«Det er som småstein i skoen. Det er ubehagelig»

Derfor får Ine Marie Eriksen Søreide og utenrikskomiteen kjeft av kineserne under Kina-besøket.

EN BARRIERE: Komiteleder Ine Marie Eriksen Søreide regner med at Nobels fredspris blir et tema kineserne tar opp når utenriks- og forsvarskomiteen i morgen møter Kinas viseutenriksminister med ansvar for Europa, Fu Ying, samt viseminister Liu som leder europaavdelingen i kommunistpartiets mektige internasjonale avdeling. Foto: Kristoffer Egeberg
EN BARRIERE: Komiteleder Ine Marie Eriksen Søreide regner med at Nobels fredspris blir et tema kineserne tar opp når utenriks- og forsvarskomiteen i morgen møter Kinas viseutenriksminister med ansvar for Europa, Fu Ying, samt viseminister Liu som leder europaavdelingen i kommunistpartiets mektige internasjonale avdeling. Foto: Kristoffer Egeberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BEIJING (Dagbladet.no): To uker før vinneren av årets Nobels fredspris blir kunngjort, gjør kinesiske myndigheter det de kan for å forhindre at den prestisjetunge prisen går til en de har satt bak lås og slå.

- Hvert år blir det foreslått flere kinesere til prisen, og en av dem som er foreslått er Liu Xiaobo. Han kan derfor bli et tema i morgen, spår lederen for Stortingets utenrikskomité, Ine Marie Eriksen Søreide, når Dagbladet møter henne under en snarvisitt på den kinesiske muren.

Liu Xiaobo (54) er Kinas mest kjente regimekritiker. 1. juledag i fjor, mens USA og den vestlige verden feiret juleferie, ble han dømt til 11 års fengsel for det myndighetene mente var undergravende virksomhet. Tiltalen mot ham var vag og ordknapp.

Med Liu som kandidat til fredsprisen, er det derfor ventet at tildelingen vil være et tilbakevendende tema under møtene med kinesiske ledere. Derfor blir det viktig å kommunisere Nobelkomiteens uavhengighet, sier Eriksen Søreide.

- Det er godt mulig vi får kjeft. Men den norske holdningen har vært helt klar overfor Kina og andre land: Norge, den norske regjeringen, Stortinget og statsråder har ikke, skal ikke, og kan ikke påvirke utdelingen av Nobels fredspris. Og de som har forsøkt, tror jeg har mislykkes kraftig, sier hun til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer