- Det er tragisk, vi mister beviset på min sønns sykdom. De reddet livet hans

Mener sønnen ble frisk etter møte med flåttforskerne som jobbet ulovlig.

- KJEMPET I ÅREVIS: I to år var Veronica Zimmers sønn (16) syk og sengeliggende, trolig på grunn av et flåttbitt. Hun mener sønnen ble frisk etter å ha blitt forsket på av de to UiO-forskerne som nå er felt for å ha forsket ulovlig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
- KJEMPET I ÅREVIS: I to år var Veronica Zimmers sønn (16) syk og sengeliggende, trolig på grunn av et flåttbitt. Hun mener sønnen ble frisk etter å ha blitt forsket på av de to UiO-forskerne som nå er felt for å ha forsket ulovlig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Trebarnsmor Veronica Zimmer mener det er tragisk at de de to UiO-forskerne som ble felt for ulovlig forskning på flått, nå må legge ned prosjektet.

Helsetilsynet har konkludert med at Ivar Mysterud og Morten Laane brøt flere av helseforskningsloven da de forsøkte å finne en metode for å påvise borreliabakterier hos mennesker.

- Reddet livet hans UiO har mulighet til å påklage konklusjonen, men dersom den blir stående må alt av materiale som ble innhentet til prosjektet slettes.

Deriblant Zimmers sønns blodprøver.

- Det er veldig tragisk, vi mister beviset på sykdommen hans, sier Zimmer til Dagbladet.

I to år var hun mer eller mindre ute av jobb for å pleie sin syke tenåringssønn, som hun mener ble syk etter et flåttbitt på Hvasser i Vestfold.

Først etter et møte med de to forskerne ble sønnen frisk, ifølge Zimmer.

- Jeg kan ikke si så mye på det at de skal ha brutt loven, for Helsetilsynet har sikkert rett, men dette er tragisk for pasientene.

- Forskningen deres reddet livet til sønnen min, sier hun.

FANT EGNE METODER: Veronica Zimmer sluttet så å si å jobbe da tenåringssønnen ble syk. Hun lot sønnen bli med på forskningsprosjektet til UiO, hvor hun mener han ble helt frisk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FANT EGNE METODER: Veronica Zimmer sluttet så å si å jobbe da tenåringssønnen ble syk. Hun lot sønnen bli med på forskningsprosjektet til UiO, hvor hun mener han ble helt frisk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Dagbladet møtte Zimmer i september 2012 da hun reagerte på en Leger uten grenser-kampanje der mediedekningen av flått ble omtalt som «tull».

- Klyper meg i armen Den gang var sønnen svært syk.

- Rundt 5. mai i fjor tok jeg med blodprøven hans til Laane, som allerede samme dag påviste babesia i de røde blodlegemene hans. Han så at noe ikke var som det skulle, sier moren.

Babesia er en såkalt encellet blodparasitt som man har påvist i blant annet flått, trekkfugler og kveg, ifølge Wikipedia.

Zimmer forteller at hun fortalte sønnens fastlege om funnene, som fikk dem videre henvist til universitetssykehuset. Før det hadde han blitt behandlet med antibiotika i flere omganger, uten at han ble frisk.

- Han ble diagnostisert med ME, forteller Zimmer.

På sykehuset ble de fortalt at gutten allerede var godt nok utredet og at det derfor ikke var nødvendig med ytterligere behandling, hevder hun.

Moren tok saken i egne hender, og i dag er sønnen frisk, forteller Zimmer.

- Jeg klyper meg i armen hver dag, jeg er så lykkelig. Jeg våket over ham i to år, sleit med å få i ham mat og drikke - og nå er han frisk. Det er helt utrolig, det er så fint, sier hun.

Dette er saken:

Dette er saken:

*De pensjonerte biologene Ivar Mysterud og Morten Laane forsøkte på vegne av Universitetet i Oslo (UiO) fram til i september i fjor å finne en måte å påvise borreliabakterier i mennesker under et forskningsprosjekt.

*Forskningsprosjektet ble stoppet etter at ovelegene Preben Aavitsland og Dag Berild sendte bekymringsmeldinger til Statens Helsetilsyn i august i fjor.

*I sin rapport fra 6. mars i år, konkluderer de med at UiO i sitt forskningsprosjekt brøt flere punkter av helseforskningsloven.

*Helsetilsynet mener UiO blant annet førte mangelfulle protokoller og brøt taushetsplikten sin da de benyttet seg av et større antall blodprøver fra personer som mener de er blitt kronisk syke etter flåttbitt.

*En av de som lot seg teste av UiO-forskerne, og som fikk sine blodprøver offentliggjort i en magasinartikkel, er den kjente eventyreren og flåttsyke Lars Monsen.

*UiO er nå bedt om å slette alt av materiale de samlet inn under forskningsprosjektet.

*UiO har ikke bestemt seg for om de skal påklage avgjørelsen. De har tre uker på seg.

Zimmer understreker at sønnen aldri ble diagnostisert av Laane og Mysterud, slik forskerne har blitt kritisert for, men mener at påvisningen av den såkalte babiosen førte til at 16-åringen kunne bli frisk.

- Skulle lekt og moret seg Hun vil ikke fortelle på hvilken måte sønnen er blitt frisk, men sier at det tok «bare» noen måneder så fort de hadde blitt forklart hva som feilet ham.

- Det er derfor jeg synes det er så fryktelig tragisk at forskerne må stoppe prosjektet. Det er mange barn der ute som er diagnostisert med ME etter flåttbitt, som heller skulle vært ute og lekt og moret seg, sier hun til Dagbladet.

Tidligere i dag skrev Dagbladet at lege og epidemiolog Preben Aavitsland, en av de som klaget inn UiO-forskningen til Helsetilsynet, er glad tilsynet har felt de to pensjonerte forskerne. Han mener flere kan ha blitt feildiagnostisert.

Aavitsland har lenge vært kritisk til forskningen, og har blant annet uttalt at han ikke tror på at eventyreren Lars Monsen er flåttsyk.

Må nedlegges Da Aavitsland og kollega Dag Berild i fjor høst sendte bekymringsmeldinger til Helsetilsynet, ble prosjektet stoppet.

Det var 6. mars at Helsetilsynet konkluderte med at Laane og Mysterud hadde jobbet ulovlig.

UiO ble felt for flere brudd på helseforskningsloven, og er blant annet bedt om å slette alt av materiale de samlet inn under prosjektet.

«Statens helsetilsyn mener det foreligger brudd på helseforskningsloven (...). Universitet i Oslo pålegges å stanse forskningsprosjektet (...) og videre pålegges Universitetet i Oslo å nedlegge forskningsbiobanken som er opprettet i forbindelse med forskningsprosjektet», heter det i rapporten.

Helsetilsynet mener forskerne manglet tillatelse til å benytte seg av pasienters blod i forskningen, fordi det brøt med taushetsplikten deres.

Vurderer å klage I tillegg mener de at organiseringen og protokollføringen av forskningsprosjektet var mangelfull, og kritiserte at det ikke finnes dokumentasjon på at deltakerne samtykket til at taushetsplikten kunne oppheves.

Babesiose:

• Babesiose er en zoonose - en dyresykdom som kan smitte over på mennesker.

• Flått er en mellomvert som kan overføre babesiose til mennesker.

Kilde: NHI (2011)

- Det er synd at Mysterud og Laane og UiO ikke har fulgt regelverket, for det trengs mer forskning om diagnostikk av borreliose, sier Aavitsland.

Dagbladet har ikke lyktes i å få kontakt med Laane og Mysterud, men til VG sier Laane at han er enig i at forskningsprosjektet måtte stoppes.

- Her gikk noe veldig galt, og jeg er enig i at prosjektet måtte stoppes. Jeg var i god tro om at søknaden dekket det forskningsarbeidet jeg gjorde, men noe må ha gått galt i den administrative prosessen, sier han.

UiO sier at universitetet nå jobber med å vurdere om de skal påklage avgjørelsen om at prosjektet må stoppes og materialet må slettes.

- Vi har mottatt helsetilsynets pålegg om stansing av forskningsprosjektet. Universitetet har i denne saken en klageadgang der fristen er tre uker. Vi ønsker ikke å kommentere saken i media før vi har vurdert om saken skal påklages, sier rektor Ole Petter Ottersen i en e-post til Dagbladet.

Borreliose:

• Sykdommen kalles også Lymes sykdom. Det er en sykdom som skyldes infeksjon med bakterien Borrelia burgdorferi, og som overføres til mennesker ved flåttbitt.

• De aller fleste flåttbitt fører ikke til sykdom. Det er funnet at ca. 15% av norske flått inneholder borreliabakterien, og det oppstår sykdom etter ca 2% av alle flåttbitt. 

Kilde: Norsk helseinformatikk (NHI).  

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer