STOROFFENSIV: Rundt 15 000 afghanske, amerikanske og britiske soldater deltar i storoffensiven i Sør-Afghanistan. Foto: AP Photo/Pier Paolo Cito/Scanpix
STOROFFENSIV: Rundt 15 000 afghanske, amerikanske og britiske soldater deltar i storoffensiven i Sør-Afghanistan. Foto: AP Photo/Pier Paolo Cito/ScanpixVis mer

- Det er stor mistenksomhet rundt USAs intensjoner

Norsk Afghanistan-ekspert mener forholdet mellom landets president Hamid Karzai og USA er dårlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Tolv sivile afghanere ble i dag drept i NATO-offensiven i den talibankontrollerte byen Marjah i Helmand-provinsen.

- Man har vært bekymret for at dette kunne komme til å skje, men det er også en del av den kalkulerte risikoen, sier Afghanistan-ekspert og NUPI-rådgiver Helge Lurås, som for tiden befinner seg i Kabul.

- Ikke overraskende
I forkant av operasjonen ba Afghanistans president Hamid Karzai de utenlandske styrkene om å gjøre det de kunne for å unngå at sivile afghanere blir drept.

Han uttrykker nå dyp sorg over de tolv sivile, som skal ha blitt drept da en rakett traff et hus i Marjah. Koalisjonen, som består av afghanske, amerikanske og britiske styrker, har påtatt seg ansvaret for angrepet, og sier de skjøt to raketter mot opprørere, men bommet. Rakettene slo ned omtrent 300 meter unna det opprinnelige målet, ifølge NATO.

- Det er ikke overraskende når man tenker på at bare rundt 100 familier flyttet ut av byen før offensiven startet, mener Lurås.

Byen har rundt 80 000 innbyggere. Lurås mener det er tre hovedårsaker til at såpass få har flyktet i forkant:

- Den ene er at Taliban har lagt begrensninger på sivilbefolkningen for å flytte ut, det andre kan være at de er redde for hva som kan skje med eiendelene deres om de drar. Den tredje årsaken kan være at de rett og slett er for fattige til å flytte og ikke har noe sted å reise til. Jeg har et inntrykk av at det bare er de mest velstående som har kommet seg unna, sier Lurås til Dagbladet.

Vanskelig å skille opprørere og sivileHan mener det utvilsomt blir en utfordring å skille Taliban-opprørere og sivilbefolkningen.

TILBAKEHOLDEN OG SKEPTISK: Afgahnistans president Hamid Karzai. Foto: EPA/S. SABAWOON/SCANPIX
TILBAKEHOLDEN OG SKEPTISK: Afgahnistans president Hamid Karzai. Foto: EPA/S. SABAWOON/SCANPIX Vis mer

- Det er ikke noe tvil om det. En løsning kan være om koalisjonen klarer å jobbe med de sivile i Marjah, men det er nok vanskelig. Det er nok mange som ikke stoler på at Taliban ikke kommer tilbake. Det er en ganske naturlig reaksjon inntil de føler seg overbevist om at de internasjonale styrkene i disse områdene forbli og klarer å forhindre Taliban å komme tilbake.

- Andre steder ser man at de som samarbeider med vestlige styrker blir utsatt for trusler og drept. Det er lett forståelig at lokalbefolkningen i Marjah ikke tar risikoen i å samarbeide i den første fasen. Jeg er lite optimist for at de vil gjøre det på lang tid.

- Dessuten er det vanlig for folk å ha våpen, siden de ofte har måttet beskytte seg selv, og om man finner våpen i hus er det ikke noe garanti for at beboerne er talibanere.

Trekker tilbake rakkettutskyterHan mener bombingen kan være et resultat av en av to ting:

- Enten har Taliban avfyrt sine våpen i nærheten av området, eller så kan det ha skjedd en alvorlig feil (ved at den har kommet ut av kurs) eller kommunikasjonsproblemer mellom de som er på bakken og de som avfyrer rakettene.

NATO forklarer at det hele skyldes at de bommet på opprørere. Ifølge The New York Times beordrer nå General Stanley McChrystal, som er øverstkommanderende for de utenlandske soldatene i landet, tilbaketrekking av typen rakettutskyter som ble brukt under feilskytingen, en HIMARS, til man har fått klarhet i hvorfor dette skjedde.

