Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er tid for å stå opp for Syria. Det er i dag

Ena Solberg lovet 10 milliarder til Syria og flyktningene over fire år.

LANGSIKTIG STØTTE: Statsminister Erna Solberg lovet 10 milliarder kroner til Syria-krisa de neste ti årene. Solberg er en av vertene for giverlandskonferansen for Syria i London i dag. Foto: Justin Tallis /AFP
LANGSIKTIG STØTTE: Statsminister Erna Solberg lovet 10 milliarder kroner til Syria-krisa de neste ti årene. Solberg er en av vertene for giverlandskonferansen for Syria i London i dag. Foto: Justin Tallis /AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg avsluttet nettopp sitt innlegg på giverlandskonferansen i London. På vegne av Norge lovet hun kortsiktig og langsiktig støtte til de som er rammet av Syria-krisa.

- Vi håper de politiske samtalene om Syria lykkes, men mens vi venter, må vi håndtere den akutte krisa. Og vi må planlegge for Syrias framtid. Vi må hjelpe med å gjenoppbygge sykehus, skoler og infrastrukturer. Vi må fjerne landminer og andre eksplosiver for å gjøre byer og landsbyer trygge.

Og vi må investere i mennesker, gjennom beskyttelse og utdanning av syriske barn og unge, ikke minst jente rog kvinner, som vil måtte gjenoppbygge sitt land når krigen en gang er over, sa Solberg.

Gi håp Hun fortalte om sine besøk i flyktningeleire i Jordan og Libanon. Hun roste landene for en imponerende innsats for flyktningene.

- Jeg så vanskelige levekår, men jeg opplevde også håpet Libanon gir flyktningenes barn og unge gjennom toskifts skole, sa Solberg.

Hun sa at alle parter med innflytelse, må legge press på Syria. Hun fordømte sult og andre krigsforbrytelser mot sivile.

- Norge vil bidra. Vi tredobler støtten til Syria og nærområdene, og vil gi 2, 4 milliarder kroner i år, og i alt 10 milliarder over de neste fire årene.

Vi vil forplikte oss for framtida. Det er tid for å stå opp for Syria. Det er i dag, sa Solberg.

22 milliarder fra Merkel Før henne varslet Tysklands forbundskansler Angela Merkel i sin tale at Tyskland vil gi nærmere 22 milliarder kroner i Syria-bistand fram til 2018.

Rundt 10,5 milliarder av hjelpen skal komme i år, sa Merkel.

FN har bedt om nærmere 70 milliarder kroner i år for å håndtere den humanitære katastrofen som følge av Syria-krigen. På giverkonferansen i London, som Norge er med på å arrangere, varsler Merkel at det samlede tyske bidraget over de neste to årene blir på 2,3 milliarder euro. 1,1 milliarder euro skal gis allerede i år.

Norge lover 2,4 milliarder kroner i bistand til Syria og nabolandene i år. Den samlede summen over fire år blir rundt 10 milliarder.
Storbritannias statsminister David Cameron lovet omlag 2 milliarder dollar fram til 2019.

- Det norske bidraget er prisverdig, mener generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp.
- Men nå er det viktig hvordan pengene skal brukes. Nasjonale og lokale aktører inne i Syria kan raskere, rimeligere og mer treffsikkert nå områder der internasjonale aktører ikke har tilgang, sier hun i en pressemelding.

Organisasjonen mener støtten må gå til nasjonale og lokale aktører som arbeider med livet som innsats inne i det borgerkrigsherjede landet.

- De vet hvor sivilbefolkningen lider mest, og hva som trengs på et tidlig stadium. På denne måten blir nødhjelpsinnsatsen langt mer effektiv, sier Helland.

- Mer til kvinner Generalsekretær Gry Larsen i Care Norge framhever at kvinner i Syria trenger ekstra støtte.

- Norge må bidra til at kvinner og likestilling blir et satsingsområde i den humanitære innsatsen, og regjeringen må støtte de mange modige kvinneorganisasjonene som jobber i Syria, sier Larsen. Stadig flere syriske kvinner er blitt aleneforsørgere for barn, syke og eldre, påpeker hun. — For å sikre at det norske bidraget blir mest mulig effektivt, må hjelpen nå fram til de kvinnelige aleneforsørgerne

Norge satser spesielt på støtte til skole og utdanning for barn og unge rammet av krise og konflikt.

I et intervju med Dagbladet i går understreket Solberg betydningen av utdanning.

Langsiktig - Skole er langsiktig bistand. For hvis flyktningenes barn ikke får skole og ikke ser noen framtid, da reiser de videre, sier Solberg og legger til:

- Under min reise til Jordan og Libanon opplevde jeg selv hvor store behov det var for utdanning. Men jeg fikk også se den imponerende jobben som gjøres for å sikre at stadig flere barn og unge får utdanning. Det er flere flinke norske bistandsorganisasjoner som gjør en viktig jobb her, og dyktige nordmenn i FN-organisasjonene, som jobber tett med lokale krefter.

Underfinansiert - Utdanning er en av de mest underfinansierte delene av nødhjelpsarbeidet i Syria. Økte investeringer gjør at barn kan få gå på skole, også under ekstremt vanskelige forhold. Vi vil bidra til at 1,7 millioner barn og unge i nabolandene, enten de er flyktninger eller lokale, får tilgang til utdanning i vertslandene innen utgangen av skoleåret 2016/17, sier Solberg.

- Vi vil også forberede unge mennesker til å delta i arbeidslivet ved å innføre kvalitetsmål for å øke og forbedre yrkesopplæringen og gjøre høyere utdanning lettere tilgjengelig.

- Vi risikerer en tapt generasjon om ikke vi tar i et krafttak for å gi barn og ungdom utdanning. Krigen i Syria er inne i sitt sjette år. Det er snart like lenge som et barneskoleløp.

- Når barn ikke får utdanning, krenkes en viktig menneskerettighet. For barna betyr dette, i tillegg til at de ikke får utdanning, økt fare for å bli utsatt for vold og overgrep, tvangsrekrutterte til væpnede grupper, utsatt for farlig barnearbeid og økt risiko for å bli giftet bort i tidlig alder, sier Solberg.

Norge ga omlag 250 millioner kroner til utdanning og beskyttelse av barn og unge i Syria og regionen i 2015. Regjeringen vil øke dette til 350 millioner kroner av dette i 2016.

- Norsk støtte bidro til å hjelpe mange tusen barn og ungdommer utdanning i 2015, både flyktninger og lokale. Med denne økningen, vil vi kunne nå ut til enda flere, sier Solberg til Dagbladet.

Enorme behov I dag arrangeres giverlandskonferansen for Syria i London. Over 30 statsledere og representanter fra over 60 land, samt FN-topper, deltar. FN har meldt at det er behov for 70 milliarder kroner til Syria i år.

Den norske støtten vil i hovedsak kanaliseres gjennom FN og hjelpeorganisasjoner, og gå til humanitær bistand og mer langsiktig støtte i Syria og Syrias naboland.

Pengene vil gå til utdanning, helse, hus, mat, nødhjelp, vann- og sanitæranlegg. Det vil også gå penger til støtte for ofre for seksualisert vold.

 SYRIA-STØTTE På podiet i Syria-konferansen, statsministrene Erna Solberg (til venstre), Angela merkel og David Cameron. Foto: Scanpix
SYRIA-STØTTE På podiet i Syria-konferansen, statsministrene Erna Solberg (til venstre), Angela merkel og David Cameron. Foto: Scanpix Vis mer