- Det er ting vi angrer på

Men Anders Behring Breiviks forsvarere er sikre på at de har forsøkt gjort en så god jobb for terroristen som mulig.

FORSVARERE: Odd Ivar Grøn, Tord Jordet, Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad ser på bilder tatt av dem i løpet av terrorsaken.
Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
FORSVARERE: Odd Ivar Grøn, Tord Jordet, Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad ser på bilder tatt av dem i løpet av terrorsaken. Foto: Tomm W. Christiansen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kl. 9 neste fredag skal Geir Lippestad holde prosedyren i terrorsaken. Han skal argumentere for hvorfor forsvarerne mener terroristen er tilregnelig og han vil legge ned påstand om at han frifinnes, selv om både tiltalte og forsvarerne skjønner at han ikke vil bli det. 

Det vil bli det siste som skjer i maratonrettssaken, før dommen faller kommer over sommeren. Anders Behring Breiviks fire forsvarere vil da ha lagt bak seg ti uker i retten og elleve måneder oppkjøring før det. 

23. JULI: Dette er det første bildet i Dagbladets arkiv av Lippestad som er relatert til terrorsaken. Foto: Uffe Frandsen
23. JULI: Dette er det første bildet i Dagbladets arkiv av Lippestad som er relatert til terrorsaken. Foto: Uffe Frandsen Vis mer

- Saken har vært utrolig tøff, hard, krevende og slitsom. Akkurat som vi trodde på forhånd, sier Lippestad til Dagbladet. 

Dagbladet møtte ham og resten av Team Lippestad på kontoret etter rettsslutt tidligere denne uka. Lippestad og medforsvarerne Vibeke Hein Bæra, Odd Ivar Grøn og Tord Jordet innrømmer at de er slitne. 

- Noen ganger kan jeg finne på å ikke bare lure på hvilken dag det er, men hvilken måned, sier Lippestad og utdyper: 

- Vi er i en situasjon hvor vi jobber så konsentrert og fokusert. Vi må ta stilling til nye spørsmål hele tiden. 

Bilder Underveis i intervjuet blar forsvarerne gjennom et 30-talls bilder som våre fotografer har tatt av dem fra 23. juli og fram til nå. Bildene viser dem på Ila, på Breiviks gård på Rena, utenfor politihuset, i Stockholm og San Diego. Blant annet. 

TEAM LIPPESTAD: Geir Lippestad, Vibeke Hein Bæra, Tord Jordet og Odd Ivar Grøn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TEAM LIPPESTAD: Geir Lippestad, Vibeke Hein Bæra, Tord Jordet og Odd Ivar Grøn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det virker som det har gått så fort, sier Jordet. 

Når en tenker tilbake på da tiltalen ble lest i retten, virker det som om det er to år siden. Det har skjedd så mye siden og det har samtidig gått fryktelig fort. Det virker som om det bare var i går at vi sa «nå er det bare fire uker igjen»,  sier Grøn

- Dagene går i ett. Jeg kan bli sittende til kl. elleve og jobbe og så er det rett opp igjen dagen etter, sier Jordet. 

- Det som er litt trist, er at det var slik i ukene før rettssaken også. Det har egentlig gått i ett siden 23. juli, sier Lippestad. 

- Uvirkelig Det første bildet i Dagbladets arkiv av Lippestad viser ham i NRKs lokaler på Marienlyst 23. juli i fjor. 

FORSVARERE: Anders Behring Breivik og tre av forsvarerene: Vibeke Hein Bæra, Odd Ivar Grøn og Tord Jordet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORSVARERE: Anders Behring Breivik og tre av forsvarerene: Vibeke Hein Bæra, Odd Ivar Grøn og Tord Jordet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg var i en uvirkelighetsfase. Der hadde jeg sittet hele lørdagen og fått alle detaljer i avhør og hilst på Breivik den første gangen, sier Lippestad. 

Det neste viser ham og Jordet utenfor Ila. 

I RETTEN: Statsadvokat Inga Bejer Engh snakker med Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra før retten settes. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I RETTEN: Statsadvokat Inga Bejer Engh snakker med Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra før retten settes. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- De første møtene på Ila var spesielle. Det var et enormt sikkerhetsopplegg og litt vanskelig å kommunisere med ham, siden han satt bak et glassvindu, sier Jordet. 

Det tredje Dagbladet har hentet ut er fra det andre fengslingsmøtet. 

- I det andre fengslingsmøtet kjente vi litt på stresset. Vi visste litt mer hva vi gikk til enn i det første og nettopp derfor kjente vi litt på stresset, sier Lippestad. 

Hos Skavlan Lippestad ble ikke bare stressa. Han er også vært en av Norges mest omtalte personer det siste året. I september var han i Skavlan-studioet i Stockholm. Han lurte lenge på om han skulle takke ja. Men det ble en av de mest positive opplevelsene underveis i saken. 

UTENFOR ILA: Geir Lippestad og Tord Jordet utenfor Ila i fjor høst. Foto: Bjørn Langsem
UTENFOR ILA: Geir Lippestad og Tord Jordet utenfor Ila i fjor høst. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Det ble rett og slett en hyggelig tur, særlig for en som elsker norsk og svensk musikk, som jeg gjør, da Benny Anderson var en av de andre gjestene. Jeg pratet med ham litt før sending og det var en opplevelse. Og jeg hadde med meg datteren min. Hun synes det var litt rart med pressefolkene som fulgte med, men hun syntes det var gøy. Det var et fint avbrekk. Det føltes nesten som en liten ferie. 

USA I november dro han og Bæra til San Diego, for å være tilgjengelige under avhørene av Breiviks søster. Samtidig kom sakkyndigrapporten fra Torgeir Husby og Synne Sørheim, som konkluderte med utilregnelighet. 

- Det var helt spesielt, da sakkyndigrapporten kom om natta mens vi var der. Vi sov vel en time den natta, sier Bæra. 

- Var Husby og Sørheims konklusjon overraskende? 

- Vi sa den gang at vi ikke var overrasket. Det var ikke fordi vi var enige eller uenige med dem. Men vi er fortsatt ikke overrasket over at to sett sakkyndige kan komme til to ulike konklusjoner. De vektlegger faktum ulikt. De to neste har satt det inn i det vi kan kalle en terrorismekontekst. 

DEN ANDRE RAPPORTEN: - Det var som om rommet vibrerte, sier Bæra om den spente stemningen da rapport nummer to ble lagt fram.
DEN ANDRE RAPPORTEN: - Det var som om rommet vibrerte, sier Bæra om den spente stemningen da rapport nummer to ble lagt fram. Vis mer

- Var det den gang fristende å gå for en tilregnelighetsstrategi? 

- Avtalen med klienten den gang var: «Dere tar jussen». Så skulle han holde på med sitt. Vi hadde frie tøyler på det juridiske. Da erklæringen til Husby og Sørheim kom, var også hans første vurdering at det kunne åpne nye muligheter, sier Lippestad. 

- Så ombestemte han seg på et tidspunkt. Og han hadde gode begrunnelser for det. Vi ble overbevist om at han argumenterte på et rasjonelt grunnlag og endret strategien. 

Snuoperasjon Breiviks snuoperasjon skjedde etter at det ble klart at Terje Tørrissen og Agnar Aspaas ble endelig oppnevnt som sakkyndige psykiatere 15. februar. To dager senere kunne Lippestad fortelle at de faktisk ville argumentere for tilregnelighet i retten

- Han har ønsket å bli funnet mentalt friskt etter dette ble problematisert, og han har vært overbevist om at dette ville bli sluttresultatet hele veien, sier Jordet.

- I en periode har han sett positivt på det vanskelige utgangspunktet etter den første rapporten, ved å fokusere på at den ville medføre økt fokus og debatt rundt kompendiet hans. Han mente det åpnet nye muligheter for oppmerksomhet rundt ideologien hans, sier han. 

I BERGEN: Lippestad og Bæra var i Bergen da tiltalen mot Breivik ble lagt fram. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/Dagbladet
I BERGEN: Lippestad og Bæra var i Bergen da tiltalen mot Breivik ble lagt fram. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/Dagbladet Vis mer

- Som de sakkyndige har fortalt i retten var han i samtalene med dem helt overbevist om at de ville finne ham tilregnelig, og i avhøret der rapporten ble fremlagt var han svært overrasket. Egentlig har det aldri vært noen prosess fra verken oss om at han skal bli oppfattet frisk. Etter at den første rapporten kom, har det vært enighet om at en skulle arbeide for at han skal bli vurdert å være frisk, sier Jordet.

- Rommet vibrerte Knapt én uke før rettssaken startet, kom den andre sakkyndigrapporten, som konkluderte med tilregnelighet. De fire forsvarerne hentet rapporten sammen i tinghuset. 

- Det var en helt spesiell spent stemning i tingretten den dagen. Det var fullt av pressefolk og alle var spente. Det var som om det vibrerte i rommet, sier Bæra. 

- Jeg tenkte at det nærmest var forhåndsbestemt at det ville komme en ny tvist i saken, sier Grøn. 

PÅ VÅLSTUA: Forsvarerne var på befaring på gården Breivik bodde på og presenterte samtidig sin strategi. Foto: Jacques Hvistendahl
PÅ VÅLSTUA: Forsvarerne var på befaring på gården Breivik bodde på og presenterte samtidig sin strategi. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Men da kjente vi også mer til prosessen enn den første gangen. Vi hadde hørt lydopptakene og visste hvordan samtalene hadde foregått, sier Jordet. 

