- Det er tungt å høre retten gå gjennom drapene på nytt

Ap's partisekretær Raymond Johansen håper dommen i Oslo tingrett i dag blir det endelige punktum for rettsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Klokka 10 i formiddag ble retten satt i Oslo tinghus av hoveddommer Wenche Arntzen. Få minutter senere leste hun opp slutning av den 90 sider lange dommen mot Ander Behring Breivik, der 22. juli-terroristen dømmes til 21 års forvaring.

På tilhørerbenken i sal 250 satt partisekretær Raymond Johansen (Ap) ved siden av AUF-leder Eskil Pedersen.

Til Dagbladet sier Johansen at hans tanker går ut til de etterlatte og pårørende.

- Jeg er lettet. Men samtidig synker alvoret nok en gang inn. Det er tungt å høre retten gå igjenom drapene på nytt.

Skremmende Samtidig finner partisekrtæren dommen skremmende:

 - Vi har å gjøre med en beregnende terrorist som har drept uskyldige personer, og som har funnet sitt høyrekstreme tankegods blant likesinnede og på internett. Det er skremmende og det gir oss perspektiverr, sier Johansen.

Han syns rettsaken har vært verdig og grundig, og er klar på at han håper dommen ikke blir anket.

- Jeg håper at vi nå har satt endelig punktum for rettsaken.

På spørsmål om hvordan han vil forholde seg til en eventuell anke, sier Johansen:

- Det får bli opp til aktoratet og retten å vurdere, og jeg tror ikke jeg skal blande meg inn i det. Men, som jeg har sagt, håper jeg at dette var et endelig punktum.

Vitnet selv Johansen måtte selv møte som vitne underveis i den ti uker lange rettsaken i vår. Overfor Dagbladet sa han da at det er viktig å gå i rette med høyreekstremisme, og da særlig på nettet «der det florerer av hatefulle ytringer».

På tross av at Johansen var innkalt som vitne av Breiviks forsvarere, frosøkte Breivik å utfordre partisekretæren på Ap's politkk. Det ble kontant avvist.

- Jeg har ikke lyst til å diskutere politikk med gjerningsmannen i det hele tatt. Det er ikke Arbeiderpartiets politikk som står tiltalt, det er Breivik, massemorderen.

Idelogisk oppgjør - Det er svært interessant at de har vektlagt at Breivik er høyreekstremist, og at mange deler hans meninger. Det er et skummelt perspektiv, mener Johansen.

- Nå må vi ta et ideologisk oppgjør meningene hans, sier han videre.

Partisekretæren sier hendelsene alltid vil være med oss.

FAKTA: Forvaring

• I strafferetten innebærer det en straffeart der hovedformålet er å beskytte almenheten mot en farlig forbryter for fremtiden.

• Forvaring har fra 2002 avløst det som tidligere het sikring. En som finnes skyldig i å ha begått en alvorlig voldsforbrytelse, seksualforbrytelse, frihetsberøvelse, ildspåsettelse eller en annen alvorlig forbrytelse som krenket andres liv, helse eller frihet, kan idømmes forvaring i stedet for fengselsstraff.

• Normalt vil dette bare skje dersom lovbryteren tidligere er dømt til fengselsstraff uten at dette har hjulpet, men hvis gjentagelsesfaren er stor, kan det skje allerede ved første gangs domfellelse.

• Den som dømmes til forvaring vil ikke vite når vedkommende igjen skal løslates. Dette skal vurderes fortløpende ut fra utvist adferd i fengslet og vurdering av gjentagelsesfare ved løslatelse.

• Domstolen kan imidlertid ikke når dommen avsies bestemme at den domfelte skal sitte lengre enn 10 år fengsel ("maksimal minstetid"), og det kan ikke bestemmes en ytterramme som er lengre enn 21 år.

Kilde: Store norske leksikon

- Nå må vi vise hva vi har lært, både gjennom å følge opp 22. juli-kommisjonens rapport, men også ideologisk kamp, sier han.

- Vi bør ha et samfunn med mindre hat og mer kjærlighet - men uten for mye naivitet, sier Johansen.

STÅLSETTER SEG: AUF-leder Eskil Pedersen og partisekretær Raymond Johansen tar plass i sal 250 for å høre dommer Wenche Arntzen lese opp dommen over Anders Behring Breiviks handlinger 22. juli. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
STÅLSETTER SEG: AUF-leder Eskil Pedersen og partisekretær Raymond Johansen tar plass i sal 250 for å høre dommer Wenche Arntzen lese opp dommen over Anders Behring Breiviks handlinger 22. juli. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer