann ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til Dagbladet.

I dag har utenriksminister Guido Westerwelle kalt den amerikanske ambassadøren i Tyskland John Emerson inn på teppet for å få en fullstendig forklaring om avlyttingssaken.

- Tyskland føler seg tatt ved nesene. Ingen ville reagere et øyeblikk hvis Nord Korea eller Iran avlyttet et vestlig land, men at en angivelig venn og alliert som USA har brutt kodene og avlyttet Tyskland er et enormt tillitsbrudd. Det er som å drikke av en annen manns øl eller lese konas post. Man gjør det bare ikke, sier Neumann.

Han peker på at etter det ble kjent at den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA registrerte nettsidene den brasilianske presidenten Dilma Rousseff hadde vært inne på, er det kanskje lettere for Tyskland å komme med en reaksjon.

Bør ikke overraske - Brasilianerne sa fra, men dette viser helt klart Tyskland i motsetning til for eksempel Norge har baller til å si fra når de føler seg brukt. Det er alltid en mulighet for å bli avslørt når man driver med slike aktiviteter, men den risikoen er USA villig til å ta. Det er en lite realistisk analyse av internasjonal politikk hvis man tror at USA ikke avlytter andre stater. Det bør ikke overraske noen, sier professor Iver B. Neumann til Dagbladet.

- At Angela Merkel velger å kjøre dette for åpen scene, forteller meg at Tyskland opplever dette som et så grovt tillitsbrudd og at det må fram i det offentlige lys. I siste instans vet alle venner og allierte at muligheten for avlyttning er der, og jeg tror dette vil blåse over. Ingen har helt ren samvittighet når det kommer til overvåkning og spionasje. Tyskerne driver også med sitt, sier Iver B. Neumann til Dagbladet.