Motivasjon - Hvordan har dere motivert dere underveis? 

- Det har hele tiden vært store ting som har ligget foran oss. Men det har vært noen dager som har vært tøffere underveis, sier Grøn. 

- Det som motiverer oss, og det kan høres rart ut, er at vi prøver å ivareta hans interesser på best mulig måte. Vi har aldri satt oss ned og sagt «nå orker vi ikke mer». Vi har jobba på og det har hele tiden vært nye vurderinger, sier Lippestad. 

- Det har nok ikke gått utover jobben vi har gjort. Men det har gått utover noen andre ting, sier Grøn. 

I RETTEN: Vibeke Hein Bæra, Odd Ivar Gran og Geir Lippestad.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I RETTEN: Vibeke Hein Bæra, Odd Ivar Gran og Geir Lippestad.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

 - Jeg synes noen av de siste dagene har vært blant de mest krevende, sier Bæra. 

- Men så ser du det sitter overlevende og etterlatte i salen. Og da får du litt perspektiv på det, sier hun. 

SAKKYNDIGE: Rettpsykiatrisk sakkyndig Terje Tørrisen i samtale med Breiviks forsvarere Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
SAKKYNDIGE: Rettpsykiatrisk sakkyndig Terje Tørrisen i samtale med Breiviks forsvarere Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

- Selv om dere er på «den andre siden»? 

- Når en blir veldig sliten, er det lett å synes litt synd på seg selv. Men da blir man fort minnet på at det ikke er oss det er synd på, sier Grøn.

- Ikke sirkus Grøns kone er gravid og har termin i løpet av sommeren. Lippestad og kona Signe fikk familiens åttende barn i vår. 

- I perioder har vi nesten ikke sett familiene våre. Men det vi føler, er at vi har fått gjort det vi har hatt som målsetting. Vi har fått ført de bevisene og vitnene vi har ønsket, selv om det var noen som trakk seg underveis, sier Lippestad. 

- Når vi nå tenker på prosedyrene, så ser vi ingen bevishull, sier Bæra. 

AKTØRER: Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra snakker med  bistandsadvokatene Mette Yvonne Larsen (t.v.) og Siv Hallgren. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
AKTØRER: Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra snakker med bistandsadvokatene Mette Yvonne Larsen (t.v.) og Siv Hallgren. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Og det har ikke blitt noe sirkus, slik mange fryktet. Verken fra vår side eller noen andre, sier Jordet. 

Men selv om det ikke har blitt sirkus, har det vært vanskelig for forsvarerne å forutse hva som vil komme bak neste sving. 

LEVERTE ANKE: Bæra og Grøn leverer her anken om oppnevnelsen av observasjonsteamet. Rapporten de produserte ble senere forsvarernes beste bevis, etter at de endret strategi. Foto: Erling Hægeland
LEVERTE ANKE: Bæra og Grøn leverer her anken om oppnevnelsen av observasjonsteamet. Rapporten de produserte ble senere forsvarernes beste bevis, etter at de endret strategi. Foto: Erling Hægeland Vis mer

- Det har vært helt uforutsigbart hele tiden, sier Bæra. 

- Psykiatriprosessen har vært litt underlig å følge. Både hvordan folk har behandlet hverandre og uttalt seg, sier Lippestad. 

- Er det noe dere angrer på? 

- Ja. Enkelte utsagn, for eksempel. Det er ting vi vet nå som vi ikke visste for seks måneder siden. Men det er litt tidlig å evaluere det ordentlig. Og det vi er sikre på er at vi har prøvd å gjøre en så god jobb som mulig, sier Lippestad. 

Ferie Nå gleder Lippestad seg til ferie. 

HOLDT FOREDRAG: Bæra og Lippestad har holdt noen foredrag om verdikommunikasjon, her på BI Nydalen. Foto: Sjur Stølen
HOLDT FOREDRAG: Bæra og Lippestad har holdt noen foredrag om verdikommunikasjon, her på BI Nydalen. Foto: Sjur Stølen Vis mer

- Det skal bli deilig å forhåpentlig kunne tenke på andre ting. Så får vi se hva som skjer til høsten, sier Lippestad.

DET ANDRE FENGSLINGSMØTET: Grøn, Lippestad og Jordet.
DET ANDRE FENGSLINGSMØTET: Grøn, Lippestad og Jordet. Vis mer
HOS SKAVLAN: Lippestad var gjest hos Skavlan i september. Foto: Benjamin Waard
HOS SKAVLAN: Lippestad var gjest hos Skavlan i september. Foto: Benjamin Waard Vis mer