Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er tsunamiofre overalt

Flere landsbyer tillintetgjort av monsterbølge. Minst 28 drept etter tsunami.

SLAPP UNNA: Folk i Takapuna på New Zealand venter for å se om de kan skimte bølgene. Tsunamivarselet for øya ble avblåst rundt midnatt. Foto: REUTERS/Nigel Marple/SCANPIX
SLAPP UNNA: Folk i Takapuna på New Zealand venter for å se om de kan skimte bølgene. Tsunamivarselet for øya ble avblåst rundt midnatt. Foto: REUTERS/Nigel Marple/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): BBC skriver at minst 28 mennesker mistet livet etter tsunamien som rammet Amerikansk Samoa og flere naboøyer i går kveld. Tusenvis av mennesker skal være blitt gjort hjemløse.

Ifølge franske AFP er 14 av disse på Samoa (tidligere Vest-Samoa), den andre av de to Samoa-øyene.

Det betyr at dødstallene stiger etter tragedien, som brøt ut rundt klokka 21.30 i går kveld norsk tid.

Nyhetsbyrået APs reporter Keni Lesa, som er på Amerikansk Samoa, opplyser at minst tre landsbyer på sørkysten av øya er jevnet med jorda.

Sterkt preget
Amerikansk Samoa har ikke de store, flate områdene som kjennetegner andre stillehavsøyer, og mange reddet trolig livet ved å flykte opp i høyden da bølgene kom. Store strandsoner og andre flatere områder på øyene er likevel totalt ødelagt.

Røde Kors-talskvinne Talutala Mauala sier til BBC at organisasjonen nå mobiliserer for å kunne yte nødhjelp på øyene. Det trengs, ifølge øyenvitner.

- Det er tsunamiofre overalt, rapporterer APs Keni Lesa.

KRAFTIG: Skjelvet målte 8.0 på Richters skala. Foto: AFP PHOTO/NOAA/Scanpix
KRAFTIG: Skjelvet målte 8.0 på Richters skala. Foto: AFP PHOTO/NOAA/Scanpix Vis mer

Han har besøkt sykehus i området, og konstaterer at disse er i ferd med å fylles opp. Minst ett barn er drept, ifølge Lesa.

- Ristet
Tsunamien traff Amerikansk Samoa etter et jordskjelv som målte 8,0 på Richters skala. Pacific Tsunami Warning Center meldte i 00.05-tida norsk tid at tsunamivarselet var avlyst.

Radio New Zealand har snakket med en av de evakuerte på Samoa, Theresa Falele Dussey. Hun befinner seg oppe på fjellet Vaea i hovedstaden Apia på Samoa.

- Det virket som om det ristet i over ti minutter. Dette er første gang jeg har opplevd et jordskjelv her. Jeg trodde huset skulle rase, sier en rystet Theresa Falele Dussey.

Ifølge VG er det to nordmenn på seiltur i området, men alt er vel med disse. UDs pressevakt har ikke tilgang på denne eller videre informasjon når Dagbladet tar kontakt i 0230-tida.

HEKTISK: Lila Livingston, kontorsjef hos Amerikansk-Samoiske myndigheter, forsøker å skaffe seg oversikt over situasjone. Foto: AP Photo/Eugene Tanner/Scanpix
HEKTISK: Lila Livingston, kontorsjef hos Amerikansk-Samoiske myndigheter, forsøker å skaffe seg oversikt over situasjone. Foto: AP Photo/Eugene Tanner/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling