- Det er som i en skrekkfilm

Farlige strålingsverdier er målt etter ny eksplosjon ved tsunamiskadd atomkraftverk i Japan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SENDAI/OSLO (Dagbladet): Det ble målt strålingsverdier over 400 ganger grensen et menneske har lov til å bli eksponert for i løpet av ett år ved det skadde atomkraftverket Fukushima Daiichi på østkysten av Japan, etter en tredje eksplosjon ved anlegget i natt, norsk tid, melder Kyodo News.

Eksplosjonen førte trolig til skader på kapselen som omslutter selve reaktoren, men det er foreløpig uklart hvor alvorlige disse er.

- Dette er strålingsverdier som gir helseskader, som for eksempel sterilitet. Men vi tror ikke det er mange mennesker innen en 20 km radius fra Daiichi-komplekset som er i fare nå, men alle må ut, sier kabinettsekretær Yukio Edano under en pressekonferanse.

Det er også registrert radioaktiv stråling «høyere enn normalt» i Ibaraki mellom Fukushima og Tokyo, 250 kilometer lenger sør, melder NTB.

Få de siste oppdateringene i saken i Dagbladets livestudio.

Alle i en radius mellom 20 og 30 km fra Dai-ichi må holde seg innendørs og lukke vinduene, sa en alvorlig Edano.

- Selv om det er varmt må dere ikke skru på luftkondisjoneringen. Ikke hent inn klær som henger utendørs, advarte han.

En brann som brøt ut ved reaktor nummer fire, brukt til å oppbevare atomfall fra de andre reaktorene, ble i natt slukket. Brannen, som trolig var i bygningen rundt selve reaktoren, skyldes sannsynligvis en blanding av hydrogen- og oksygengass som ble antent.

- Kapselen er skadd Eieren av atomanlegget, TEPCO, sier inneslutningen som inneholder vannet som skal kjøle ned reaktoren er skadd. De innrømmer at det er fare for en nedsmeltning, og ingeniører arbeider febrilsk for å hindre et alvorlig utslippsscenario.

- Konteineren er den siste forsvarslinjen for å unngå at radioaktivt materiale slipper ut, heter det på en pressekonferanse nå i kveld.

- Det er fortsatt høy risiko for radioaktive utslipp, opplyste statsminister Kan, og brukte store deler av pressekonferansen i et forsøk på å berolige befolkningen, før han gikk etter å ha besvart bare ett spørsmål fra pressen.

- Panikkartet stemning Kabinettssekretær Yukio Edano sa til pressen at det ser ut til at det er skader på den nedre delen av kapselen.

Dersom kapselen ødelegges og det skjer en nedsmelting av brenselstavene, vil radioaktivitet slippe ut.

Dagbladets team befinner seg i byen Sendai, litt i overkant av 90 km nord-nordøst for Fukushima. Utrykningskjøretøyer har kjørt rundt i byen for å varsle om situasjonen med ropert.

- Det er lett regn i Sendai nå, noe som gjør folk nervøse for at nedfallet skal være radioaktivt. All presse forsøker nå å komme seg ut av byen. Masseflukten fra Sendai har begynt, sier Dagbladets reporter Anders Holth Johansen like etter 02.30, norsk tid.

- Som i en skrekkfilm Beboere i nærheten av kjernekraftverket har fått beskjed om å holde seg innendørs. Kyoko Nambuas (49) sier «det er som i en skrekkfilm».

- Huset vårt er borte, og nå sier de at vi må være innendørs. Vi har ingen idé om hva som foregår. Jeg er så redd, sier Nambuas til Associated Press.

 Tre eksplosjoner har rammet kjernekraftverket Fukushima på østkysten av Japan, etter at anlegget ble skadet av den dødelige tsunamien sist fredag. Nattas eksplosjon ser ut til å være langt på vei den alvorligste, og har blant annet skadet inneslutningen som skal beskytte reaktoren. Foto: REUTERS/GeoEye Satellite/SCANPIX
Tre eksplosjoner har rammet kjernekraftverket Fukushima på østkysten av Japan, etter at anlegget ble skadet av den dødelige tsunamien sist fredag. Nattas eksplosjon ser ut til å være langt på vei den alvorligste, og har blant annet skadet inneslutningen som skal beskytte reaktoren. Foto: REUTERS/GeoEye Satellite/SCANPIX Vis mer