ENGASJERTE I DEBATTEN:  Bjørn (t.v.), Torstein og Magne er alle enige om at man burde avkriminalisere bruken av narkotika, og gi medisinsk heroin til de tyngste brukerne. - Jeg er sikker på at det finnes under ti personer i Norge som sitter på det som er av heroin i Norge. De hadde ikke hatt noe inntektsgrunnlag om man ga heroin på resept, sier Bjørn. 

Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
ENGASJERTE I DEBATTEN: Bjørn (t.v.), Torstein og Magne er alle enige om at man burde avkriminalisere bruken av narkotika, og gi medisinsk heroin til de tyngste brukerne. - Jeg er sikker på at det finnes under ti personer i Norge som sitter på det som er av heroin i Norge. De hadde ikke hatt noe inntektsgrunnlag om man ga heroin på resept, sier Bjørn. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

- Det er Stortinget som avgjør heroinmarkedet

Narkomane i Oslo støtter Thorvald Stoltenbergs forslag, og mener medisinsk heroin er eneste utvei for å få bukt med gatesalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det er sommer i Oslo. Samtidig som det blir flere folk i gatene, blir det også mer synlig at vi har over 10 000  sprøytenarkomane her i landet.

På plenen mellom Oslos trafikknutepunkt og Norges stolthet, Operaen, har de samlet seg for å sette sin daglige doser med heroin. En misbruker har akkurat rullet opp buksa, for å få en kamerat til å sette skuddet rett i blodåra i leggen.

Norge er det landet i Europa med flest overdosedødsfall i forhold til folketallet. I 2009 døde 285 personer av overdose. Vi topper også listen over narkorelatert kriminalitet i forhold til innbyggertall, sammen med Sverige og Skottland, ifølge en oversikt FN la fram i fjor.

Legalisering Her ved Operaen sitter Torstein (40). Han har den klassiske forhistorien som mange narkomane har: Han begynte med hasj allerede som 13-åring, og endte opp med å bli heroinmisbruker.

I 7 1/2 år var han nykter, og jobbet som fisker. Så sprakk han. Nå er han tilbake på her på plena ved motorveien.

- Vi drar på Plata tidlig om morgenen før purken kommer, og så trekker vi hit etterpå, sier Torstein.

Commission on Drugs Policy foreslo i forrige uke blant annet at regjeringer må oppmuntre til å eksperimentere med modeller for legalisering av rusmidler for å undergrave organisert kriminalitet og trygge borgernes helse og sikkerhet.

Thorvald Stoltenberg er medlem av gruppa. Stoltenbergutvalget kom i fjor også med et forslag om medisinsk heroin for de tyngste brukerne.

Torstein er ikke i tvil om at dette er veien å gå for å få bukt med salget.

- Det er ikke en legalisering selv om noen får det. Får man vekk de tyngste heroinistene, så vil de ikke være her for å selge. Det er gatesalget som er hovedproblemet, sier Torstein.

Avkriminalisering Han understreker at kriminaliteten også ville ha blitt kraftig redusert om man hadde fått en legalisering av narkotiske stoffer.

- I dag er det søndag. Det er en vanskelig dag å ordne seg noe. Jeg hadde store problemer med å skaffe pengene jeg trengte for å få et fiks. Jeg hadde heldigvis en kamerat som hjalp meg, sier Torstein.

Han sier at hvis behovet for å begå kriminelle handlinger hadde blitt minsket, hadde det også vært lettere å gjenoppta kontakten med familien.

- De merker på deg at du blir roligere, og de vil føle seg tryggere på deg, sier han.

- Alt dritten rundt som er nedbrytende Bjørn (57) har vært heroinist siden han var 30 år gammel.

- Jeg synes Stoltenberg er fornuftig. Så lenge narkotikaproblemet finnes, er det like bra at Staten tar ansvar for det under kontrollerte former. Men man må selvsagt lage klare retningslinjer, sier Bjørn.

- Ren heroin er ikke så nedbrytende. Det er det livet du lever og all dritten rundt det som bryter deg ned, sier han videre.

Avkriminalisering av narkotikabruk er blant forslagene Global Commission on Drugs Policy la fram i forrige uke. Bjørn forteller at han egentlig skulle vært inne og sona i fengsel nå. Han har fått 25 dager for å ha unnlatt å betale to bøter på i alt 12 500 kroner. Men fordi han ville feire 17. mai sammen med ungene sine, lot han være å møte opp.

