«Det er tillatt å skyte de fra tolv år og oppover»

- Den israelske hæren er svært selektiv. Vi skyter de som det er nødvendig å skyte. Det er tillatt å skyte de fra tolv år og oppover, forklarer en skarpskytter i den israelske hæren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Soldatene ønsker å myrde, sier den norske legen Mads Gilbert. Gilbert - og palestinske leger - forsøkte å redde livet til en palestinsk 18-åring. Men det lyktes ikke. Khalil døde mellom hendene deres.

- 70 prosent av de sårede og drepte ungdommene i Gaza er skutt med kuler som har bløt spiss. Ammunisjonen deformeres inne i kroppen og smadrer indre organer. Dette er terrorkuler som påfører offeret ufattelige lidelser, forteller Gilbert. Så langt er 255 mennesker drept i uroen i Palestina, de aller fleste er palestinere.

- HVIS DE BER en skarpskytter om å skyte, så skyter han mot hodet. Han skyter helt sikkert for å drepe dersom det ikke er spesielle individer som skal skytes i beina. I denne krigen har ikke det skjedd ofte, sier skarpskytteren. Han er intervjuet i avisa Ha'aretz, en av Israels største seriøse aviser, men står ikke fram med navn. Han har deltatt i kampene helt siden det palestinske opprøret startet 28. september.

- Så hvorfor drepe, hvorfor ikke bare skade? spør journalisten Amira Hass.

- Hvis du bestemmer deg for å såre folk, vil enda flere bli skadd. Spørsmålet er hva som er best. Å skade fyrer opp raseriet enda mer, svarer soldaten. Han forteller at hver morgen får skarpskytterne som er plassert rundt stedene der konfrontasjonene finner sted, klare ordre om ildgivningen.

- En skarpskytter er som en pilot, hans arbeid er veldig reint og sikkert, uttaler skarpskytteren.

PÅ MOTSATT SIDE av frontlinjen er det alt annet enn reint og sikkert. Khalil Abu Sade ble skutt gjennom brystet med en såkalt «soft-nose-kule». Dette er høyhastighetsammunisjon som ikke går tvers gjennom kroppen. Den inneholder ikke eksplosiver. Men den forårsaker likevel voldsomme innvendige skader hos offeret. Kroppen rives opp innvendig. Amnesty International har den siste tida fått rapporter som tyder på at Israel benytter ammunisjon som strider mot internasjonal humanitær lovgivning, «krigens folkerett».

- Amnesty etterforsker nå disse sakene på bakgrunn av en rekke meldinger fra medisinsk personell i området. Våpeneksperter vi har vært i kontakt med, mener det brukes såkalte «dumdumkuler», sier informasjonssjef John Peder Egenæs i Amnesty Norge. Spesialrådgiver Terje Lund i Norges Røde Kors er dypt rystet over Israels metoder.

- Israel bruker våpen som er konstruert for å uskadeliggjøre og drepe med ett skudd. Soldaten behøver ikke finsikte, det er det samme hvor kula treffer. Dette er å regne som en meget alvorlig krigsforbrytelse, sier Lund, som har mangeårig bakgrunn fra det norske Forsvaret, både som major og krigsadvokat.

SKARPSKYTTERENS KULER dreper dersom den treffer kroppen, forklarer soldaten til Ha'aretz. - Er det lett å skyte mot hodet?

- Ja. Folka der (palestinerne), også de som kaster molotovcocktailer eller skyter, stopper instinktivt opp for å tenke hvor de skal kaste eller skyte. Dette gir skarpskytteren fem eller seks sekunder. Dersom de stopper, er det ikke noe problem å treffe hodet.

- Du har ikke skutt barn, spør journalisten.

- Ingen skarpskyttere skyter barn.

- Likevel er barn skadd eller drept etter at de ble truffet i hodet.

- Hvis de var barn, så var det en feil.

- Snakker de (offiserene) om dette?

- De snakker en masse til oss om dette. De forbyr oss å skyte på barn.

- Hvordan sier de dette?

- Du skyter ikke et barn som er 12 år eller yngre.

- Betyr det at et barn på 12 og oppover er lov?

- Tolv og oppover er lov. Da er de ikke barn lenger, svarer skarpskytteren.

- Barn og ungdom dør i armene på helsepersonell. 75 prosent av de som bringes inn til feltsykehuset, er enten skutt i hodet eller brystregionen. Noen får en kule i ryggen, av soldater som ønsker å myrde. Disse kaldblodige drapene må etterforskes som krigsforbrytelser. Å ikke straffe slike drapsmenn vil være det samme som å si at palestinere er annenrangs mennesker, sier Mads Gilbert.

I tre uker arbeidet Mads Gilbert som akuttlege ved det palestinske feltsykehuset i Gaza. Gilbert, som har 20 års legeerfaring fra ulike konfliktområder, er rystet over brutaliteten. De norske hjelpearbeiderne vil nå sende en rapport til Norsk UD og det internasjonale Røde Kors-legeteamet.

- Voldsbruken er systematisk og omfattende. Og den manglende norske viljen til å reagere mot denne voldsbruken har allerede ødelagt tillitsforholdet mellom Norge og vanlige palestinere, sier Gilbert.

SKARPSKYTTEREN sier all skyting er planlagt, men at ordrene varierer fra dag til dag og fra sted til sted. - Ordrene er at vi må være veldig selektive, veldig presise. Ellers avhenger det av dagen. Etter for eksempel en lynsjing, er ordrene for å åpne ild mer lemfeldige enn dagen før, sier skarpskytteren.

På spørsmål om den israelske hæren driver hevnaksjoner, svarer han:

- Jeg vet ikke om vi tar hevn, men etter en alvorlig hendelse, så kan du føle det. Som soldat vet du at dersom dagens aviser skriver om ting som rammer den israelske hæren, så vil de la deg skyte mer.

- Fordi du vil eller fordi de lar deg? - Fordi de lar meg. Jeg ville ikke skyte så mye, men det er det mange soldater som vil.

Skjalg Fjellheim er Dagbladets korrespondent i Tromsø. Carsten Thomassen er utenriksmedarbeider i Dagbladet.

SKYTER FOR Å DREPE: En israelsk skarpskytter sikter på palestinske demonstranter utenfor Ramallah. I et intervju forteller skarpskytteren at ordren er å skyte for å drepe.