- Det er tøft å være her

Breivik snakket om sin egen opplevelse av dagens vitneutsagn og rapporten til Husby og Sørheim.

 KRITISERER: Anders Behring Breivik er ikke fornøyd med å bli erklært utilregnelig. Foto: Jacques Hvistendahl
KRITISERER: Anders Behring Breivik er ikke fornøyd med å bli erklært utilregnelig. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrortiltalte Anders Behring Breivik (33) ble etter lunsjpausen spurt om hans reaksjon på gjennomgangen av bomben i regjeringskvartalet.

- Det er tøft å være her. Det er umulig å ikke la seg gripe av alle beskrivelsene. Det er tøffere for andre, men jeg syntes også det er tøft, sa Breivik.

Han står alikevel fortsatt på at aksjonen var nødvendig.

- Jeg har sagt at det er grusomt og at vold er siste løsning. Men det endrer ikke grunnlaget for aksjonen. Dessverre er dette bare begynnelsen i Europa.

Skuffet
Han forklarer at han er skuffet over Arbeiderpartiet.

- Jeg hadde håpet på at Arbeiderparitet hadde innsett sine feil og bedt det norske folk om unnskyldning. Vi skulle ikke druknet landet vårt i immigranter. Istedetfor fortsetter de i samme retning og det gjør at grunnlaget for kamp og motstand er større nå enn før 22. juli, sa han.

- De er uvillig til å endre politisk kurs. Nordmenn kommer ikke til å akseptere å miste sin egen by og kultur, fortsatte Breivik.

Holden spurte deretter om hva Breivik tenker om nestekjærlighet og hjelpe mennesker i nød.

- Det finnes mange måter å hjelpe andre på. Man skal ikke bruke vårt land som en dumpingsplass for innvandrere fra den tredje verden. Japan og Sør-Korea hjelper mennesker der det bor, og har ikke akseptert masseinnvandring til landene sine, sa 33- åringen.

- Hvordan har du fått denne innsikten i Japans politikk?

- Jeg har lest om det på Wikipedia blant annet. Jeg har lest bøker norske historikere har skrevet om Japan. Det er en serie av bøker som tar for seg alle land i verden, sa han.

80 prosent fiksjon
Holden påpeker at de var inne på et sidespor og at de nå skulle konsentrere seg om de sakkyndiges rapport om den mentale helsen til Breivik.

33-åringen beskriver samtalene med Synne Sørheim og Torgeir Husby som gode. Han har tidligere referert til de to som «Asbjørnsen og Moe» og mener at 80 prosent av innholdet er fiksjon.

- Jeg opplevde det som bra samtaler og jeg fikk stor sans for begge. De virket som profesjonelle mennesker. Jeg ønsket å være så åpen som mulig, og fortalte det samme til dem som jeg forklarte til politiet, sa Breivik.

- Jeg regnet med at de ville gjøre et objektivt arbeid, og håpet at de ikke var for emosjonelt knyttet til hendelsen 22. juli, fortsatte han.

Rapporten som konkluderte med at Breivik var utilregnelig kom i november, og konkluderte med at Breivik var schizofren paranoid.

- Politiet ønsket ikke at jeg skulle få vite konklusjonen, men annen fange skrek konklusjonen til meg da jeg var i luftegården. Jeg fikk tilgang til rapporten 15. desember, sa han. 

Skrev kronikk
Breivik har skrevet en kronikk, som ble utlevert i retten. Der beskriver han hva han mener er feil i rapporten.

- Jeg fikk et klart inntrykk av at de hadde konkludert tidlig med at jeg var utilregnelig. De jobbet med å underbygge konklusjonen. De hadde startet med en konklusjonen og så sett etter premissene for å underbygge dette, sa han.

Han forklarte litt om hva han mente Husby og Sørheim gjorde.

- Det er mange konstruerte setninger som jeg aldri har sagt. Dette er ikke uskyldige misforståelser, men ondsinnede oppdiktninger. Hadde jeg lest om personen som ble beskrevet i rapporten hadde jeg tenkt at mannen måtte få medisidner med én gang, sa han.

- Personen beskrevet i rapporten er ikke meg, sa Breivik.