ALVORLIG: Hadia Tajik ser på det som alvorlig at profesjonelle verger ikke har fått betaling for utført arbeid, og mener situasjonen må ryddes opp i så fort som mulig. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ALVORLIG: Hadia Tajik ser på det som alvorlig at profesjonelle verger ikke har fått betaling for utført arbeid, og mener situasjonen må ryddes opp i så fort som mulig. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Det er uakseptabelt at folk ikke får penger staten skylder

Hadia Tajik sier utbetaling til vergene må komme snarest - Justisdepartementet har funnet løsningen i Oslo og Akershus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går skrev Dagbladet om minst 60 profesjonelle verger som ikke har mottatt honorar fra staten siden juni. 1. juli ble en reform i vergeordningen iverksatt, og den har ført med seg store problemer.

Selv om vergene, som er på oppdrag fra fylkesmennene, har fått godkjent fakturaene for jobben, har de aldri mottatt penger.

Verst for de sårbare Leder i Justiskomiteen, Hadia Tajik (Ap), mener vergene gjør en alt for viktig jobb til å ikke få betalt.

- Her må man finne raske løsninger så verger får pengene staten skylder. Dette er alvorlig, og vergene gjør et viktig arbeid. Det får konsekvenser for de sårbare gruppene i samfunnet,

Hun mener heller ikke Justisdepartementets svar og forklaringer på problemet er tilstrekkelig.

- Det er en uakseptabel situasjon, og uansett hvem som har den politiske ledelsen, må den løses opp i, sier hun.

Det er Justisdepartementet som har ansvar for vergemålsreformen. Etter at de først sa det var problemer i den sentrale vergemålsapplikasjonen og datasystemene der, fant Justisdepartementet i ettermiddag ut at problemet ligger lokalt hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Før i dag har Justisdepartementet hevdet at problemet lå hos behandlingstiden hos Fylkesmannen. Etter å ha sett vedtak om godkjent faktura, har de derimot ikke skjønt hvor problemene med utbetalingene har oppstått.

Lokale problemer Statssekretær i Justisdepartementet, Vidar Brein-Karlsen (Frp), forteller at de i hele dag har jobbet med å løse problemene.

- Jeg forstår til situasjonen til de som har manglet utbetaling, og det skal ikke være sånn. Nå skal det ikke ta veldig lang tid før de får pengene sine, og jeg er fornøyd med at vi nå har funnet årsaken til problemet i denne saken sier Vegard Brein-Karlsen.

Han forteller at Justisdepartementet jobbet intensivt med å finne ut av de 60 tilfellene i Oslo og Akershus etter artikkelen i Dagbladet onsdag. Ifølge han lå løsningen lokalt hos Fylkesmannen.

- Det har ingen sammenheng med den oppstartsproblemene som har vært i vergemålsreformen. Nå må vi finne ut om dette gjelder flere steder i landet, om det gjør det, må vi ordnde det snarest, sier Brein-Karlsen.

- For lettvint Stortingsrepresentant og medlem i Justiskomiteen på Stortinget, Jenny Klinge fra Senterpartiet, er klinkende klar i sin kritikk av hvordan Justisdepartementet har håndtert dataproblemene.

- Fylkesmannen har godkjent, og betalingene er i systemet. Da må man eventuelt finne en ordning hvor fylkesmannen legger ut for myndighetene. Det er begrensa hvor mange ganger vi kan skylde på datasystemer.

- Hvorfor skal det være umulig å utbetale? Jeg kjenner jeg blir matt og fortvila, sier Klinge.

Vergemålsreformen ble både vedtatt og iverksatt mens Sp og Ap var i regjering, likevel kjenner ikke Klinge seg igjen i problemene.

- Dette er uavhengig av politikere. Det handler om systemer i departementet og administrasjonen. Det er ikke om å gjøre å skyte politikere i foten her, målet må være at vergene får betalt for jobben sin. Om verger slutter, vil det ha dramtiske konsekvenser, sier hun.

KAN IKKE SKYLDE PÅ DATA: Stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp), mener dataproblemer er en altfor enkel forklaring som brukes for ofte. - Jeg kjenner jeg blir matt og fortvila når jeg hører det, sier hun. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KAN IKKE SKYLDE PÅ DATA: Stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp), mener dataproblemer er en altfor enkel forklaring som brukes for ofte. - Jeg kjenner jeg blir matt og fortvila når jeg hører det, sier hun. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer