- Det er stridsvogner og skarpskytere overalt

Kadhafis sikkerhetsstyrker har gått i gang med en knallhardt offensiv mot opprørerne.

KJEMPER MOT KADHAFI: På grunn av en blodig offensiv mot opprørerne har de tapt flere posisjoner i løpet av dagen. Foto: AP Photo/Hussein Malla/Scanpix
KJEMPER MOT KADHAFI: På grunn av en blodig offensiv mot opprørerne har de tapt flere posisjoner i løpet av dagen. Foto: AP Photo/Hussein Malla/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Opprørsstyrkene sliter i kampen mot stridsvogner og skarpskytere i sentrumsområdene i byen Zawiyah vest for hovedstaden Tripoli, melder nyhetsbyrået Reuters.

- Vi kan se stridsvogner. Det er stridsvogner overalt. De har omringet hovedtorget med skarpsskytere og stridsvogner. Det er mange skarpskytere her, sier et øyenvitne på telefon til nyhetsbyrået.

Bare i dag skal minst 40 personer, inkludert kvinner, barn og eldre, ha blitt drept i dag, ifølge en lege. Det skal ligge lik strødd i gatene.

Blodig offensiv Oberst Muammar Kadhafis sikkerhetsstyrker kjørte i dag en knallhard offensiv i Zawiyah, men er også under svært hardt press både øst og vest i Libya. Opprørerne, som har som mål å bevege seg inn mot hovedstaden Tripoli, har blitt tvunget til å gi opp flere av sine stillinger.

STRIDSVOGNER I GATENE: Ifølge vitner er Zawiyahs sentrum inntatt av Kadhafis stridsvogner og skarpskyttere. Dette bildet er fra da opprørsstyrkene hadde full kontroll over byen for bare noen dager siden. Foto: Reuters/Ahmed Jadallah/Scanpix
STRIDSVOGNER I GATENE: Ifølge vitner er Zawiyahs sentrum inntatt av Kadhafis stridsvogner og skarpskyttere. Dette bildet er fra da opprørsstyrkene hadde full kontroll over byen for bare noen dager siden. Foto: Reuters/Ahmed Jadallah/Scanpix Vis mer

Kadhafi satte inn bombefly mot Zawiyah for tredje dag på rad. Slaget står om byens sentrum, og dersom Kadhafi får kontroll over byen, betyr det at obersten vil styrke sitt overtak om områdene vest i landet betydelig.

Opprørerne måtte trekke seg tilbake fra den viktige oljebyen Ras Lanuf, etter at de ble utsatt for uavbrutte artilleri- og flyangrep fra Kadhafis styrker.

- Mange døde Sikkerhetsstyrkene tok i går kontroll over byen Misrata vest i landet, etter harde kamper mot opprørerne.

I Zawiyah får Reuters opplyst fra en av opprørerne at Kadhafis styrker har kontroll over store deler av byen, mens opprørerne har kontroll over hovedtorvet. Kadhafis skarpskytere skal ifølge opprørerne skyte mot alle som tør å forlate sine hjem.

HAR BRUKT FLY: Libyske krigsfly har blitt brukt i kampen mot opprørerne som krever at oberst Moammer Kadhafi går av. Foto: AFP/Marco Longari/Scanpix
HAR BRUKT FLY: Libyske krigsfly har blitt brukt i kampen mot opprørerne som krever at oberst Moammer Kadhafi går av. Foto: AFP/Marco Longari/Scanpix Vis mer

- Det er mange døde her, men vi kan ikke begrave dem. Zawiyah er forlatt. Ingen tør å gå i gatene. Ingen dyr, og ikke en gang fugler er her.

Har forsyninger I Benghazi, opprørernes viktigste by, har stemningen begynt å skifte vekk fra den optimismen opprørerne har hatt fram til nå, ifølge BBC. Det hersker en stemning av uhyggelig besluttsomhet, melder kanalens korrespondent.

Opprørsledelsen i Benghazi sa onsdag at de har forsyninger nok til å kunne holde ut kamper i seks måneder. Men eksperter mener mangelen på medisiner og andre varer allerede nå begynner å merkes, og at det er urealistisk å tro at de vil holde ut i så lang tid med intens konflikt.
Spørsmålet om å innføre en flyforbudssone over Libya vil etter alt å dømme være på dagsordenen for NATOs forsvarsministre. Dette er noe opprørerne lenge har ønsket seg, fordi de mener det er flyangrepene som er mest ødeleggende for sine framskritt.

Orienterte Stortinget Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) orienterte onsdag den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget før NATOs møte om Libya i morgen, melder NTB.

Ifølge forsvarsministeren tror man innad i alliansen at situasjonen i Libya kan utvikle seg til en stillingskrig, der ingen av partene kan erobre den andres territorium og erklære endelig seier. Likevel er det et spørsmål om hvor lenge den spontant mobiliserte opprørshæren klarer å stå imot Gaddafis elitesoldater, som NATO anslår det finnes omkring 20 000 av.

Men ifølge Faremo er det ingen i alliansen som tror på at det vil bli besluttet noen som helst form for militær intervensjon på møtet.

KJEMPER MED DET DE HAR: Opprørsstyrkene bruker luftvernsraketter for å kjempe mot Kadhafis krigsfly. Foto: AFP/Roberto Schmidt/Scanpix
KJEMPER MED DET DE HAR: Opprørsstyrkene bruker luftvernsraketter for å kjempe mot Kadhafis krigsfly. Foto: AFP/Roberto Schmidt/Scanpix Vis mer

- Jeg vil legge vekt på at terskelen for anvendelse av militærmakt må være meget høy. Og det tror jeg vil være posisjonen fra mange hold i NATO, sier forsvarsminister Grete Faremo til NTB.

- Det må være et klart mandat fra FNs sikkerhetsråd, og også et klart behov for støtte fra NATO, understreker forsvarsministeren.

Hun får støtte av generalsekretær Anders Fogh Rasmussen som sier NATO ikke har planer om å engasjere seg militært i Libya. Men han legger til at alliansen legger planer for å kunne bistå på kort varsel.

TRAFF OLJERØR: Libyske opprørsstyrker forbereder seg på å gå i kamp med Kadhafis sikkerhetsstyrker mens svart røyk velter opp fra oljerør som ble truffet i luftangrep noen kilometer utenfor oljebyen Ras Lanuf i dag. Foto: AFP/Roberto Schmidt/Scanpix
TRAFF OLJERØR: Libyske opprørsstyrker forbereder seg på å gå i kamp med Kadhafis sikkerhetsstyrker mens svart røyk velter opp fra oljerør som ble truffet i luftangrep noen kilometer utenfor oljebyen Ras Lanuf i dag. Foto: AFP/Roberto Schmidt/Scanpix Vis mer
ORIENTERTE STORTINGET:
Forsvarsminister Grete Faremo (Ap).
Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
ORIENTERTE STORTINGET: Forsvarsminister Grete Faremo (Ap). Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Vis mer