- Det er som om norske narkomane skulle tigge fordi det var en del av den norske kulturen

Mersida er selv rom. Hun raser mot behandlingen av gravid romjente (16).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I serien «Skyggebarna» fortalte Dagbladet på mandag historien om gravide «Amalia» (16), som tigget sammen med moren sin utenfor Majorstuen Te og Kaffe i Bogstadveien i Oslo. Jenta ble oppdaget av politiet, etter at næringsdrivende i Bogstadveien hadde meldt fra om den lille gravide jenta.

Men barnevernet fikk ikke tilby jenta beskyttelse, avgjorde fylkesnemnda i Oslo og Akershus - blant annet fordi de mente det «utfra jentas kultur var naturlig at hun tigget».

Mersida Spatalaj, som jobber i organisasjonen Selvhjelp for Innvandrere og Flyktninger, reagerte kraftig da hun leste artikkelen i morges.

- Jeg ble veldig sint, sier Spatalaj, som selv er rom fra Serbia, til Dagbladet.

- Provoserer - Det som kommer fram er at det å tigge hevdes å være en del av rom-kulturen — noe som provoserer meg veldig. Å tigge er ikke en del av noens kultur, ei heller av romkulturen. Å tigge kommer av fattigdom, det er noe du gjør for å overleve fra en dag til en annen, sier Spatalaj.

- Det er det samme som om norske narkomane skulle tigge fordi det var en del av den norske kulturen, eller av den «narkomane» kulturen. Realiteten er jo at de tigger fordi de er fattige og må ha mat.

Spatalaj sier fylkesnemndas avgjørelse ikke første gang de opplever kulturelt betinget forskjellsbehandling av romfolk.

- Dette er en fullstendig ansvarsfraskrivelse. Vi ser at det foregår ekteskap mellom barn hos norske romfolk — vi sier fra at det er ulovlig, men får til svar at det er deres kultur. Barns rettigheter blir dermed underordnet denne «kulturen», noe som er fullstendig feil. Barns grunnleggende rettigheter skal være viktigst, slår hun fast.

Kan føre til rasisme Belinda de Leon, prosjektleder  hos SEIF, støtter sin kollega i kritikken.

- Jeg har selv jobbet med norske rombarn - og det er ikke første gang vi hører at dette er deres kultur. Barnevern og skoler er kjent med at romjenter slutter på skolen når de er 13 - hva med barnas rett og plikt til å ta utdanning? Det virker ikke som grunnleggende rettigheter gjelder disse barna. Det er det samme som har skjedd her.

SEIF frykter at en slik holdning hindrer at romfolk integreres i samfunnet - noe som igjen avler rasisme og misnøye.

- Resultatet av dette blir marginalisering og at romfolk lever i et parallellsamfunn. Vi har hatt en handlingsplan og en evaluering av denne, men ingen tiltak er på beina. Vi vet at barn gifter seg med barn, og at mange barn ikke fullfører grunnskolen. Men myndighetene reagerer ikke.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer