Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er totalt uansvarlig

Fagmiljøer kritiserer oljeminister Tord Lien.

- BAK MÅL: Oljeminister Tord Lien mener det er bak mål at politikerne - som et klimapolitisk virkemiddel - skal bestemme hvilke energiressurser som skal utvinnes, og hvilke som skal bli liggende. Det får flere til å reagere. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
- BAK MÅL: Oljeminister Tord Lien mener det er bak mål at politikerne - som et klimapolitisk virkemiddel - skal bestemme hvilke energiressurser som skal utvinnes, og hvilke som skal bli liggende. Det får flere til å reagere. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Energi, miljø og klima er områder hvor det er tydelig for alle at markedet verken kan eller bør styre alt. Politikere må sette grensene for hvordan markedene skal få operere, sier Ciceros seniorforsker Solveig Glomsrød til Dagbladet.

I romjula gikk Tord Lien hardt ut mot Venstre-leder Trine Skei Grande, som mener oljeboring i Lofoten og Vesterålen må legges død på grunn av Parisavtalen.

- Det er fullstendig skivebom å bestemme politisk hvilke arealer som skal utredes for oljeutvinning og ikke, svarte Lien til Dagbladet da, og la til:

- Det er markedet som må bestemme hva som er minst lønnsomt og mest miljøskadelig, ikke politikerne.

Torsdag uttalte også Lien til E24 at hvis det lave prisnivået på olje holder seg til 2017, er det mer sannsynlig at Norge vil åpne Lofoten og Vesterålen.

- Må sette grenser Liens retorikk får fagmiljøene til å reagere. Glomsrød forsker på petroleumsvirksomhet i Arktis for den uavhengige forskningsstiftelsen Cicero, og påpeker at petroleumsvirksomhet både er et økonomisk og et politisk spørsmål.

- Klimaproblemet er en så stor utfordring at markedet har begynt å legge begrensninger på seg selv av klimahensyn. For eksempel binder store investorer inklusiv det norske oljefondet seg til ikke å investere i kull.

To eksempler på at også politikerne setter grenser, er Parisavtalen, med sitt mål om å begrense utslippene av klimagasser for å nå togradersmålet, og samarbeidsavtalen mellom Høyre, Frp, Krf og Venstre som slår fast at det ikke skal bores i Lofoten, Vesterålen og Senja.

I den siste oljemeldinga, sendt ut fra Olje- og energidepartementet i 2011, står det også følgende om de politiske føringene for norsk petroleumsvirksomhet:

«Rollen som petroleumsprodusent skal forenes med en ambisjon om å være ledende i miljø- og klimapolitikken».

- Uansvarlig av Lien Glomsrød i Cicero får støtte av Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken.

- Det er totalt uansvarlig å la markedet bestemme hvor det skal bores. 4/5 av de kjente fossile ressursene må bli liggende. Det er klart politikerne må sikre at det ikke bores i de sårbare områdene. Hele konsesjonssystemet er bygd opp på at det er politikere som til sjuende sist bestemmer, så dette vil være en helt ny politikk på dette området, sier han.

Oljeminister Tord Lien mener kritikken er ubegrunnet.

- Det er helt greit at Trine Skei Grande mener at naturverdiene i Lofoten og Vesterålen er for stor til at det bør bores etter olje, og jeg stiller meg bak både samarbeidsavtalen og konsesjonsordningen, sier han.

Men Lien skiller mellom naturvern og klimavern. CO2-utslipp som følge av olje- og gassutvikling mener han fortsatt ikke kan brukes som argument for å verne områder.

- Jeg står fast på at det er bak mål at politikerne - som et klimapolitisk virkemiddel - skal bestemme hvilke energiressurser som skal utvinnes, og hvilke som skal bli liggende. Det har lenge vært bred politisk enighet om at innenfor stramme generelle klimapolitiske virkemidler, CO2- avgift og kvoteplikt, så bør markedet bestemme hvilke ressurser som blir utvunnet.

Klima- og miljøvernminister Vidar Helgesen ønsker ikke å kommentere Liens utspill.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media