BISTÅR: Advokat Anne Kristine Bohinen bistår den engelske småbarnsmoren som igjen skal vitne mot Kopseng. Foran politiadvokat Andreas Strand (t.v.) og forsvarer Djordje Borojevic (t.h.). Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BISTÅR: Advokat Anne Kristine Bohinen bistår den engelske småbarnsmoren som igjen skal vitne mot Kopseng. Foran politiadvokat Andreas Strand (t.v.) og forsvarer Djordje Borojevic (t.h.). Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Det er tøft. Hun ønsker ikke å være her

Engelsk småbarnsmor (35) skal ha blitt voldtatt hjemme hos Julio Kopseng. Nå stiller hun igjen i vitneboksen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er tøft for henne å komme tilbake hit og vitne for en jury på tolv. Hun ønsker ikke å være her. Men hun skjønner at det er viktig å bidra til at han blir tatt vare på av staten, sier advokat Anne Kristine Bohinen til Dagbladet.

Bohinen er bistandsadvokat for en 35-årig engelsk småbarnsmor som har kommet til Norge for å vitne mot danseren Julio Kopseng (38). I mai 2013, mens hun og barna overnattet hos ham i Oslo via såkalt couchsurfing, skal 38-åringen ha dopet henne ned og voldtatt henne, ifølge tiltalen.

17 fornærmede Den engelske småbarnsmoren er en av 17 kvinner danseren Julio Kopseng (38) er tiltalt for å ha forgrepet seg på seksuelt, forholdene strekker seg fra 2001 til 2013. I dag starter en tre måneder lang rettssak i Borgarting lagmannsrett; to tingrettsdommer som falt i fjor, er anket og slått sammen til én ankesak.

I de to tingrettssakene ble Kopseng dømt til henholdsvis 15 og 12 års forvaring. Blir han kjent skyldig av juryen, vil han få en samlet straff.

I forrige uke uttalte Trine Rjukan, som er bistandsadvokat for ti av de fornærmede, at danseren bør få lovens strengeste straff - 21 års forvaring med ti års minstetid.

FLAMMEDANS: Julio Kopseng (38) har i en årrekke vært sentral i Oslos glamour- og dansemiljø. Her fra 2010, da han var aktuell i TV 2s «Norske talenter».  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FLAMMEDANS: Julio Kopseng (38) har i en årrekke vært sentral i Oslos glamour- og dansemiljø. Her fra 2010, da han var aktuell i TV 2s «Norske talenter». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Den engelske 35-åringen er den første av de 17 fornærmede som skal forklare seg, med støtte av tolk. Hun sitter med hodetelefoner et par meter fra Kopseng i retten, ved siden av bistandsadvokat Bohinen, før hun inntar vitneboksen.

Lot bagasjen stå Det var 29. mai 2013 småbarnsmoren kontaktet politiet i Oslo. Hun fortalte at hun var blitt dopet ned og voldtatt av sin couchsurfing-vert kvelden i forveien, mens barna lå og sov i rommet ved siden av. Hun forklarte at hun hadde flyktet i hui og hast på morgenen og latt en koffert stå igjen.

Kopseng, som nylig hadde anket den første voldtektsdommen mot ham, flyktet og ble to dager seinere funnet i et skap hjemme hos kjæresten, som selv ble dømt for å ha forhindret politiets arbeid.

Han har sittet innesperret siden; først i varetekt, nå soner han dommen i den første tingrettssaken, der han etter anke ble dømt for å ha voldtatt to kvinner.

Pent antrukket Kopseng sitter tilsynelatende fattet mellom sine forsvarere Djordje Borojevic og Johnny Veum. Han er pent antrukket i lyseblå V-genser over hvit skjorte, har velstelt skjegg og bakovergredd halvlangt hår.

I den siste tingrettssaken i fjor nektet danseren å forklare seg, fordi han ikke har tillit til politiet og påtalemakten. Nå har han imidlertid skiftet strategi og ønsker nå å forklare seg samt føre vitner.

SAKKYNDIGE: Under rettssaken sitter psykologspesialist Arne Mathisen Guldvog og psykiater Rita Lyngved foran lagdommerne og gransker Kopseng. Her med aktor Guro Hansson Bull (stående). Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SAKKYNDIGE: Under rettssaken sitter psykologspesialist Arne Mathisen Guldvog og psykiater Rita Lyngved foran lagdommerne og gransker Kopseng. Her med aktor Guro Hansson Bull (stående). Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

38-åringen nekter straffskyld, og mener kvinnene som har anmeldt ham, enten har gjort det som hevn fordi han ikke har gjengjeldt deres følelser, eller ønsker å få utbetalt oppreisningspenger.

Personlighetsforstyrrelse Under hovedforhandlingen sitter de sakkyndige - psykologspesialist Arne Mathisen Guldvog og psykiater Rita Lyngved - foran de tre lagdommerne. De har tidligere kommet til at Kopseng har såkalt dyssosial personlighetsforstyrrelse og gjennomgående psykopatiske trekk, kjennetegnet bl.a. ved manglende evne til å føle skyld og empati.

Forvaring idømmes bare forbrytere som anses å ha særlig stor risiko for å begå nye straffbare handlinger. En slik dom kan forlenges så lenge retten kommer til at det er gjentakelsesfare, og kan derfor i praksis innebære en livstidsstraff.

Påtalemakten - statsadvokat Guro Hansson Bull og politiadvokat Andreas Strand - har varslet at de ønsker forvaring for Kopseng, men vil ikke spesifisere mer før de nedlegger sin påstand mot slutten av den tre måneder lange rettssaken. Men siden det skal utmåles en samlet straff for to ankesaker, vil de trolig påstå en strengere straff enn i begge de to tingrettssakene.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram