Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er størrelsen det kommer an på

Det er store forskjeller på kommunenes tilbud til barn og ungdom. Oslo er den byen som satser mest. Sjekk hvordan det er i din kommune.

FLYTTER HJEM: Snowboardproffen Tore Holvik (22) takker kommunen for de gode tilbudene han har fått. Selv om han bruker store deler av året på reise, liker han best i hjemkommunen.  Han trives så godt at han har kjøpt hus på Geilo. Unge under 35 år i Hol kommune får 150.000 i tilskudd for å kjøpe seg et hjem. 
Foto: Håkon Eikesdal
FLYTTER HJEM: Snowboardproffen Tore Holvik (22) takker kommunen for de gode tilbudene han har fått. Selv om han bruker store deler av året på reise, liker han best i hjemkommunen. Han trives så godt at han har kjøpt hus på Geilo. Unge under 35 år i Hol kommune får 150.000 i tilskudd for å kjøpe seg et hjem. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GEILO/OSLO (Dagbladet):  Nasjonalpark kommunen Hol, som under sist vinter-OL kunne skimte med å ha seks unge utøvere, er den kommuen som i Dagbladets kommunebørs-kåring har best tilbud til ungdom.

Her har Ap-ordfører Erik Kaupang (Ap) sittet med ordførerklubba åtte år, og han håper på en ny periode. Han forteller at kommunen satser på ungdom:

- Vi ønsker at ungdommen opplever Hol som en god kommune å vokse opp i og være ung i, slik at det er en motivasjon til å komme tilbake å slå seg ned her når de er ferdig med å studere, sier Kaupang.

Sjekk din kommune her.

Jumboplass På plassene bak Hol ligger Nordlandskommunene Moskenes og Hattfjelldal. Moskenes ble rangert som en av de beste skolekommunene, men gjorde det svært dårlig i Dagbladets rangering av landets mest attraktive jobbkommuner. Hattfjelldal fikk på sine side lavt score på skole, men godt resultat på helsetjenester.

På jumboplass i Dagbladets oversikt havner Vegårshei kommune i Aust-Agder, med i underkant av 2000 innbyggere.

Størrelsen teller - Kommunestørrelsen er helt avgjørende for hvor allsidig tilbudet er til barn og unge, mener Jan Erik Ingebrigtsen, amanuensis ved institutt for sosiologi og statsvitenskap, NTNU. Hans egne undersøkelser viser at store og mellomstore kommuner har det mest sammensatte tilbudet til barn og unge.

- I de mellomstore kommunene på bygda er aktiviteten høyest og terskelen for å delta enda lavere enn i byene, sier Ingebrigtsen.

Men en del kommuner er så små at det er vanskelig å opprettholde ulike aktiviteter, rett og slett fordi det ikke er mange nok som bor der.

- Det klassiske eksempelet er lagidrett og skolemusikken, som ofte forsvinner når det ikke er mange unge innbyggere, sier Ingebrigtsen.
Oslo beste by Storbyene kommer bra ut i rangeringen av kommuner. Oslo topper lista over de største byene, på en 12.plass, fulgt av Tromsø på 26.plass og Kristiansand på 29.plass.

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) mener det er helt avgjørende for Oslo å satse tungt på tilbud til unge.

- I Oslo har vi Norges rikeste og fattigste barn. Derfor er det viktig for oss å bygge fastere strukturer rundt barn og ungdom som har vanskeligere utgangspunkt hjemmefra, og kompensere ved å ha gode tilbud innen helse, barnevern, familieveiledning og fritidstilbud, sier han.

Smalt miljø - Ungdom flest søker et miljø der det finnes en variert tilgang på andre ungdommer i tilsvarende livsfase. De er opptatt av ikke å bli sittende igjen i et smalt og spinkelt miljø, som man gjerne finner i en del utkantskommuner, sier Kåre Heggen, professor ved Høgskolen i Volda og Oslo.

De minste kommunene i Norge har gjerne problemer med å stille opp med et miljø som tiltrekker seg mange ungdommer, mener han.

- Det er jo viktig både med musikkskole og andre kulturtilbud, men det skal mer til enn som så for at ungdom skal bli værende. De må i tillegg ha tilbud om utdanning og jobb i et bredere miljø enn mange kommuner kan tilby, sier Heggen.

Tormod Øia, forsker ved NOVA (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring), tror mange småkommuner kunne tjent på å legge forhold mer til rette for barn og ungdom.

- Kulturtilbud for ungdom havner langt ned på lista over hva som er viktig for å ha en god barndom og ungdomstid, bak mer basale behov som vennskap, psykisk helse og utdanning. Men en del fraflytningskommuner kunne med fordel satse mer på ulike tilbud til unge slik at de får mer lyst til å bli boende, sier han.

Kjenner seg ikke igjen Varaordfører Gunnar Rausandmoen i Vegårshei kjenner seg ikke igjen i tallene i Dagbladets undersøkelse.

- Kommunen har lagt mye til rette for barn og unge. Vi bygget nylig nytt idrettsanlegg til 39 millioner kroner og satser mye på idrettslag og skiaktiviteter. I tillegg blir det gjort mye frivillig arbeid for ungdom, ikke minst i regi av Kirken og Guds Menighet, der en tredjedel av kommunens innbyggere er medlemmer, sier Rausandmoen.

OSLO BEST BLANT DE STORE:  Oslo kommer på 12. plass i Dagbladet kåring. Det er fordi kommunen satser på ungdom, sier byrådsleder Stian Berger Røsland fra Høyre.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
OSLO BEST BLANT DE STORE: Oslo kommer på 12. plass i Dagbladet kåring. Det er fordi kommunen satser på ungdom, sier byrådsleder Stian Berger Røsland fra Høyre. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling