KJEMPER I RETTEN: Julio Kopseng (41) kjemper for å overbevise retten om at han er uskyldig i voldtekt av to kvinner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KJEMPER I RETTEN: Julio Kopseng (41) kjemper for å overbevise retten om at han er uskyldig i voldtekt av to kvinner. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Julio Kopseng tiltalt for voldtekt

- Det er tøft i fengselet. Det er på grunn av det du og dine kolleger skriver

Danseren (41) mener han er uskyldig dømt.

- Det er tøft i fengselet. Og det er mye på grunn av det du og dine kolleger skriver. Media burde gå i seg selv - miljøet i fengselet er preget av forhåndsdømmingen av meg, og alt som offentliggjøres, spiller inn, sier Julio Kopseng (41) til Dagbladet.

- Er du blitt utsatt for vold?

- Det har vært det jeg vil kalle hendelser.

- Er det slik at du ikke har knyttet noen vennskap i fengselet?

- Alle skydde unna i begynnelsen. Nå har det bedret seg noe, sier Kopseng før politivakta fører ham bort til pause.

Ubegrenset straff

Danseren soner lovens strengeste straff - 21 års forvaring - i Ila fengsel. I 2016 ble han dømt for seksuelle overgrep mot 17 kvinner, og slipper kanskje aldri ut i frihet, fordi en forvaringsstraff ikke er tidsbegrenset, men kan forlenges så lenge retten mener det er fare for gjentakelse.

Under straffeprosedyren i Borgarting lagmannsrett i 2016 kom det fram at Kopseng var blitt banket opp flere ganger i fengselet, både under soning og mens han satt i varetekt.

I hele formiddag har 41-åringen sittet i vitneboksen. Mens han har sonet, har en ny tiltale for voldtekt mot to kvinner - en 43- og en 33-åring - kommet opp. Kopseng har insistert på at saken føres for retten - i motsetning til påtalemakten, som ønsket å avslutte prosessen før den kom så langt - mot at han innrømmer skyld.

Anklager mot politiet

Ut fra hva han sier i retten, er en slik innrømmelse det absolutt siste han kan tenke seg. Han kjemper iherdig for å renvaske seg, og kommer med gjentatte anklager mot politiet, som han mener bestemte seg for å dømme ham lenge før etterforskningen var ferdig.

- Jeg har mistet helt tiltroen til politiet, de er ikke objektive. Fem ganger har de ringt meg i fengselet og prøvd å presse meg til en samtale uten forsvarer til stede. Politiet bruker samme arbeidsmetode hele tida, jeg er blitt godt vant, sier han.

Kopseng mener videre at etterforskerne har vært svært selektive i sin innhenting av bevis. Aktor Ane Evang legger fram en SMS-utveksling der den 43-årige kvinnen fra Østlandet en stund etter det påståtte overgrepet i 2012 skriver: «Jeg har lenge vært sur på deg, og det vet du.»

Svaret fra Kopseng var: «Ja, vet du var sint, og jeg angrer ikke. Vi var to om det. Du er en engel i mitt liv, og jeg vil alltid være interessert i deg.»

Etterlyser Facebook-meldinger

Den tiltalte danseren mener etterforskerne bevisst blant annet har sett bort fra samtaler han hadde med 43-åringen på Facebook.

- Hva ville de ha funnet? spør forsvarer Sigrud Klomsæt.

- Det er godt mulig at de ville funnet mer flørtende materiale mellom meg og de fornærmede. «Hei, pus», «hei, vennen», svarer klienten.

Kopsengs framstilling av forholdet til de to kvinnene, som han skal ha voldtatt i henholdsvis 2006 og 2012, er diametralt motsatt av deres beretning.

Der den andre fornærmede, en 33-årig småbarnsmor fra Vestlandet, sier hun levde i et forhold med ham som ble mer og mer preget av ufrivillig sex, sier han at hun etter hver ble en stalker - som ikke lot ham være i fred selv etter at han gjorde det klart at han ikke ønsket å være kjæresten hennes.

FORSVARER: Sigurd Klomsæt forsvarer Kopseng i retten. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
FORSVARER: Sigurd Klomsæt forsvarer Kopseng i retten. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

- Hevnmotiv

Dette argumentet har han gjentatte ganger framført tidligere - at de fleste, kanskje alle, de fornærmede har diktet opp voldtektshistoriene, enten fordi de var såret over at han ikke gjengjeldte deres følelser, og/eller at de ønsker erstatningssummen.

- Jeg hadde åtte-ni jenter samtidig. Jeg var det folk vil kalle en rundbrenner, sier danseren og stripperen.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 23.10.2015 KLANDRET SEG SELV: Charlotte Engen Steine (28) ble voldtatt av Julio Kopseng høsten 2008. Selv om den profilerte danseren ble dømt i retten, følte hun skyld for det som skjedde. Video: Ralf Lofstad og Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Han forklarer at han i sitt miljø var en kjendis, som stadig fikk tilbud om sex, og kunne velge og vrake i kvinner. Han tegner bildet av 33-åringen som en av mange, men at hun ble mer pågrengende enn behagelig var.

- Det begynte å bli intenst da hun dro kjærestekortet, selv om jeg hadde gitt beskjed lenge før, sier Kopseng - som like fullt hadde gitt kvinnen et av tre nøkkelsett til leiligheten i Disenveien nord i Oslo.

- Hvorfor fortsatte dere å ha sex? spør aktor Ane Evang.

AKTOR: Konstituert statsadvokat Ane Evang fører saken mot Kopseng for påtalemakten. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB Scanpix
AKTOR: Konstituert statsadvokat Ane Evang fører saken mot Kopseng for påtalemakten. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB Scanpix Vis mer

- Hvorfor ikke? Jeg var en rundbrenner og hadde mye sex. Da det dabbet av, var det bare å gå videre til neste.

Anklager bistandsadvokat

Kopseng og forsvarer Klomsæt går for øvrig hardt ut mot Trine Rjukan, som er bistandsadvokat for 43-åringen. Rjukan har gjennom alle rettsprosessene mot danseren representert fornærmede kvinner.

- Er det slik at de fornærmede kommer ut som offer etter å ha snakket med Rjukan? spør Klomsæt - og får bekreftende svar fra klienten.

Klomsæt trekker også fram et jurymedlem fra lagmannsrettssaken, som Dagbladet flere ganger har intervjuet. Mannen mener medlemmer av juryen var forutinntatt, og at forklaringene fra Rjukans klienter var påfallende like.

I en kommentar til anklagene svarer Rjukan til Dagbladet:

- Dette har vi hørt i alle rettsrunder. Det er grove påstander, som faller på sin egen urimelighet. At historiene skal likne på hverandre, skyldes at tiltalte har en bestemt modus [framgangsmåte].

Ikke spørsmål om straff

Aktor Ane Evang ønsker ikke å kommentere Kopseng og Klomsæts utfall mot politiet før prosedyren.

Rettssaken er berammet fram til fredag. Kopseng kan ikke idømmes mer straff siden han allerede er dømt til lovens maksstraff, og rettssaken dreier seg derfor bare om skyldspørsmålet og erstatningsspørsmålet.

ANKLAGES: Bistandsadvokat Trine Rjukan får harde beskyldninger mot seg i retten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ANKLAGES: Bistandsadvokat Trine Rjukan får harde beskyldninger mot seg i retten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer