«Det er som småstein i skoen. Det er ubehagelig»

Derfor får Ine Marie Eriksen Søreide og utenrikskomiteen kjeft av kineserne under Kina-besøket.

EN BARRIERE: Komiteleder Ine Marie Eriksen Søreide regner med at Nobels fredspris blir et tema kineserne tar opp når utenriks- og forsvarskomiteen i morgen møter Kinas viseutenriksminister med ansvar for Europa, Fu Ying, samt viseminister Liu som leder europaavdelingen i kommunistpartiets mektige internasjonale avdeling. Foto: Kristoffer Egeberg
EN BARRIERE: Komiteleder Ine Marie Eriksen Søreide regner med at Nobels fredspris blir et tema kineserne tar opp når utenriks- og forsvarskomiteen i morgen møter Kinas viseutenriksminister med ansvar for Europa, Fu Ying, samt viseminister Liu som leder europaavdelingen i kommunistpartiets mektige internasjonale avdeling. Foto: Kristoffer EgebergVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BEIJING (Dagbladet.no): To uker før vinneren av årets Nobels fredspris blir kunngjort, gjør kinesiske myndigheter det de kan for å forhindre at den prestisjetunge prisen går til en de har satt bak lås og slå.

- Hvert år blir det foreslått flere kinesere til prisen, og en av dem som er foreslått er Liu Xiaobo. Han kan derfor bli et tema i morgen, spår lederen for Stortingets utenrikskomité, Ine Marie Eriksen Søreide, når Dagbladet møter henne under en snarvisitt på den kinesiske muren.

Liu Xiaobo (54) er Kinas mest kjente regimekritiker. 1. juledag i fjor, mens USA og den vestlige verden feiret juleferie, ble han dømt til 11 års fengsel for det myndighetene mente var undergravende virksomhet. Tiltalen mot ham var vag og ordknapp.

Med Liu som kandidat til fredsprisen, er det derfor ventet at tildelingen vil være et tilbakevendende tema under møtene med kinesiske ledere. Derfor blir det viktig å kommunisere Nobelkomiteens uavhengighet, sier Eriksen Søreide.

- Det er godt mulig vi får kjeft. Men den norske holdningen har vært helt klar overfor Kina og andre land: Norge, den norske regjeringen, Stortinget og statsråder har ikke, skal ikke, og kan ikke påvirke utdelingen av Nobels fredspris. Og de som har forsøkt, tror jeg har mislykkes kraftig, sier hun til Dagbladet.

Ba Støre slutte Kinesernes motstand mot den norske tildelingen av fredsprisen kom også til syne, da utenriksminister Jonas Gahr Støre var i Beijing for en måned siden.

- Slutt med disse ubehagelighetene, utbrøt professor Cui Hongjian for åpen mikrofon, under en plenumsdiskusjon med Støre.

Sjefen for europeiske studier ved China Institute of International Studies ga klart uttrykk for at tildelingen av fredsprisen er en torn i øyet på kineserne.

- Det er som småstein i skoen. Det er konstant ubehagelig, sier Cui til Dagbladet.

Han mener de som ved flere anledninger har nominert både uigurlederen Rebiya Kadeer og Liu Xiaobo ikke vet hvem de har å gjøre med.

Inspirert av Havel Liu Xiaobo har helt siden demonstrasjonene på Den himmelske freds plass i 1989, tatt til orde for politiske reformer i den kommunistiske ettpartistaten.

Liu er også en av forfatterne av det såkalte «Charter 08»-initiativet, et åpent brev signert over 300 intellektuelle, journalister og advokater. Brevet inneholder en lang rekke krav til politiske reformer, demokratisering av lovgivningsprosessene og respekt for menneskerettighetene og enkeltindividet.

Dokumentet fra 2008 var inspirert av demokratiforkjemperen Vaclav Havels politiske deklarasjon «Charter 77», som banet veien for fløyelsesrevolusjonen i Tsjekkoslovakia i 1989.

Nå har både Havel og en rekke andre nobelprisvinnere stilt seg bak Lius kandidatur til fredsprisen. For noen dager siden skrev Havel et innlegg i avisa The International Herald Tribune, der han oppfordret til at Nobels fredspris burde gå til den kinesiske dissidenten.

Før helga ble det på nettsida Boxun publisert en støtteerklæring for Lius fredspriskandidatur. 120 kinesiske intellektuelle skrev under oppropet om at Liu må få tildeles prisen.

UBEHAGELIG: Professor Cui Hongjian ved den myndighetstilknyttede tenketanken China Institute of International Studies gjorde det klart overfor utenriksminister Jonas Gahr Støre at Nobels fredspris er en norsk ubehagelighet overfor Kina. Foto: Kristoffer Egeberg
UBEHAGELIG: Professor Cui Hongjian ved den myndighetstilknyttede tenketanken China Institute of International Studies gjorde det klart overfor utenriksminister Jonas Gahr Støre at Nobels fredspris er en norsk ubehagelighet overfor Kina. Foto: Kristoffer Egeberg Vis mer