- Det er svært alvorlig, det bør bekymre alle og enhver

Stortingspolitikere reagerer på Jernbaneverkets åpne brannvarslere.

ÅPNE SYSTEMER: Dagbladet fant de digitale inngansportene til rapporteringsportaler for Jernbaneverkets brannalarmsentraler på Internett. Disse tilhører Jernbaneverkets kraftforsyningsanlegg, spredt langs jernbanenettet. Dette bildet er hentet fra Oslo S, mens de innklippede bildene viser alarmsentralene (øverst) og web-grensesnittet (nederst). Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet / Jernbaneverket
ÅPNE SYSTEMER: Dagbladet fant de digitale inngansportene til rapporteringsportaler for Jernbaneverkets brannalarmsentraler på Internett. Disse tilhører Jernbaneverkets kraftforsyningsanlegg, spredt langs jernbanenettet. Dette bildet er hentet fra Oslo S, mens de innklippede bildene viser alarmsentralene (øverst) og web-grensesnittet (nederst). Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet / Jernbaneverket Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det er klart det er alvorlig, og jeg tenker det bør bekymre alle og enhver, sier nestleder i transportkomiteen på Stortinget, Eirin Sund (Ap), til Dagbladet.

Hun har lest Dagbladets artikkel om Jernbaneverkets systemer som Dagbladet fant åpent på Internett.

De 15 systemene viste seg å være digitale inngangsporter til brannalarmsentraler i Jernbaneverkets kraftforsyning - spredt langs jernbanenettet. Det finnes et 40-talls slike brannsentraler, som er del av et landsdekkende anlegg. - Sånn burde det ikke være. Det er det ingen tvil om, sa teknologidirektør Sverre Kjenne i Jernbaneverket.

Kunne hindret informasjon Jernbaneverket har et eget «SCADA-system» hvor de får inn eventuelle brannvarsler. Eventuell utkobling gjøres også via dette systemet.

Via systemet Dagbladet hadde tilgang til, får Jernbaneverket informasjon om hva som faktisk har skjedd, blant annet hvor i systemet brannalarmen kommer fra.

I verste fall kunne Dagbladet hindret at Jernbaneverket fikk informasjonen fra disse brannsentralene, ved å «reroute» IP-adressene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer