Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det ER størrelsen det kommer an på

Høye menn er mer fornøyd med seg selv enn sine korte brødre. De tjener mer, avanserer raskere på karrierestigen. Har større drag på damer, og lever lenger. Er det rart høye menn er mer fornøyd med seg selv enn sine korte brødre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- GENERELT TVILER jeg ikke på at det er sånn. Vi som er høye utstråler automatisk mer autoritet og selvfølelse enn de som er lave, sier Henning Fellinghaug (30). Selv har han 194 centimeter å vise til i CV'en sin.

- Var det sånn du fikk jobben som produktsjef i Kreditkassen?

- Jeg sa generelt. Det var andre ting som telte for min egen del.

Hennings kjæreste, Cecilie, er 175 centimeter høy.

- Hadde du hatt den samme dama dersom du var 20 centimeter lavere?

- Antyder du at hun tok meg på grunn av høyden? spør Henning. Han ser ingen grunn til å vente på svaret.

- Nei, Cecilie valgte meg på grunn av at jeg er meg. Tror jeg.

SJANSEN FOR Å BLI gift stiger proporsjonalt med høyden. Det viser en undersøkelse professor og sosialøkonom Hans Waaler ved Stiftelse for helsetjenesteforskning har gjort.

- Det skyldes seleksjon begge veier, og er jo ikke merkelig i det hele tatt. Kvinner foretrekker menn som er høyere enn dem. Fordi kvinner også har en viss høyde, blir utvalget mindre jo lavere mannen er. Vi som er høye har med andre ord både fullt overblikk og mye mer å velge mellom, sier Waaler, som selv er 190 centimeter høy.

- Har høyden vært en fordel for deg personlig?

- Helt opplagt, sier Waaler.

Tre av fire norske menn skulle ønske de var høyere, viser en undersøkelse som Nina Waaler Loland ved Idrettshøgskolen i Oslo har gjort. I en undersøkelse om attraktivitet, foretatt av psykolog Per Schioldborg ved Universitetet i Oslo, svarer over 30 prosent at drømmeprinsen er høy. Også økonomisk er det fordeler: Menn over 185 centimeter starter med 12 prosent høyere lønn enn de som er under 180 centimeter, viser en undersøkelsen blant mannlige avgangsstudenter ved Universitetet i Pittsburgh. Likeledes er 90 prosent av personer i ledende stillinger i USA over gjennomsnittshøyden. Høyde signaliserer nemlig maskuline verdier som viljestyrke, initiativ og lederegenskaper.

- MASKULINITET HAR INGENTING med høyde å gjøre. Det er bare i dørvaktmiljøet de tror noe annet, sier Jonas Digerud (29) og 170 centimeter høy. Jonas sikre kort når det gjelder flørt er humor. Sånn har det alltid vært.

- Kanskje er det for å kompensere, men jeg har aldri tenkt sånn på det. Jeg vet bare at det alltid virker når du vil ha kontakt med noen, sier Jonas.

- Et førsteinntrykk er et førsteinntrykk, men det er samtidig noe som er svært forgjengelig. Kvinner er mer opptatt av personligheten din, om du kan gi trygghet i et forhold og om du har god økonomi, enn av hvor høy du er, mener Jonas. Til tross for, eller kanskje på grunn av, sitt mere fordelaktige utgangspunkt er Henning enig:

- Til syvende og sist er det personlighet, væremåte og selvfølelse som er viktigst. Muligens får vi som er høye litt gratis, siden media og omgivelser hele tida gjør oss oppmerksom på at vi er idealet. La oss stille det på hodet: Hvis du hele tiden må bevise at du er noe, så blir du en ganske slitsom person. Er du høy føler du antagelig ikke det samme behovet for å understreke din mandighet hele tida. Min erfaring er i hvert fall at korte menn har en tendens til å slenge med leppa eller skryte av hvor mye penger de tjener. Det kan være ganske irriterende. På den annen side trenger ikke jeg å kjøpe en masse statussymboler for å vise hvem jeg er. Det er ikke høy inntekt som gjør deg rik. Det er lave utgifter, sier Henning.

- Maskulinitet har med hva som sitter her å gjøre, legger han til og banker lett med fingertuppen mot hodet. Jonas har hatt samboer i ni år. Han tjener godt som profesjonell danser. Den norske gjennomsnittsmannen er 179 centimeter. I undersøkelser som dreier seg om korte og lange menn, settes skillet på 185 centimeter. Jonas havner i kategorien som har det vanskelig både på kjønns- og arbeidsmarkedet. Jonas er kort.

