Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

- Det er to fellesnevnere ved datoene det spørres om: Det var stor aktivitet i politiet - og Eirik Jensen hadde ingen formell rolle

Sammenlikner sms-kontakt mellom Cappelen og Jensen og aktiviteten i politiet på de aktuelle datoene. 

VITNER: Einar Aas, sjef ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt vitner i Eirik Jensen - rettsaken
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VITNER: Einar Aas, sjef ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt vitner i Eirik Jensen - rettsaken Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Oslo tingrett i dag vitner Einar Aas (56) i korrupsjonssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen.

Aas er leder for Seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt og var Eirik Jensens leder fra 2009 fram til 2013, da Jensen ble overflyttet til strategisk stab.

I retten i dag ber aktor Guro Kleppe Aas redegjøre for ressurssituasjonen i politiet ved en rekke dager/anledninger der Spesialenheten har sikret seg sms-kontakt mellom Cappelen og Jensen.

- Det er to fellesnevnere ved alle de aktuelle periodene du spør om, sier Aas til Kleppe, og utdyper:

- Det første er at ressursuttaket var stort. Det andre er at Eirik Jensen ikke hadde noen formell rolle i de aktuelle operasjonene.

«Meldt knallvær»

I retten leser aktor Guro Kleppe opp kommunikasjon mellom Jensen og Cappelen på en rekke datoer, og ber deretter Aas redegjøre for ressurssituasjonen i politiet på de samme dagene.

Den 12. og 13 oktober 2012 har Spesialenheten sikret følgende sms-kontakt mellom Cappelen og Jensen:

Cappelen: «Jeg regner med at du hører fra meg i morgen».

Jensen svarer: «Fine greier. Skal jobbe ute da det er meldt knallvær».

Aas forteller at det var stor aktivitet for mannskapet i seksjonen i disse dagene; det pågikk flere større operasjoner, blant mot omfattende tyverier og narkotikavirksomhet.

- Det var høy aktivitet disse dagene i SO, og det ble klarert overtid. Det finnes ingen dokumentasjon om at Eirik Jensen hadde noen formell rolle i noen av disse operasjonenne, eller var involvert på annet vis, sier Aas.

- Gir ikke mening

Tidligere i dag fortalte han retten at det var lav bemanning i politiet i påsken 2011. Påtalemyndigheten mener Cappelen da innførte 200 kilo hasj, og har fra perioden lagt fram følgende kommunikasjon mellom Jensen og Cappelen:

Jensen: «Nå ser det fint ut. Stille og sol».

Aas sier i retten i dag at det «ikke gir mening» at Jensen og Cappelen skal ha hatt så mye kontakt som det har framkommet i løpet av etterforskningen.

- Dette er et privat anliggende, i beste fall, sier han.

- Er det å sende sms til en kilde på siden av virksomheten? spør dommer Heger.

- I instrukssammenheng er kilde noen man har kontakt med en gang, eller to. Man bestemmer ikke selv hvem man skal ha som kilde, og gjentatt kontakt skal gjennonføres i henhold til helt klare trafikkeregler, under styring og kontroll, svarer Aas.

- Skulle vært logget

Politiinspektøren sier også at han «stusser på volumet» av sms-kontakt.

- Med det volumet skulle det vært et voldsomt sideantall med logger om hva man har snakket om, sier han.

Eirik Jensen var i en årrekke en av Oslo-politiets mest betrodde medarbeiderne. Han ledet gjengprosjektet X-ray, og ble regnet som en krumtapp i arbeidet mot organisert kriminalitet.

Men som Dagbladet tidligere har skrevet var han også kontroversiell. Han var en av ytterst få sjefer som selv var operativ på gateplan, som holdt kontakten med kriminelle, og pleide sine egne informanter.

Nekter straffskyld

Spesialenheten mener at Jensen medvirket til innførsel av 13,9 tonn hasj i åra 2004 til 2013 ved å varsle om informasjon som var til nytte for hasjbaronen Gjermund Cappelen (50) og for å ha mottatt minst 2,1 millioner kroner for det. Ifølge Cappelen fikk Jensen 500 kroner per kilo innført hasj.

Jensen nekter straffskyld.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media