- Det er tungt og bittert

- Libya-saken avgjørende, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På en pressekonferanse nettopp kom det frem at Eivind Reiten trekker seg som styreleder i StatoilHydro. Reiten har vært under hardt press etter den mulige korrupsjonssaken i Libya.

- Jeg har orientert næringsminister Dag Terje Andersen og olje- og energiminister Åslaug Haga for mindre enn en time side. De tok begge min beslutning til etterretning, sier han på pressekonferansen.

Marit Arnstad tar over som styreleder med umiddelbar virkning.

Selskapet har sendt ut en pressemelding om saken.

– Av hensyn til StatoilHydro har jeg etter en nøye vurdering kommet til at det er riktig å trekke meg fra stillingen som styreleder i StatoilHydro, sier Reiten.

Reiten sier det var en tung avgjørelse å ta.

- Jeg har lagt ned så mye for å få det flotte selskapet StatoilHydro opp og stå. Men jeg kom i en situasjon der det kunne være konflikt mellom rollene, sa Reiten til NRK etter pressekonferansen.

- Det er tungt og det er bittert. Men mitt hensyn må være hos selskapet og ikke hos meg selv, sier han.

Økokrim gransker

ANKOMMER: Eivind Reiten annonserte at han trekker seg på en pressekonferansen i StatoilHydros lokaler i deres lokaler på Vækerø i kveld. Foto: Lise Åserud/Scanpix
ANKOMMER: Eivind Reiten annonserte at han trekker seg på en pressekonferansen i StatoilHydros lokaler i deres lokaler på Vækerø i kveld. Foto: Lise Åserud/Scanpix Vis mer

Hydro har kontaktet Økokrim i forbindelse med at foreløpige undersøkelser kan tyde på at selskapet kan ha benyttet et tidligere omtalt konsulentselskap knyttet til petroleumsvirksomheten i Libya mer aktivt enn først antatt.

Reiten vil fortsatt være konsernsjef i Hydro, selv om han trekker seg som styreleder i StatoilHydro.

- Det å være styreleder i et selskap der du ikke kan delta i en sak som kan være krevende og langvarig, tror jeg ikke skaper nødvendig dynamikk og teamfølelse i styret, sa han.

Reiten mener han har oppført seg ryddig.

- Jeg har forsøkt å være ryddig, ordentlig og sørge for at det er hensynet til selskapet som går foran.

Reiten ville ikke si mye om detaljene i den mulige korrupsjonsskandalen. Han henviste til den pågående granskningen.

- Jeg vet flere ting, jeg, som jeg ikke nødvendigvis skal stå og si her, sa han under pressekonferansen.

Reiten kom også inn på opsjons-saken i sommer.

- Det er tungt og bittert

- Saken i sommer var belastende og jeg skulle gjerne vært både den og denne her foruten.

- Koster 16 milliarder

Analytiker John Olaisen i Carnegie sa til Aftenposten at aksjekursen over seks måneder ville falle med 2-3 prosent dersom Reiten presses ut.

– Populistisk sagt vil det koste 11-16 milliarder kroner å sparke Reiten, sa han.

Konsernsjef Eivind Reiten ba tirsdag advokat Jan Fougner ved Advokatfirmaet Wiersholm lede en undersøkelse av selskapets tidligere Libya-portefølje, som Hydro overtok fra Saga Petroleum i 1999 og som ble overført til StatoilHydro ved fusjonen 1. oktober 2007. Det amerikanske advokatfirmaet Shearman & Sterling LLP bistår i undersøkelsene, heter det i meldingen.

– Av hensyn til StatoilHydro har jeg etter en nøye vurdering kommet til at det er riktig å trekke meg fra stillingen som styreleder i StatoilHydro, sier Reiten.

Undersøkelser så langt tyder på at Hydro kan ha hatt mer omfattende kontakt og mer aktiv bruk av det aktuelle konsulentselskapet enn det som tidligere har kommet frem, heter det i pressemeldinga.

Det er ikke satt noen tidsfrist for når gjennomgangen skal konkluderes, men hensikten er en rask avklaring.

– Da jeg fredag for første gang ble orientert om utbetalinger som kunne være i strid med etiske retninglinjer, var jeg umiddelbart opptatt av to ting: For det første skulle alle lyskastere på for å komme til bunns i saken. For det andre så jeg at situasjonen vanskeliggjorde min rolle i saken som styreleder i StatoilHydro. Jeg meldte meg derfor inhabil, sier konsernsjef Eivind Reiten.

STORT PRESSEOPPBUD: Eivind Reiten har vært i pressens søkelys, først i opsjonsbråket i sommer, så med korrupsjonsanklagene mot Hydro i Libya.
ANKOM PRESSEKONFERANSEN: Eivind Reiten.