HAIFRYKT: Dykking i haibur gjør haien mer aggressiv og nærgående, mener lokalbefolkningen på Stewart Island i New Zealand. Denne hvithaien er avfotografert utenfor kysten av Mexico. FOTO: NTB scanpix
HAIFRYKT: Dykking i haibur gjør haien mer aggressiv og nærgående, mener lokalbefolkningen på Stewart Island i New Zealand. Denne hvithaien er avfotografert utenfor kysten av Mexico. FOTO: NTB scanpixVis mer

- Det er som «Haisommer» der ute

Kystinnbyggere i New Zealand raser mot dykking i haibur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg elsker haier, de er fantastiske skapninger, men herregud; vi vet ikke nok om dem til å fore dem. Det er som å kødde med en Tyrannosarus Rex med finner, sier Richard Squires, som leier ut båter til folk som vil prøve fiskelykken helt sør i New Zealand.

Ifølge en reportasje fra The Guardian mener både Squires og flere andre, spesielt de som driver i turistbransjen ved havet i Oban på Stewart Island lengst sør i New Zealand, at det er dykking i haibur som må ta skylden for at de oftere har nærkontakt med hvithai. De mener også at haien blir stadig mer aggressiv.

- Som «Haisommer»
Lokale dykkeselskaper startet med haidykkingen i 2007 og siden den gang har haien blitt mer nærgående, mener motstanderne av haidykkingen.

- Når de sier at haiene ikke følger etter båter, så er det bare tull. De siste årene har disse haiene vist en usunn interesse for båter, og de oppfører seg mer aggressivt, sier Squires.

- Det er som «Haisommer» der ute, sier Alistair Faulkner, som jobber på en fiskebåt i helgene.

- De flokker seg sammen og finner ut hvilken båt de skal gå etter. Hvor skal maten komme fra i dag? De er smarte, og de vet at båter betyr mat nå.

De er bekymret for at haiene for alvor vil gå til angrep en dag.

Burdykking må reguleres
Marinbiolog og haiekspert, Fredrik Myhre, sier han er kjent med problemstillingen som dras opp.

- Men det finnes ikke tydelig vitenskapelig dokumentasjon på at haien endrer adferd på grunn av burdykking, sier Myhre til Dagbladet.

Myhre sier at det å lokke villdyr til seg ikke er «veldig heldig», men at det er vanskelig å komme innpå mange haiarter hvis du ikke gjør det. Og ifølge Myhre er det å komme innpå hai viktig for både forskere, og for andre, ikke minst for å øke kunnskapen og bevisstheten rundt «hvor fantastiske haier er». Dykking i haibur kan være en god og sikker måte å oppleve haien på, både for dykkerne og for haien, om det gjøres riktig.

Men det er viktig at burdykkingen er godt regulert, påpeker Myhre.

- Hvis man har oversikt over hvem som driver med burdykking og hvor de driver med det, så kan man gjøre justeringer om de for eksempel gjør det i et område som gjør at det er til ulempe for mennesker eller skadelig for haien, sier Myhre.

Nysgjerrig hai
Allikevel er det ikke sånn at det nødvendigvis er et tegn på aggresjon fra haiens side om den oppsøker båter, surfere eller annet som ligger i vannet.

HAIEKSPERT: Marinbiolog Fredrik Myhre. FOTO: Hjelp havets haier.
HAIEKSPERT: Marinbiolog Fredrik Myhre. FOTO: Hjelp havets haier. Vis mer

- Det er ofte ren nysgjerrighet. Både hvithai og andre hai lever deler av livet sitt ute på det store havet. Livet ute i det store blå kan sammenlignes med en ørken og derfor må haiene ofte undersøke enhver mulighet for mat, også ting som flyter på overflaten. Men de svømmer som oftest veldig fort videre om det ikke er det. I tillegg er det slik at surfere gjerne holder til i områder i nærheten av sel- og sjøløvekolonier, som er hvithaiens favorittmat, sier Myhre.

Som eksempel viser han til surferen Mick Fanning som ble «angrepet» under en surfekonkurranse for et snaut år siden. Videoen av en vettskremt Fanning i vannet sammen med en hai gikk verden rundt, men ifølge Myhre dreide dette seg ikke om et haiangrep.

- Det var mer en hai som undersøkte hva Fanning og surfebrettet hans var, sier haieksperten.

At haier biter i haibur, propeller eller annet som ligger i vannet handler ofte ikke om aggresjon, men rett og slett om at metall i saltvann gir fra seg en lav elektrisk strøm. Haiene er utstyrt med et sanseorgan som oppfatter dette. Dermed dulter de borti for eksempel buret med snuten og biter i det, fordi det er haiens eneste mulighet til å undersøke hva den har foran seg.

Utdrydningstruet
Når det gjelder dykkeselskapene som tilbyr dykking i haibur så har de alltid agn i vannet. Dermed har haiene fått signaler om at det er mat å finne i nærheten av dykkebåtene.

- Da kan den forvente å få et kjøttstykke når den kommer fram. Men om haien tar lærdom av det og forbinder båter med mat i disse områdene, finnes det som sagt ikke entydig vitenskapelig dokumentasjon på, sier Myhre.

De lokale dykkeselskapene på Stewart Island avviser overfor The Guardian at haiene har endret oppførsel.

Hvithaien er utrydningstruet, men ser ifølge Myhre heldigvis ut til å kanskje gjøre det bedre nå.