- Det er som en bil på motorveien med gassen i bånn

Havnivået på Nordøst-kysten i USA stiger mye raskere enn i resten av verden.

OVERSVØMT: Dette bildet av en oversvømt vei ble tatt i august i fjor på Hatteras Island i Nord-Carolina. En ny studie viser at Nordøst-kysten i USA er mer utsatt for oversvømmelser enn resten av verden. Foto: AP Photo/Jim R. Bounds/NTBScanpix
OVERSVØMT: Dette bildet av en oversvømt vei ble tatt i august i fjor på Hatteras Island i Nord-Carolina. En ny studie viser at Nordøst-kysten i USA er mer utsatt for oversvømmelser enn resten av verden. Foto: AP Photo/Jim R. Bounds/NTBScanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fra Cape Hatteras i Nord-Carolina til like nord for Boston i USA stiger havnivået mye raskere enn andre steder på kloden, noe som gjør at en av verdens dyreste kyster står i fare for å flomme over, ifølge en ny rapport, skriver nyhetsbyrået AP.US Geological Survey (USGS) kaller det nesten 100 mil lange kyst-området for en «hot spot» for høyt havnivå på grunn av global oppvarming.

Vendepunkt Langs kysten her stiger havet tre til fire ganger fortere enn enn verdensgjennomsnittet siden 1990, ifølge studien, som ble publisert i Nature Climate Change.

- Det er som en bil på en motorvei med gassen i bånn, sier Asbury Sallenger Jr., oseanograf og hovedforfatter av studien, til AP.

Han har undersøkt havnivåene i hele verden fra 1950 og fram til i dag, og så at den store forandringen var i 1990.

Siden da har havnivået i verden gått opp med rundt fem centimeter, men i Norfolk i Virginia har havnivået steget med over 12 centimeter, i Philadelphia har det steget med 9,4 centimeter, og i New York City har det steget med rundt syv centimeter.

Klimaforandringene får havnivået til å stige ved å smelte isen på Grønnland og vest på Antarktis, og når det blir til varmere vann, så ekspanderer det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer