- Det er ting jeg ville gjort annerledes

Spor av ydmykhet i avskjedstalen til folket. Eller..?

Foto:  EPA/MANNIE GARCIA /Scanpix
Foto: EPA/MANNIE GARCIA /ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USAs minst populære president siden Richard Nixon i ferd med å tre av.

Mandag holdt han sin siste pressekonferanse, i natt sa han farvel til folket.

- Jeg har fulgt samvittigheten min og gjort det jeg mente var riktig. Du trenger ikke være enig i noen av de tøffe beslutningene jeg har tatt, men jeg håper du er enig i at jeg var villig til å ta de tøffe beslutningene, sa Bush fra talerstolen i Det hvite hus.

62-åringen er ikke kjent for innrømme feil, men i nattens tale var det en anelse av ydmykhet å spore.

- Som alle som har hatt denne jobben før meg, har jeg opplevd tilbakeslag. Det er ting jeg ville gjort annerledes hvis jeg hadde sjansen. Men jeg har alltid handlet med tanke på landets beste, framholdt Bush.

Skjønt ydmykhet? Amerikanske kommentatorer er ikke helt sikre.  

- Jeg sitter igjen med et inntrykk av at det han egentlig sa var «jeg har kanskje ikke gjort alt riktig, men jeg har ikke gjort noe feil, sier Pamela Gentry, politisk kommentator i BET på CNN.

Klarte ikke glemme
I talen trakk han fram den mest skjellsettende opplevelsen i sin presidentperiode, terrorangrepe 11. september 2001.

- Ettersom årene gikk klarte amerikanere flest å gå tilbake til livet slik det var før 11. september. Det klarte aldri jeg. Hver morgen ble jeg brifet om truslene mot vår nasjon. Og jeg sverget å gjøre alt i min makt for å holde oss trygge, sa han.

Les hele talen her:

I talen innrømmet han at noen av hans handlinger som svar på 11. september var omstridt, men han fortsatte å forsvare dem og pekte på at det ikke har vært noen nye terrorangrep på amerikansk territorium siden da.

- Det er legitimt å debattere noen av disse beslutningene, men det kan ikke være noen tvil om resultatet, sa Bush.
 
Han understreket også at al-Qaida og terrorisme fortsatt er den største trusselen mot det amerikanske folk.

Suksess
Bush overlater Obama to pågående kriger, en bitter konflikt i Midtøsten, en økonomisk kollaps og et frynsete rykte over store deler av verden.

President gjorde likevel krav på to utenrikspolitiske suksesser - i Afghanistan, nå «et ungt demokrati» og Irak«et Arabisk demokrati midt i Midtøsten og en venn av USA.»

Bush framhevet også at hans administrasjon handlet resolutt med statlige intervensjon for å hindre et sammenbrudd i finanssystemet.

— Resultatet ville vært langt verre om vi ikke hadde handlet, sa han.

Men selv om han er ukuelig til det siste, forlater ikke Bush presidentembetet som en populær mann.

I en undersøkelse utført av USA Today/Gallup svarer bare 34 prosent av amerikanerne at de synes han har gjort en god jobb. Dette var likevel opp 5 prosent fra forrige måneds måling, og det beste resultatet han har oppnådd på ett år.
 

UTVALGT PUBLIKUM:  40 personer nøye utvalgte personer fikk være til stedet i salen da Bush holdt sin siste offentlige opptreden før innsettelsen av Obama som president. Foto:  REUTERS/Yuri Gripas/Scanpix
UTVALGT PUBLIKUM: 40 personer nøye utvalgte personer fikk være til stedet i salen da Bush holdt sin siste offentlige opptreden før innsettelsen av Obama som president. Foto: REUTERS/Yuri Gripas/Scanpix Vis mer