- Det er synd at hun ikke fortalte dette med en gang. Da hadde mye vært unngått

Sp-veteran Per Olav Lundteigen krever i dag å få se landbruksministerens lister.

JOBBET FOR REMA 1000:  DN avslører i dagens avis at landbruksminister Sylvi Listhaug jobbet for matvaregiganten mens hun jobbet i First House. Her er hun avbildet da hun møtte presse og bønder tidligere denne uka. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
JOBBET FOR REMA 1000: DN avslører i dagens avis at landbruksminister Sylvi Listhaug jobbet for matvaregiganten mens hun jobbet i First House. Her er hun avbildet da hun møtte presse og bønder tidligere denne uka. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landbruksminister Sylvi Listhaug hadde matvaregiganten Rema 1000 som kunde mens hun jobber som rådgiver for First House. Også etter stortingsvalget. Noe av den siste kontakten med Rema-ledelsen skal ha skjedd etter at det ble klart at den nye regjeringen ønsket å åpne for søndagsåpne butikker, får Dagens Næringsliv bekreftet fra flere kilder.

- Ja, det er jo synd at hun ikke bare kunne fortelle dette med en gang. Da hadde mye vært unngått, sier Per Olaf Lundteigen, medlem i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, til Dagbladet, og fortsetter:

- Dette er jo en forflytting av makt fra Stortinget og til de hemmelige pr-selskapene, som er et demokratisk problem. Derfor må slike lister være offentlige, og ikke i kontroll- og konstitusjonskomitéen, slik Martin Kolberg ønsker det.

Sender brev i dag Lundteigen sender i dag et brev til Stortingets presidentskap. Her krever han å få ut kundelista som Sylvi Listhaug hadde i First House. Landbruksministeren har gitt denne lista til departementsråd Levi Forsell.

- Vi må få vite hvem Listhaug har jobbet for. Hun er en del av en kultur som flytter etiske grenser. Hun er den første som går den veien, fra pr-bransjen til statsråd, men det er også flere av statssekretærene som kommer fra pr-bransjen. Nå må vi få en debatt om hvordan landets politiske ledelsen kan opptre, fortsetter Lundteigen til Dagbladet, og fortsetter:

- Dette er jo en forflytting av makt fra Stortinget og til de hemmelige selskapene, som er et demokratisk problem. Derfor må slike lister være offentlige, og ikke i kontroll- og konstitusjonskomitéen, slik Martin Kolberg ønsker det.


På fornavn med Rema-sjefen
Det var i en tv-debatt der Listhaug deltok i forrige uke, at Lundteigen begynte å ane at Listhaug kanske hadde hatt oppdrag for Rema 1000. Eller var det bare tilfeldig at hun var på fornavn med Rema-sjefen Ole Robert Reitan i debatten? Lurte Lundteigen.

- Hun har jo seinere sagt at hun ikke har møtt ham. Det er jo heller ikke sikkert at hun har møtt ham personlig, men Reitan er jo en stor del av Rema 1000.

Tidligere denne uka møtte Lundteigen landbruksministeren til debatt i TV2.

- Jeg spurte om hun var en del av Rema-gruppa i First House, men da ville hun ikke svare. Nå har kanskje First House også både Bondelaget og Coca Cola på sine lister. Nå tror jeg at alle bør begynne å stole på egne krefter - og å ansette egne dyktige folk. Du vet snart ikke hvem som er på hvilken side av bordet, sier Lundteigen.

- Ingen søndagsskole
Lundteigen vil nå vite hvilke andre bindinger landbruksministeren og eks-pr-rådgiveren har til aktører som har stor interesse av den politikken som Listhaug fra Frp fører. han ønsker også en lov som regulerer hvordan politikere og pr-folk jobber.

- Det viktigste er å få i stand karantenebestemmelser, slik at pr-folk ikke kan gå direkte inn i politikken og motsatt. Da blir informasjonen de sitter på gammel og mindre verdifull. Jeg er spesielt imot at politikere går rett fra politikken til pr-byråene. De kjenner politikkens indre liv og vet når det er best for kundene å agere. Det er jo en forflytning av makt til hemmelige selskaper, sier Lundteigen.

Han viser til at USA har egne lobbyregistre.

- Å tro at Norge er et uskyldsblått land, eller å tro at vi lever i søndagsskolen her oppe, er feil, sier Lundteigen og fortsetter:

- Jeg skjønner at Listhaug var i et dilemma siden hun hadde en avtale om hemmelige kundeforhold med First House. Men dette burde hun ha avklart med dem før hun ble minister, og her er det jo Erna Solberg som er saken. Jeg er fortørnet over at statsministeren synes det er greit at departementsråd Forsell får Listhaugs liste. Det er jo statsministerens kontro som skal takle dette. Ikke byråkratene, sier Sp-veteranen.

Må vise saker
Han håper Listhaug snart offentliggjør sine kundeforhold i First House.

- Det er helt nødvendig at statsråden viser hvilke bindinger hun har, og vise hvilke saker som kan føre til habilitetsproblemer seinere, sier Lundteigen.

Dagbladet har bedt om intervju med landbruksminister Sylvi Listhaug i dag, men foreløpig uten kommentar.

• Les også Marie Simonsens kommentar om Sylvis kunder.

• Dagbladet utvider saken fortløpende.

VIL VITE MER:  Sp-veteran Per Olaf Lundteigen er medlem av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. I dag sender han brev via Stortingets presidentskap for å få ut landbruksministerens kundeportefølje fra sin tid i First House. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIL VITE MER: Sp-veteran Per Olaf Lundteigen er medlem av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. I dag sender han brev via Stortingets presidentskap for å få ut landbruksministerens kundeportefølje fra sin tid i First House. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer