- Det er truslene mot ambassaden som er viktige

PST-sjefen reagerer kraftig på antydninger om ukultur, og understreker at USAs ambassade er «terrormål nr. 1» i Norge.

- FORUNDRET: PST-sjef Janne Kristiansen var i ettermiddag oppgitt over at kritikere knytter SDU-saken til «ukultur» i dagens PST: Foto: Jacques Hvistendahl
- FORUNDRET: PST-sjef Janne Kristiansen var i ettermiddag oppgitt over at kritikere knytter SDU-saken til «ukultur» i dagens PST: Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag ble det kjent at at både Oslo politidistrikt og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) kjente til at det foregikk overvåkning av nordmenn fra et kontor utenfor ambassaden, uten at Justisdepartementet fikk denne informasjonen.

PST-sjef Janne Kristiansen vil i dag ikke kommentere noen av detaljene i den omfattende redegjørelsen og dokumentbunken som ble lagt fram av justisminister Knut Storberget for Stortinget.

- Ikke i den himmelretningen Kristiansen mener imidlertid det er på tide med klare ord om PSTs prioriteringer i forhold til USAs ambassade og personell.

- Vårt ansvar er ambassadesikkerheten og å undersøke trusler mot det som er terrormål nummer én i Norge - ikke å undersøke trusler fra ambassaden til vår nærmeste allierte. Våre prioriteringer går ikke den himmelretningen engang, vi er mer fokusert på at amerikanernes sikkerhet er ivaretatt, sier PST-sjefen til Dagbladet.

Hun gjentar gang på gang at ingenting tyder på at ambassadens «Surveillance Detection Unit» - som PST aldri har kjent under det navnet - har begått lovbrudd.

- Vi har aldri hatt holdepunkter for at det har skjedd noe ulovlig eller annet enn observasjonsvirksomhet i sikkerhetsøyemed, men på bakgrunn av et brev fra en samarbeidende tjeneste i 2006, ble det spesielt påpekt at all observasjonsvirksomhet må skje innenfor norsk lov og regelverk. Daværende sjef i PST tok dette opp via Politidirektoratet og UD, sier Kristiansen.

- Forhåndsdømming Kristiansen er opprørt over at nordmennene som knyttes til SDU blir mistenkeliggjort på det hun mener er svært tynt grunnlag.

- Jeg vil understreke at det er påstander som er framsatt, og at uskyldspresumpsjonen (uskyldig inntil det motsatte er bevist, red. anm) gjelder også for politifolk og tidligere politifolk. Jeg er bekymret over at pressen og andre tillater seg å forhåndsdømme og fordømme på den måten vi har sett de siste dagene, sier den tidligere forsvarsadvokaten.

Samtidig reagerer PST-sjefen sterkt på det hun ser på som antydninger om ukultur i dagens sikkerhetstjenstese, og sikter blant annet til ferske utspill fra Lund-kommisjonens leder, og fra SV-nestleder Bård Vegar Solhjell på Stortingets talerstol i dag.

- Jeg er meget forundret over at personer som Ketil Lund uttaler seg om ukultur i PST når informasjonen han har er 15 år gammel. Jeg er stolt av å lede en organisasjon med meget sterkt fokus på rettssikkerhet og personvern. Vi er også den mest kontrollerte sikkerhetstjenesten i verden, sier Kristiansen.

SVs Solhjell spurte i dag: «Er det slik at Norge fortsatt har et PST-problem?», og antydet at hemmelighetskremmeri i PST forhindrer informasjonsflyt til myndighetene.

- Jeg inviterer Bård Vegar Solhjell og alle andre som måtte være bekymret, hit til oss for å vise hvilke rettssikkerhetsprinsipper vi har, sier Kristiansen til Dagbladet.