TAKKNEMLIG: Det iranske mannskapet viste sin takknemlighet etter at de ble befridd fra piratene. Foto: REUTERS/U.S. Navy photo/Scanpix
TAKKNEMLIG: Det iranske mannskapet viste sin takknemlighet etter at de ble befridd fra piratene. Foto: REUTERS/U.S. Navy photo/ScanpixVis mer

- Det er som om dere er sendt av Gud

Pirat-redningsaksjon med «Hollywood-stunt» kan hjelpe USA i diplomatisk Iran-knipe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forholdet mellom USA og Iran er ikke kjent for å være det aller beste. Men i dag gikk Iran ut med en takk, etter at amerikanske soldater tilknyttet hangarskipet USS John C. Stennis torsdag befridde 13 iranske sjøfolk som ble holdt fanget av somaliske pirater.

- Vi anser de amerikanske styrkenes redning av de iranske sjømennene som en humanitær og positiv handling, og vi er glade for dette, sier talsmann for det iranske utenriksdepartementet, Ramin Mehmanparast, til en iransk TV-kanal lørdag, ifølge NTB.

- Vi synes alle land bør vise slik oppførsel, sier han videre.

Hangarskipet USS John C. Stennis, er det samme som Iran har frarådet å vende tilbake til Persiabukta, i den pågående ordkrigen mellom USA og Iran om Hormuzstredet.

I aksjonen ble det også tatt til fange 15 pirater.

Iran har truet med å stenge Hormuzstredet, og advart USA mot å la USS John C. Stennis passere, dersom landet blir utsatt for nye sanksjoner.  Sanksjonene er ment å skulle bremse Irans atomprogram, som bekymrer blant annet USA og Israel.

Og samtidig som Iran offisielt går ut og uttrykker sin takknemlighet, melder nyhetsbyrået Fars ifølge ABC News at enkelte ser på det som et Hollywood-stunt for å forsvare hangarskipets tilstedeværelse i Persiagulfen.

En journalist fra New York Times var med under redningsaksjonen, som ble gjennomført uten at et eneste skudd ble avfyrt.

- Det er som om dere er sendt av Gud. Hver kveld har jeg bedt til Gud om at vi skulle bli reddet og nå er dere her, sier fiskeren Fazel Ur Rehman til avisas reporter.

Rundt 25 prosent av verdens oljeeksport blir transportert gjennom det strategisk svært viktige stredet.

Admiral Craig S. Faller sier til LA Times at det er standard prosedyre for amerikanske skip å hjelpe når de får nødmeldinger fra sjøfolk.

Piratene skal ha brukt iraneres skip som et såkalt moderskip, som de opererte ut fra.