Donald Trump og Russland

- Det er standard russisk praksis å ha mapper med kompromitterende informasjon

- De har allerede en god del overvåkning av fremmede diplomater, sier NUPI-forsker. 

Foto: AFP  / Don Emmert / Natalia Kolesnikova
Foto: AFP  / Don Emmert / Natalia Kolesnikova Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den siste uka har det kommet flere ubekreftede påstander om Donald Trump og russiske myndigheter.

Ifølge CNN skal et to siders sammendrag, som var en del av et klassifisert dokument som ble presentert for president Barack Obama og påtroppende president Donald Trump i forrige uke, inneholde påstander om at russiske tjenestemenn hevder å ha kompromitterende personlig og finansiell informasjon om Trump.

Sammendraget var en del av rapporten som omhandlet Russlands påvirkning av det amerikanske valget.

- Sitter på informasjon

Påstandene som kommer fram i rapporten omhandler blant annet at Russland skal sitte på informasjon som vil gjøre det mulig for myndighetene å drive utpressing av USAs påtroppende president.

Det skal være snakk om overvåkning av Donald Trump og hans nærmeste ansatte, i forbindelse med møter med russiske myndigheter og reiser til landet.

- Standard sovjetisk praksis, som også de siste årene har vært standard russisk praksis, er å ha mapper på personer som inneholder kompromitterende informasjon som på et senere tidspunkt kan brukes til utpressing. Det er ingen nyhet og man kan gå ut fra at det er helt sikkert at det eksisterer, sier Iver B. Neumann, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), til Dagbladet.

TRUMP: - Det er skammelig at informasjonen ble sluppet. Jeg så og leste informasjonen, det er alt falske nyheter, sa Donald Trump da han holdt pressekonferanse etter at nyheten om at Russland skal ha kompromitterende personlig informasjon om USAs kommende president Donald Trump ble lekket. Video: CNN Vis mer

- Innrømmer ikke noe som helst

Neumann er professor i internasjonale relasjoner ved London School of Economics og spesialiserer seg samtidig på blant annet diplomati og russisk og norsk utenrikspolitikk.

- Den vanlige praksisen er at man bruker denne kompromitterende informasjonen til å presse folk. Man sier at dersom du ikke gjør sånn og sånn, kommer vi til å sende dette til kona di. Det er den gamle klassikeren.

Onsdag nektet russiske myndigheter for at de ikke har samlet inn kompromitterende informasjon om Trump.

Talsperson Dmitry Peskov uttalte at det var et åpenbart forsøk på å ødelegge det bilaterale forholdet mellom de to landene.

- Det er en standardregel i etterretningsverden at man ikke innrømmer noe som helst. Kommer det en innrømmelse er dette en nyhet.

Videre sier NUPIs seniorforsker at man kan spekulere i graden av russisk overvåkning.

- De har allerede en god del overvåkning av fremmede diplomater. Det er ikke overraskende om denne overvåkningen ble trappet opp som en respons på utvisningen av de 35 russiske diplomatene fra USA. Men i og med at overvåkningen allerede er omfattende, kan man jo spørre seg om det ville vært hensiktsmessig.

Mener Trump vil få problemer

Like etter klokka 13.00 onsdag, tok Donald Trump til Twitter. Der skrev han at påstandene som kommer fram i rapporten bare er tull og at han ikke har noe som helst med Russland å gjøre.

I en rapport offentliggjort forrige uke konkluderte CIA med at russerne var innblandet i hackerangrepet i forbindelse med presidentvalget. Det valgte Trump å avfeie.

- Det er uhyre oppsiktsvekkende at en påtroppende statsleder innleder perioden med å legge seg ut med egen etterretningstjeneste. Man må spørre seg hvordan han skal kunne styre et land, når han ikke vil jobbe med de institusjonene som finnes der. Han gir direkte ordre til sine nærmeste rådgivere og når man i tillegg ser hvordan han involverer nære slektninger, ser det ut som en klassisk autoritær måte å lede et land på, sier Neumann.

Han mener at en slik lederstil kommer til å skape problemer for Trump.

- Grunnen til at demokratier har hatt et overtak, sammenliknet med autoritære styresmakter, er at det er vanskelig å lede et land fra en kommandosentral. Det er både tungrodd, ineffektivt og på alle måter moralsk problematisk.

Videre kan det også ha en innvirkning på hvilken informasjon Trump får.

- Man kan spekulere i om han ikke kommer til å få full informasjon om det som foregår, eller om han kommer til å se bort fra ting som han ikke ønsker å høre om. En slik avstand vil uansett være direkte farlig for beslutningsprosesser.

