- Det er totalt uansvarlig

Fagmiljøer kritiserer oljeminister Tord Lien.

- BAK MÅL: Oljeminister Tord Lien mener det er bak mål at politikerne - som et klimapolitisk virkemiddel - skal bestemme hvilke energiressurser som skal utvinnes, og hvilke som skal bli liggende. Det får flere til å reagere. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
- BAK MÅL: Oljeminister Tord Lien mener det er bak mål at politikerne - som et klimapolitisk virkemiddel - skal bestemme hvilke energiressurser som skal utvinnes, og hvilke som skal bli liggende. Det får flere til å reagere. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Energi, miljø og klima er områder hvor det er tydelig for alle at markedet verken kan eller bør styre alt. Politikere må sette grensene for hvordan markedene skal få operere, sier Ciceros seniorforsker Solveig Glomsrød til Dagbladet.

I romjula gikk Tord Lien hardt ut mot Venstre-leder Trine Skei Grande, som mener oljeboring i Lofoten og Vesterålen må legges død på grunn av Parisavtalen.

- Det er fullstendig skivebom å bestemme politisk hvilke arealer som skal utredes for oljeutvinning og ikke, svarte Lien til Dagbladet da, og la til:

- Det er markedet som må bestemme hva som er minst lønnsomt og mest miljøskadelig, ikke politikerne.

Torsdag uttalte også Lien til E24 at hvis det lave prisnivået på olje holder seg til 2017, er det mer sannsynlig at Norge vil åpne Lofoten og Vesterålen.

- Må sette grenser Liens retorikk får fagmiljøene til å reagere. Glomsrød forsker på petroleumsvirksomhet i Arktis for den uavhengige forskningsstiftelsen Cicero, og påpeker at petroleumsvirksomhet både er et økonomisk og et politisk spørsmål.

- Klimaproblemet er en så stor utfordring at markedet har begynt å legge begrensninger på seg selv av klimahensyn. For eksempel binder store investorer inklusiv det norske oljefondet seg til ikke å investere i kull.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer