Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er som en bil på motorveien med gassen i bånn

Havnivået på Nordøst-kysten i USA stiger mye raskere enn i resten av verden.

OVERSVØMT: Dette bildet av en oversvømt vei ble tatt i august i fjor på Hatteras Island i Nord-Carolina. En ny studie viser at Nordøst-kysten i USA er mer utsatt for oversvømmelser enn resten av verden. Foto: AP Photo/Jim R. Bounds/NTBScanpix
OVERSVØMT: Dette bildet av en oversvømt vei ble tatt i august i fjor på Hatteras Island i Nord-Carolina. En ny studie viser at Nordøst-kysten i USA er mer utsatt for oversvømmelser enn resten av verden. Foto: AP Photo/Jim R. Bounds/NTBScanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra Cape Hatteras i Nord-Carolina til like nord for Boston i USA stiger havnivået mye raskere enn andre steder på kloden, noe som gjør at en av verdens dyreste kyster står i fare for å flomme over, ifølge en ny rapport, skriver nyhetsbyrået AP.

US Geological Survey (USGS) kaller det nesten 100 mil lange kyst-området for en «hot spot» for høyt havnivå på grunn av global oppvarming.

Vendepunkt Langs kysten her stiger havet tre til fire ganger fortere enn enn verdensgjennomsnittet siden 1990, ifølge studien, som ble publisert i Nature Climate Change.

- Det er som en bil på en motorvei med gassen i bånn, sier Asbury Sallenger Jr., oseanograf og hovedforfatter av studien, til AP.

Han har undersøkt havnivåene i hele verden fra 1950 og fram til i dag, og så at den store forandringen var i 1990.

Siden da har havnivået i verden gått opp med rundt fem centimeter, men i Norfolk i Virginia har havnivået steget med over 12 centimeter, i Philadelphia har det steget med 9,4 centimeter, og i New York City har det steget med rundt syv centimeter.

Klimaforandringene får havnivået til å stige ved å smelte isen på Grønnland og vest på Antarktis, og når det blir til varmere vann, så ekspanderer det.

Flere forskere har forutsett denne forandringen, men denne studien er den første som bekrefter at det allerede har skjedd.

Sakker ned Innen 2100 estimerer forskernes modeller at havnivået globalt kan stige så mye som en meter. Langs den utsatte kystlinjen i USA kan nivået stige nesten 30 centimeter mer.

- Forskere tror at den globale oppvarmingen fører til at Golfstrømmen og andre havstrømmer sakker ned, og at denne utviklingen vil fortsette, sier Sallenger, til AP.

Når disse strømmene sakker ned, så vil havet kompensere for det, og dette er ifølge Sallenger noe av grunnen til at nettopp denne kyststrekningen blir hardere rammet.

Havnivå-debatten har også et økonomisk perspektiv. Hvilke forskere lovgiverne baserer seg på kan påvirke hvor nært kysten folk får bygge.

I Nord-Carolina har lovgiverne nylig brukt tall og estimater fra Universitetet i Floridas professer Robert Dean, som i sin forskning fant ut at det ikke var noen regionale forskjeller på havnivået.

Dean sier til AP at han ikke kan motsi resultatene fra Sallengers studie, men han mener at økningen har skjedd på grunn av naturlige årsaker.

Sallenger på sin side sier at Dean ikke har noen bevis for å påstå at det er naturskapt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media