Heksejakt: Sean Spice stilte seg svært kritisk til medias omfavnelse av rapporten han kalte skammelig. Video: CNN Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

- Folk må vite hvor skapet står

Trumps holdning til hackerangrepene har vært mye diskutert den siste tida. Flere har kritisert ham for å gå imot landets etterretningstjenester.

Forrige uke skrev CNN imidlertid at amerikanske tjenestemenn mente at Trumps uttalelser til pressen ikke stemmer overens med hvordan han oppfører seg under lukkede orienteringsmøter.

- Det er veldig uheldig. Enhver politiker må ha ulike ansikter i ulike sammenhenger. Mennesker opptrer ulikt avhengig av sammenheng. Det er en forskjell på hva du kan si bak lukkede dører og hva du sier foran kamera. Når avstanden blir enormt stor, er veien kort til at man begynner å stille spørsmål ved sannhetsgehalten i alt som skjer. Det er også moralsk problematisk og lite effektivt. Etter hvert kommer man til å bli tatt på fersken.

- Det kan hende at dette endrer seg i det han tiltrer, selv om jeg har liten tro på det. Folk er nødt til å vite hvor skapet står. Om man uttaler seg om ting i hytt og gevær kommer det til å oppstå usikkerhet blant folket.

Neumann mener at USA nå framstår som et kaos, heller enn som et sterkt og samlet land.

Uenigheter i russisk toppledelse

I dokumentene som nå er publisert, peker også ting på at en sterk uenighet fant sted i den russiske toppledelsen om hvorvidt man skulle bruke hackeropplysningene eller ikke.

President Vladimir Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov skal ha vært for å bruke det kompromitterende materialet, som han ifølge dokumentene har skaffet for å bakvaske Trumps utfordrer Hillary Clinton, mens Putins stabssjef og mangeårige venn Sergej Ivanov advarte mot det.

Uka etter fikk Ivanov sparken, uten at noen skjønte hvorfor.

Forsker Tor Bukkvold ved Forsvarets forskningsinstistutt (FFI) mener uenigheten som refereres mellom Peskov og Ivanov bidrar til å gi dokumentet troverdighet.

- Ja, det bidrar til å gi dokumentet troverdighet, men er ikke noe endelig bevis for det, sier Bukkvold til Dagbladet.

Også Iver B. Neumann mener at konfliktene innad i den toppolitiske ledelsen i Russland er interessant.

- Putins pressetalsmann har ledet an, mens den russiske statsministeren, Dmitry Medvedev, har vært mer tilbakeholden. Medvedev har vært en slags vestliggjørende talsmann i det russiske apparatet med et ønske om å oppnå et bedre forhold til Vesten og USA. Man kan trygt si at en kampanje som den vi ser nå, ikke skaper et bedre forhold til USA.

- Her er det duket for konflikt

Neumann peker imidlertid på noen ting som vil komme positivt ut av Trumps presidentskap.

- Det ligger an til å bli gode handelsforhold fordi alle parter har interesser av at det skal handles mer. Trump vil legge vekt på det økonomiske forholdet landene imellom, og der finnes det mulighet for forbedring. Det ligger også an til en likere ideologisk tilnærming: Både Trump og Putin er sosialt konservative, de vil ha orden, fokusere på familieverdier og snakke om at majoriteten skal ha sin rett, ikke minoritetene. Der er det mange likhetstrekk.

Likevel tror han det vil oppstå konflikter på et sikkerhetspolitisk nivå.

- Her er det duket for konflikt. Begge lederne skal markere seg utenlands. For Putin er det en besettelse at Russland skal være like sterkt som USA, men det er jo ikke mulig. Trump skal «make America great again», men hvordan gjør han det i et land med en svært omfattende økonomi, når Russland får parodiere som USAs likemann? Det blir som å bokse i en mye lavere vektklasse. Det kan ikke Trump ta seg råd til.

Derfor tror han at Trumps støtte til Russland etter hvert vil ta slutt.

- Han har i tillegg vist null evne og interesse i å bygge koalisjoner til folk med andre interesser. Derfor vil det være oppsiktsvekkende om han får det til med Russland.

Neumanns framtidsrettede gjetning lyder som følger:

- Jeg tipper at forholdet til Russland ikke kommer til å bli noe bedre på litt lengre sikt. Trump vil gjøre et par ting for å komme dem i møte når han tiltrer, men når hvetebrøddagene er over, får vi se. Jeg tror ikke det kommer til å bli enkelt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer