Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er somaliere som jobber i kommunen som har truet meg

Amal Aden snakket om truslene på debattmøtet hun egentlig trakk seg fra.

STILTE: Amal Aden blant tilhørerne på Litteraturhuset torsdag kveld, før debattmøtet med utgangspunkt i utgivelsen av boka «Halve himmelen. Hvordan kvinner kan forandre verden». Aden skulle deltatt i debattpanelet, men meldte forfall og møtte bare opp som tilhører etter gjentatte trusler den siste tiden.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
STILTE: Amal Aden blant tilhørerne på Litteraturhuset torsdag kveld, før debattmøtet med utgangspunkt i utgivelsen av boka «Halve himmelen. Hvordan kvinner kan forandre verden». Aden skulle deltatt i debattpanelet, men meldte forfall og møtte bare opp som tilhører etter gjentatte trusler den siste tiden. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amal Aden møtte i dag opp til debatten hun egentlig hadde trukket seg fra etter at hun fikk drapstrusler.

Hun skulle egentlig debattere boka «Halve himmelen. Hvordan kvinner kan forandre verden» av Sheryl WuDunn og Nicholas Kristof på Litteraturhuset sammen med blant andre Kristin Clemet, Shabana Rehman og Kadra Jusuf.

- Det er ikke kriminelle som har truet meg, men somaliere som blant annet jobber for Oslo kommune, sa Aden under debatten.

- For å gjøre det klinkende klart kommer jeg aldri til å trekke meg. Jeg vil ha samme frihet som menn, sa Aden.

Kristin Clemet sa:

- Du kommer til å vinne.

Både Reham og Jusuf kritiserte venstresida for manglende støtte til kvinner som blir truet og plaget av menn med minoritetsbakgrunn.

- Jeg ble overrasket over at ikke venstresiden ikke var min venn, sa Rehman.

Sv-politiker Heikki Holmås deltok i debatten og tok selvkritikk på egne vegne.

- Jeg er aktiv i kampen mot rasisme. Derfor var jeg redd for å stigmatisere en gruppe. Jeg er radikal feminist. Jeg var treg i begynnelsen. Ingen tvil. Men nå står jeg opp for dem. Ingen tvil, sa Holmås.

Flere av paneldeltakerne sa også at de hadde fått trusler fra norske menn med majoritetsbakgrunn.

- Jeg har mottatt trusler fra mange menn. Og da mange norske menn. Det har handlet om homofili og abort og andre saker. Så hvis det er en trøst, så finnes det mørkemenn overalt. Det begrenser seg ikke til noen kulturer, sa Clemet.

Shabana Rehman sa:

- Jeg satte i kvinnepanelet i fjor. Det som er viktig å fortelle fra det panelet og som ikke har kommet fram i media er at flere av kvinnene hadde blitt sjikanert og truet. Forskjellen var at de med minoritetsbakgrunn hadde blitt utsatt for grovere overgrep og vold.

Hun sa også:

- Det vokser fram en ny generasjon unge utdannede kvinner som vil begynne å stille spørsmål til samfunnet. For eksempel hvorfor er prostitusjon, overgrep og misbruk av kvinner er et så stort problem i de religiøse statene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media