- Sier hvem? spør Jonas. - Hvem har rett til å bestemme hvor grensene går?

Som mannlig frilansdanser vet Jonas at enkelte ganger har de som skal besette roller i en oppsetning har full rett til å bestemme akkurat det. At han har lykkes på auditioner hvor kravet har vært at han skal være minst 180 centimeter, mener han beviser hvor lite høyden egentlig har å si.

- Alt dreier seg om personlighet. Det finnes mange høye menn som er rett og slett feminine, sier Jonas.

At folk behandler han annerledes i sosiale sammenhenger enn de ville gjort dersom han var 20 centimeter høyere, er han likevel ikke i tvil om.

- Visse menn forholder seg til andre menn som konkurrenter. De tror at de må bevise noe hele tida. Da er jeg et lett bytte. Det er lett å se ned på en som meg, sier Jonas og trekker på skuldrene. For han står beinhardt på at det er lenge siden han hadde noe som lignet på komplekser når det gjelder høyde over havet.

- Jeg er 170 centimeter, enten jeg vil eller ei. Og når jeg først har en annen høyde enn idealet, er jeg faktisk veldig glad for at jeg er lavere enn gjennomsnittet og ikke høyere.

MENN OVER 185 CENTIMETER oppfattes ikke bare som mere maskuline enn sine lavere brødre. De oppfatter seg selv som mer seksuelt tiltrekkende, sunnere og er generelt mer fornøyd med seg selv, både når det gjelder ansikt og kropp. Professor og sosialøkonom Hans Waaler har påvist fordobling av dødsrisikoen hos 55 - 59 år gamle menn med høyde omkring 150 centimeter, sammenlignet med dem som er over 185 centimeter. Lange menn lever fire år lengre enn lave menn. Schioldborgs undersøkelse viser dessuten at jo høyere en mann er dess mindre tro har han på leger og helsepersonells innvirkning på hans egen helse.

- Tull, sier både Jonas og Henning.

- Er dette virkelig forskningsresultater? spør begge to.

- Ja, dette er seriøse forskningsresultater, sier professor i psykologi Per Schioldborg, selv 182 centimeter høy.

- Både psykologisk og biologisk prefereres høyde. Biologisk er høyde synonymt med god helse og lengre levetid, ja det finnes til og med forskning som viser at hvis den høye mannen i tillegg er symmetrisk bygget, så er han mere fruktbar. Psykologisk assosieres høyde med status og styrke. Sosialpsykologisk kan det hende at dette gir grunnlag for en selvoppfyllende profeti, som gjør at forventningene om at den høye skal være vellykket er med på å legge forholdene til rette, sier Schioldborg.

- Jaja, da får jo jeg et godt og langt liv, fleiper Henning.

- De eneste ulempene er at høye menn får lettere vondt i ryggen, og at det gjør vondere når vi faller og slår oss, sier professor Waaler.

I dagliglivet viser det seg imidlertid at det er høye Henning som møter flest problemer.

- 30-bussen til Bygdøy er grusom. Det er umulig å få plass til beina. Og en snerten liten sportsbil kan jeg bare glemme. De fleste av dem er rett og slett for små for meg. Så har du flyseter, togseter og klær som er for små etter første vask. At jeg ikke kan sitte i baksetet i en bil, må kanskje regnes som en fordel. De fleste foretrekker jo å sitte foran, sier Henning.

- Et virkelig ønske om å ha en annen høyde har jeg egentlig bare hatt én gang i mitt liv. Jeg hadde lyst til å bli jagerpilot, men grensen gikk ved 190 centimeter. Det var av praktiske årsaker, for at man skulle få plass i cockpiten. Fordelen eller ulempen, alt etter som hvordan man ser det, er at i motsetning til jenter som kan slanke seg til sitt ideal, så er det bare å avfinne seg med høyden sin. Det gjorde jeg ganske raskt.

Den eneste virkelige ulempen Jonas kan komme på er det som skjer ved store konserter på Valle Hovin i Oslo:

- Jeg tror jeg skal hygge meg, og ender opp med albuen til to digre karer på hver skulder - som armlene.

HØYERE Med sine 194 centimeter på strømpelesten har Henning Fellinghaug et bedre utgangspunkt enn Jonas Digerud på 170 centimeter både på damefronten og i arbeidsliv, i følge flere undersøkelser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!