«Det er som en flodbølge som kommer»

Mot ny rekord i antall lommetyverier i Oslo.

OVER GRØNLAND: Justisminister Grete Faremo er på befaring i bydelen Grønland i Oslo sammen med politiledere. f-v (med uniform) Kåre Stølen, stasjonssjef Grønland, Grete Faremo og Anstein Gjengedal, Politimester i Oslo. I bakgrunnen (rett bak Faremo) Bjørn Åge Hansen, stasjonssjef Sentrum).  Foto:Thomas Haugersveen / Dagbladet
OVER GRØNLAND: Justisminister Grete Faremo er på befaring i bydelen Grønland i Oslo sammen med politiledere. f-v (med uniform) Kåre Stølen, stasjonssjef Grønland, Grete Faremo og Anstein Gjengedal, Politimester i Oslo. I bakgrunnen (rett bak Faremo) Bjørn Åge Hansen, stasjonssjef Sentrum). Foto:Thomas Haugersveen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går hadde politimesteren invitert med seg justisminister Grete Faremo på en omvisningstur på Grønland i Oslo.

Med seg hadde han stasjonssjef på Grønland poitistasjon, Kåre Stølen, og stasjonssjef ved Sentrum politistasjon, Bjørn Åge Hansen.

«Gladnyheten» politikorpset presenterte, var 41 nye politistillinger som Oslo politidistrikt har blitt tildelt fra 1. juli. Alle de nye politifolkene skal jobbe i ordensavdelingen.

Stillingene kommer godt med. Blant annet for å bekjempe lommetyverier, der det går mot nok en dyster rekord i år.

Mot 20000 lommetyverier I fjor ble det satt rekord med 14962 anmeldte lommetyverier i Oslo. Det var en økning på 45 prosent fra året før.

Men i år står fjorårets rekord for fall. De ferskeste tallene fra politiet viser at det allerede ved utgangen av april var anmeldt 5903 lommetyverier i Oslo, en økning på 35 prosent i forhold til antallet på samme tid i fjor.

Fortsetter trenden ut året, vil antallet anmeldte lommetyverier i hovedstaden passere 20000 i år - en dobling i løpet av en periode på bare to år.

Politiet setter økningen i sammenheng med at flere omreisende vinningskriminelle kommer til landet. I løpet av den siste uka har politiet tatt 12 lommetyver, alle rumenere, ifølge stasjonssjef Hansen.
 
- Spesialiserte - De er veldig spesialiserte. Damene går på butikkjedene, andre går på restauranter, og andre igjen stjeler lommebøker på buss og T-bane. De dyktiggjør seg på feltet sitt, sier han til Dagbladet.

- Det er som en flodbølge som kommer. Et så rikt land som oss vil bare oppleve mer av dette, skyter politimester i Oslo, Anstein Gjengedal inn.

Oslopolitiet har satt ned en spesialgruppe for å jobbe med lommetyveri.

- Men det vil ta noe tid før vi ser resultater, sier Hansen.

Vil ha forbud Politiet mener at et tiggerforbud ville gi et positivt utslag også på kriminalitetsstatistikken. Men noe forbud er det ikke stortingsflertall for. 

- Men vi bøtelegger stadig for agressiv tigging, sier Hansen.

- Betales de bøtene?

- Det er også et problem, sier Hansen.

Justisministeren sier nei til et tiggerforbud.

- Tigging er lov. Det lovverket vi har er et godt grunnlag for politiet å jobbe ut i fra, sier justisminister Grete Faremo til Dagbladet.

Hun mener et forbud ville være et brudd med norsk sosialpolitisk tradisjon.

- Og den tradisjonen opplever jeg at har bred tilslutning, sier Faremo.