- Det er spørs om feil mann sitter tiltalt i denne saken

Advokat John Christian Elden mener saken mot hans klient er svekket etter at krimteknikere og obdusent forklarte seg.

SVEKKET: Advokat John Christian Elden mener saken mot hans klient (stående) er svekket. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SVEKKET: Advokat John Christian Elden mener saken mot hans klient (stående) er svekket. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi er et skritt nærmere at man ser at flere av indisiene faller, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

Han mener dagens rettsforhandlinger, der kriminalteknikerne og obdusenten forklarte seg, svekket påtalemyndighetens sak mot hans klient. Elden har lenge ment at det er mangelfulle bevis mot den tiltalte 38-åringen, og har sagt at aktor baserer seg på «en lang rekke indisier» og ingen fellende bevis.

Død eller i live? Blant annet kunne ikke krimtekniker og blodspesialist Arvid Bjelkåsen slå fast med sikkerhet om Sigrid Giskegjerde Schjetne var i live eller død da hun ble brakt til campingvogna inne i en låve på Bryn i Oslo.

- Det er ikke mulig å si noe helt entydig om dette, sa Bjelkåsen i retten, før han likevel sa at han basert på sin erfaring mente det var sannsynlig at hun kunne ha vært i live.

Advokat Elden mener det er hans tekniske vurdering og ikke basert på andre drapssaker som må vurderes av retten.

- Han kunne ikke utelukke at hun var død allerede da hun ble brakt til campingvogna, sier Elden.

- Det er svært viktig at at politiets spesialist ikke kunne konkludere med om hun hadde vært i live, sier han videre.

Ingen tegn til påkjørsel Han mener også det at rettsmedisiner Per Hoff Olsen ikke hadde sett tegn til at Sigrid Giskegjerde Schjetne døde av påkjørsel også svekker påtalemydighetens sak, siden de tidligere har jobbet utfra en teori om at hun ble påkjørt før hun ble bortført.

- Alvorlig skader ved påkjørsel var det ikke tegn til, sa Hoff Olsen. Han sa videre at de tikke er påvist noen klar dødsårsak.

Han mener politiet ikke kan knytte den tiltaltes bil til stedet, til tross for at bombrikken hans ble registrert på bomstasjonen i Strømsveien 00.04, 13 minutter før politiet mener Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant.

- Det spørs om feil mann sitter tiltalt i denne saken. Det er mye tyder på at politiet skulle gått i gang med en bredere etterforskning, og det er politiets oppgave å finne riktig gjerningsmann, sier Elden.

Vil ikke svare Aktor i saken, statsadvokat Nina Prebe, svarer gjentatte ganger at hun ikke ønsker å si noe om deres vurderinger av bevisene før sluttprosedyren. Om Eldens påstand om at politiet skulle ha gått i gang med en bredere etterforskning sier statsadvokaten:

- Det er vanskelig for meg å kommentere Eldens påstander, og vil ikke forhåndsprosedere saken i mediene, sier Prebe.