- Det er tungt å ta imot døde barn

Fem omkom i går. To fortsatt alvorlig skadd. - Ulykkene i Lavangsdalen har kostet en halv milliard.

 NI PÅ SYKEHUS:  Ni av passasjerene på bussen som kolliderte med en bil i går ettermiddag i Lavangsdalen i Troms, har vært til behandling på sykehuset i Tromsø i natt. Flere vil bli sendt hjem i dag. Fem personer omkom.
Foto: Tom Benjaminsen / SCANPIX
NI PÅ SYKEHUS: Ni av passasjerene på bussen som kolliderte med en bil i går ettermiddag i Lavangsdalen i Troms, har vært til behandling på sykehuset i Tromsø i natt. Flere vil bli sendt hjem i dag. Fem personer omkom. Foto: Tom Benjaminsen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ/OSLO (Dagbladet):  - De alvorlige trafikkulykkene i Lavangsdalen de siste ti årene har kostet samfunnet en halv milliard kroner i tillegg til all smerte og lidelse alle ulykkene har har medført, framholdt overlege Mads Gilbert ved Universitetssykehuset Nord-Norge på en pressekonferanse ved sykehuset i Tromsø, som startet klokka 10.

To personer er fortsatt alvorlig skadd etter trafikkulykken i Lavangsdalen utenfor Tromsø i går ettermiddag, opplyser ledelsen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) på pressekonferansen.

Også to andre skadde fra ulykken lå på overvåkningen i natt. Tre av de fire på overvåkningen er blitt operert i løpet av natta.

Flere blir sendt hjem Ni skadde fra bussen har har også vært til behandling på sykehuset i natt med ulike skader. 

- Flere av pasientene vil bli sendt hjem i dag, opplyste sykehusledelsen på pressekonferansen.

UNN har registrert i alt 57 pasienter eller involverte i forbindelse med ulykka.

- Hvordan er det å ta imot kollegaer? 

- Det er fryktelig tungt når det er kollegaer. Men vi er profesjonelle, selv om det helt klart er en tilleggsbelastning. Men barnefamilien gjør like sterkt inntrykk. Det er tungt å ta imot skadde barn. Det er tungt å ta imot døde barn, sier Gilbert til Dagbladet.

Tok lang tid - Det tok ganske lang tid før vi skjønte hvem det var. Jeg husker godt at vi fikk vite at det var kollegaer. Da satte vi i gang et apparat for å ta hånd om det psykososiale for de som jobber med akuttmedisin på sykehuset. Det gjør et tungt uttrykk, men det er jobben vår, sier Gilbert.

Stig Hermansen, traumeansvarlig kirurg ved sykehuset sier til Dagbladet at den mest alvorlig skadde etter ulykka er operert og i live, men vil måtte bli på sykehuset en lengre periode.

Mads Gilbert presenterer samfunnsregnskapet med ulykkene på den belastede Europavei 8 slik med tall fra Vegdirektoratet og Trygg Trafikk:

- 170 millioner i går - en dødsulykke: 73,3 millioner 
- en ulykke med hardt skadd person:  6,3 millioner
- en ulykke med personskade:  2 millioner

- Ulykken i går aleine kostet 170 millioner kroner etter myndighetenes eget samfunnsregnskap, sa Gilbert.

I løpet av de 10 siste årene har 21 mennesker mistet livet på den sterkt ulykkesbelastede strekningen.

Det var en far (56) og sønn (13) fra Melbu i Hadsel kommune og tre ansatte ved sykehuset i Narvik som mistet livet i ulykken:  kvinne (44), kvinne (65) og mann (56).

ORIENTERTE I DAG: Mads Gilbert og ledelsen ved UNN. Foto: Ole Morten Melgård/Dagbladet
ORIENTERTE I DAG: Mads Gilbert og ledelsen ved UNN. Foto: Ole Morten Melgård/Dagbladet Vis mer