-STOR MISTENKSOMHET: Afghanistan-ekspert og NUPI-rådgiver Helge Lurås forteller at det er stor mistenksomhet rundt USAs intensjoner i Afghanistan. Forholdet mellom landets president Hamid Karzai og USA er dårlig, ifølge han. Foto: NUPI
-STOR MISTENKSOMHET: Afghanistan-ekspert og NUPI-rådgiver Helge Lurås forteller at det er stor mistenksomhet rundt USAs intensjoner i Afghanistan. Forholdet mellom landets president Hamid Karzai og USA er dårlig, ifølge han. Foto: NUPI Vis mer

Mange støtter TalibanEn annen faktor som gjør det vanskelig for NATO-styrkene er at mange i Marjah støtter Taliban.

- Taliban driver med justisutøvelse, og de gjør det ofte mer raskt og effektivt enn regjeringsstyrkene. Får man en sak innenfor rettsystemet i Afghanistan må man regne med at det tar tid om man i det hele tatt får et utfall.

Marjah regnes som opphavssted til mesteparten av verdens opium, og blant de sivile er det mange som livnærer seg på raffinering av heroin. Helge Lurås forklarer at de som er involvert i det, ikke ønsker å ha internasjonale styrker der.

- Store deler av lokalbefolkningen i Marjah har ikke vært under et typisk jerngrep, men har vært positivt innstilt til Taliban. Når de internasjonale styrkene kommer inn blir det konfrontasjon, og mange sivile kommer i skuddlinjen. Det er nok ikke entydig glede over denne offensiven, sier Lurås.

- Karzai har vist motvilje
Afghanistan-eksperten mener eneste måte for koalisjonen å lykkes er om man skulle klare å flytte inn penger, skole, elektrisitet og andre goder raskt. Da vil stemningen snu, mener han.

- I beste fall går det tregt, og i verste fall blir det mye korrupsjon og derav motvilje. Vi blir ikke å se resultatet før om mange måneder.

Helge Lurås mener Afghanistans president Hamid Karzai har vært tilbakeholden og skeptisk til offensiven.

- Han har vært motvillig. Når NATO vil framstille dette som en afghansk prosess, stemmer ikke dette med realiteten. De afghanske styrkene er bare fotsoldater, og alt blir drevet og ledet fra internasjonalt hold. Det er det ikke noe tvil om, sier Lurås til Dagbladet.

KonspirasjonsteorierLurås, som befinner seg i landets hovedstad, forteller at det er et dårlig forhold mellom Karzai og USA og at det er mange konspirasjonsteorier om hvorfor USA egentlig er i Afghanistan.

- Det er blant annet en frykt for at dette handler om at USA vil kontrollere den planlagte gassrørledningen TAPI (som vil transportere gass fra Kaspihavet fra Turkmenistan gjennom Afghanistan til Pakistan og til slutt til India). I tillegg handler det dårlige forholdet litt om mistilliten rundt det afghanske valget.

Dessuten vil Karzai i neste uke lansere en fredskonferanse for afghanere. At han gjør det nå tar seg uheldig ut, mener Lurås.

- En viktig grunn for at han gjør dette er at han er redd for at operasjonen vil mislykkes på sikt. Mange akademikere i Afghanistan mener operasjonen gjennomføres på grunn av amerikansk innenrikspolitikk der man trenger noe å vise til. De mener USA støtter Taliban, fordi dette gir USA en grunn til å ha styrker på kontinentet.

Afghanistan-eksperten mener dette, uavhengig til hva som er realiteten, viser at det er stor mistenksomhet rundt de amerikanske intensjonene i Afghanistan.

VANSKELIG Å SKILLE: For NATO-styrkene vil det være en utfordring å skille Taliban-opprørere og sivilbefolkningen. Denne bonden, som ble mistenkt for å være i samarbeid med Taliban ble gjennomsøkt og sluppet fri. Foto: AFP PHOTO/PATRICK BAZ/SCANPIX
VANSKELIG Å SKILLE: For NATO-styrkene vil det være en utfordring å skille Taliban-opprørere og sivilbefolkningen. Denne bonden, som ble mistenkt for å være i samarbeid med Taliban ble gjennomsøkt og sluppet fri. Foto: AFP PHOTO/PATRICK BAZ/SCANPIX Vis mer