- Det er stor leteaktivitet i området

Søker fortsetter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLMS SKJÆRGÅRD (Dagbladet): - Det er stor leteaktivitet i området, sier Dagbladets reporter Ralf Lofstad, som sitter i en lettbåt i Stockholms skjærgård, på telefon.

Jakten på den mystiske og fremmede undersjøiske aktiviteten utenfor Stockholm fortsetter i dag for full styrke. Fortsatt er det ikke bekreftet at det er en russisk ubåt som er blitt observert i Stockholms skjærgård. Men det spekuleres imidlertid høylytt om mulig russisk undervannsaktivitet i svensk farvann.

- Det er flere fartøyer i området. På kort tid har vi sett fem svensk marinefartøy på omtrent like mange minutter. Det pågår dykkeaktivitet i området, sier Lofstad, som befinner seg i Sandön utenfor den svenske hovedstaden.

 DYKKER ETTER MULIG UBÅT: Båten til venstre transporterer dykkere som brukes i søket etter den mulige undervannsaktiviteten utenfor Stockholm. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DYKKER ETTER MULIG UBÅT: Båten til venstre transporterer dykkere som brukes i søket etter den mulige undervannsaktiviteten utenfor Stockholm. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

I går trappet svenskene opp søket etter den mulige russiske undervannsaktiviteten. Svenske myndigheter sier de har sikre kilder på at det skal ha blitt observert en «menneskeskapt objekt» i skjærgården fredag.

Blant indikasjonene på mulig russisk aktivitet, er et usedvanlig adferdsmønster hos den russisk-eide oljetankeren «NS Concord» som kan brukes som «moderskip» for miniubåter. Båten har knapt beveget seg de siste dagene, noe som er merkelig for en så stor tanker, før den tilsynelatende skrudde av sitt samband og AIS-responder, og forlot området utenfor Stockholms skjærgård da det ble kjent at vitner skal ha observert aktivitet i havet ved Stockholm.

FORLOT OMRÅDET:  Den russisk-eide oljetankeren «NS Concord» beveget seg i et uvanlig mønster før den folot området.
FORLOT OMRÅDET: Den russisk-eide oljetankeren «NS Concord» beveget seg i et uvanlig mønster før den folot området. Vis mer