FÅR KRITIKK  : Den svenske fotografen Niclas Hammarström vant pris for sin fotoserie fra Utøya. De sterke bildene har fått mange til å reagere. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM / WORLD PRESS FOTO
FÅR KRITIKK : Den svenske fotografen Niclas Hammarström vant pris for sin fotoserie fra Utøya. De sterke bildene har fått mange til å reagere. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM / WORLD PRESS FOTOVis mer

- Det er spekulativt å bruke disse bildene i konkurranse

Svensk fotograf refses for Utøya-bilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går skrev Dagbladet om den svenske fotografen Niclas Hammarström som fikk en fotopris for sine bilder av terroren på Utøya.

I den prestisjetunge fotokonkurransen World Press Photo fikk fotografen, som dekket hendelsen for den svenske tabloidavisen Aftonbladet, andreplassen i kategorien nyhet serie for bildene.

Bildene er svært sterke og viser døde ungdommer som ligger på Utøya. Flere av dem er identifiserbare.

Dagbladet har valgt å ikke linke til eller publisere bildeserien.

Både AUF og lederen for pårørendegruppa etter 22. juli har reagert sterkt på bruken av bildene i konkurranse.

- Det er helt forkastelig å bruke slike bilder i en konkurransesammenheng, sier leder av pårørendegruppa Trond Blattmann til Aftenposten.

- Har selvsagt tenkt på etikken Han mener etikken er helt fraværende i bruken av disse bildene. AUF har gjennom sin advokat bedt World Press Photo om å fjerne bildene fra sine nettsider.

Fotografen selv mener hendelsen er så grufull at også bildene som dokumenterer hendelsen må være det.

- Det var en forferdelig og grufull hendelse, og bildene er også forferdelige. Men dette er også en av verdens største nyhetshendelser, sier Hammarström til Dagbladet.

Han påpeker at hans bilder ikke var de eneste i konkurransen som hadde et sterkt innhold.

- Har du tenkt på etikken i denne situasjonen?

- Det har jeg selvsagt gjort. Det er bilder som er verre enn det her som jeg ikke har sendt inn, sier han.

Aftonbladet har valgt å publisere enkelte av Hammarströms bilder fra Utøya i sladdet versjon. Fotografen tror ikke at denne avgjørelsen ville blitt påvirket dersom tragedien hadde vært i Sverige.

- Spekulativt Lederen av pressefotografenes klubb i Norge, Terje Bringedal, er ikke imponert over Hammerströms begrunnelse.

- Han vet at disse bildene ikke kan publiseres. Da er det er spekulativt å konkurrere med disse bildenene, sier han.

Bringedal har også lite til overs for den faglige kvaliteten på fotoserien.

- Når bildene er så sterke at de må sladdes og det er det bak sladden som gjør dem gode, er ikke bildene gode. Jeg synes det er en ekstremt dårlig holdning av juryen å premiere disse bildene, sier han.

Han mener også at det ikke er nødvendig å avbilde de døde kroppene for å fortelle historien. I stedet kan symbolikk ofte fortelle mer, forteller Bringedal.

 VANT PRIS  : Fotograf Niclas Hammarström. Foto: AFTONBLADET
VANT PRIS : Fotograf Niclas Hammarström. Foto: AFTONBLADET Vis mer