- Det var for brukerdoser med amfetamin og heroin. Ei venninne av meg fikk 10 000 i bot for å ha hatt på seg tre valium. Hvordan kan man forsvare noe sånt overfor sosialklienter som har 3 000 kroner å leve for? sier Bjørn.

- Må få behandling Torstein mener en av måtene å få bukt med narkotikaproblemet er å bedre helsevernet.

DØDE:  En person døde etter å ha tatt en overdose rett utenfor Oslo S natt til tirsdag i forrige uke. Foto: Eugene Brandal Laran / Dagbladet
DØDE: En person døde etter å ha tatt en overdose rett utenfor Oslo S natt til tirsdag i forrige uke. Foto: Eugene Brandal Laran / Dagbladet Vis mer

- Ofte blir det et spørsmål om høna eller egget. Har problemet oppstått på grunn av stoffmisbruk, eller har stoffmisbruket oppstått på grunn av problemet? Jeg tror det ofte er det siste.

Han mener nedleggelse av lavterskeltilbudene for rusmisbrukere har ført til ytterligere problemer for de narkomane, og at de nå må vente altfor lenge for å få et behandlingstilbud.

- Plutselig er man motivert. Akkurat idet du er villig til å ta imot hjelp, så er det viktig at du får det. Nå må du gjerne vente i tre måneder, sier Torstein.

- Få dem i arbeid For Magne (38) er det tungt å føle at han er betydning i samfunnet.

- Folk har ikke opplevd hvordan det er å sitte på asfalten og tigge penger. Kanskje til og med bli tråkka på, sier han.

Han tror veien å gå er å inkludere de narkomane i arbeidslivet. Gi dem en utdannelse og få dem ut i arbeid.

- Få dem til å føle at de har en funksjon, at de betyr noe. Ingen er interessert i kvalifikasjonene dine, fordi du er narkoman. Jeg skulle ikke bli narkoman, jeg. Jeg skulle ikke engang bli hasjist, sier Magne.

Han mener det burde være en selvfølge at man avkriminaliserer bruken av narkotika, og legaliserer narkotiske stoffer for de tyngste brukerne. De politiske motstanderne mener imidlertid at en kontrollert legalisering vil føre til økt misbruk. Det har ikke Magne noen tro på.

- Jeg er syk, og sykdommen min innebærer at jeg må kjøpe narkotika. De som er hekta på heroin burde kunne få det på resept. Det blir ikke kult å bruke heroin av den grunn. Det er ikke stilig å komme til legen og si at man er heroinist, sier han.

- Det er de som sitter på Stortinget som avgjør markedet. Hvem hadde giddet å smugle heroin til landet om man fikk det på apoteket? Heroinen hadde sunket i verdi, sier han.

OVERDOSEDØDSFALLENE:

Hvis målet med narkotikapolitikken er å redde så mange liv som mulig, er det ingen som lykkes så dårlig som norske politikere. Det er fire ganger så mange overdødsfall her i Norge som gjennomsnittet i EU-landene.

- I Sverige har de omtrent like mange opiatavhengige med en dobbelt så stor befolkning. De har langt lavere overdosedødlighet, sier professor Jørgen Bramness ved Senter for rus- og avhengighetsforskning ved Universitetet i Oslo.

Han sier at noe av forklaringen på de høye dødstallene ligger i at norske misbrukere har en forkjærlighet til heroin injisert med sprøyter.
 
- Hadde de gått over til å røyke heroinen i stedet kunne mange liv vært spart, sier han.

Børge Erdal i Uteseksjonen i Oslo tror også at «sprøytekulturen» i Norge har mye av skylda for alle dødsfallene.

- Der er lagt veldig til rette for bruk av sprøyter i Oslo. Vi har sprøyterom der det ikke er lov å røyke. Det er jo et tankekors, sier han.

Lite tyder på at narkoproblemene er i ferd med å avta, og Erdal sier utviklingen har vært nedslående helt siden Uteseksjonen startet systematiske tellinger av antall personer i rusmiljøet i 2004.

- Vi er bekymret for at den åpenlyse injiseringen i Oslo sentrum blir mer og mer vanlig, og folk venner seg til at noen ligger i sovedose. Da kan det være man ikke sjekker lenger, og mennesker kan i verste fall ligge og dø av overdose i det offentlige rom uten at noen reagerer, sier Erdal.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer