- Det er toppidrett på samme måte som sjakk, i alle fall på det nivået jeg er på

Furten og snurt Breivik mener aktor ikke skiller mellom jobb og fritid.

SNURT: Både forsvarer Geir Lippestad og terrortiltalte Anders Behring Breivik mener påtalemyndigheten bruker for mye tid på å spørre om Breiviks spillvaner. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
SNURT: Både forsvarer Geir Lippestad og terrortiltalte Anders Behring Breivik mener påtalemyndigheten bruker for mye tid på å spørre om Breiviks spillvaner. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ble amper stemning mellom terrortiltalte Anders Behring Breivik og statsadvokat Svein Holden under en diskusjon i retten om massemorderens spillvaner.

Aktor Holden forsøkte å få Breivik ut på glattisen ved å påvise hvor mye tid han brukte på spill, samtidig som han hevdet å skrive sitt manifest. Dette er en tidsbruk politiet mener ikke går opp med døgnets antall timer.

- Kompendiet ble skrevet mellom 2007 og 2011, sa Breivik.

Irritert Breivik Holden mener Breivik begynte på manifestet langt seinere enn 2007, og at han dette året nærmest utelukkende spilte «World of Warcraft».

Aktor Holden konfronterer Breivik med en del opplysninger som har kommet fram knyttet til spillingen:

- Breivik du har sagt at du da du flyttet hjem til moren din i 2006-2007 tok du deg et år fri for å spille World of Warcraft. 16.5.2008 skriver du selv at du har spilt non-stop i to år. Samtidig har du flere ganger sagt at du jobbet fulltid med kompendiet siden 2007.

- Du ønsker å kartlegge hvor mye tid jeg brukte på å skrive kompendiet. Det har jeg forklart i politiavhør. Jeg har vært åpen om dette, sa en irritert Breivik.

Snakkenekt Kort tid før hadde han truet med å slå av mikrofonen:

- Nå skrur jeg av mikrofonen. Du kan bare stille spørsmål, men jeg kommer ikke til å svare mer, sa Breivik irritert og trykket på knappen som slukket det røde lyset som indikerer at mikrofonen er aktiv.

Det tok imidlertid ikke lang tid før han skrudde det på igjen.

Hakket på Holden Breivik har selv beskrevet året med spill som en «martyrgave» til seg selv.

Politiet tror Breivik gir feil framstilling av hvor tidlig han begynte på manifestet. Selv sier han at han flyttet inn hos moren i 2006 for å jobbe med verket, men politiet tror arbeidet med dette begynte langt seinere, og at hovedgrunnen til at han flyttet sammen med moren, var økonomiske problemer.

Holden gjentok flere ganger at spørsmålene til Breivik kom for å avklare at det er et misforhold mellom den tida han selv sier å ha brukt på kompendiet og tiden har brukte på spill.

- Jeg regner med at du også jobber fulltid som aktor, men når du kommer hjem så har du fritid. Det er slik dette er også, dette var en hobby, svarte Breivik.

- Latterliggjør meg Også forsvarer Geir Lippestad mente Holden brukte mye tid på noe han åpenbart ikke ville få svar på.

- Du kan vel heller lese opp fra politiavhørene. Du sitter jo med dem foran deg.

Holden ønsket også svar på hvilke roller Breivik hadde i «World of Warcraft»-guildene (-laugene) Virtue og Unit. Dette nektet Breivik å svare på.

- Jeg vet du forsøker å latterliggjøre meg, sa han.

- Olympisk nivå Breivik ønsket selv å komme med en kommentar om tiden som spiller i «World of Warcraft» og OL i London.

- En gren av spillet forsøker å bli olympisk gren. Dette bør sammenliknes med toppidrett på samme måte som sjakk, i alle fall på det nivået jeg er på, sa han.

I det hele tatt har sekvensene om spill tydelig provosert Breivik. Tidligere på dagen hadde dommeren bedt Breivik gå i vitneboksen. Det ville ikke massemorderen være med på.

- Det vi skal snakke om nå, Wow, har ingenting med saken å gjøre. Det er for å latterliggjøre meg. Jeg vil ikke bidra til å latterliggjøre meg selv, dette har ikke noe med saken å gjøre, sa Breivik.

- Hvis jeg kan tillate meg å svare, for en gangs skyld, så er ikke dette et forsøk på latterliggjøre deg, svarte statsadvokat Holden.

- Jeg vil ikke svare på noen spørsmål om Wow, sa Breivik og nektet å gå i vitneboksen.

Les også: Slik var hans liv som spiller

FYRER AV: Her skyter Anders Behring Breivik i spillet World of Warcraft. Han kalte seg Andersnordic da han spilte rollespillet. Da dette bildet var tatt var han leder for et laug med titalls medlemmer. Foto: Youtube/WOW
FYRER AV: Her skyter Anders Behring Breivik i spillet World of Warcraft. Han kalte seg Andersnordic da han spilte rollespillet. Da dette bildet var tatt var han leder for et laug med titalls medlemmer. Foto: Youtube/WOW Vis mer