Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nato-toppmøtet

- Det er uenighet, men vi er enige om at vi er sterkere sammen

Stoltenberg ville ikke kommentere Donald Trumps innlegg på Nato-møtet.

TOPPMØTE: Natos-generalsekretær Jens Stoltenberg tar imot USAs president Donald Trump før dagens toppmøte. Der gjentok han budskapet om at de europeiske allierte må betale mer, men understreket også at det er sterke bånd mellom USA og Europa. Foto: Paul Hanna/Reuters
TOPPMØTE: Natos-generalsekretær Jens Stoltenberg tar imot USAs president Donald Trump før dagens toppmøte. Der gjentok han budskapet om at de europeiske allierte må betale mer, men understreket også at det er sterke bånd mellom USA og Europa. Foto: Paul Hanna/Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): - Vi har avsluttet et viktig møte. Vi har hatt diskusjoner, og vi er uenige. Men det viktigste er at vi tar beslutninger som bringer Nato framover. Vi er alle enige om at Nato og Nord-Amerika er tryggere sammen, sa Stoltenberg på et pressekonferanse etter dagens møte.

Under møtet holdt USAs president Donald Trump et kort innlegg, hvor han gjentok sitt hovedbudskap om at de europeiske allierte må bruke langt mer penger på forsvar. Men Trump understreket også at det er sterke bånd mellom Nord-Amerika og Europa.

Kommenterte ikke Trump-krav

Tross Donald Trumps Twitter-krig og kanonade mot europeiske land som betaler for lite for Natos forsvar før toppmøtet, fikk Stoltenberg først spørsmål om Makedonia, Georgia, Afghanistan og treningsoperasjonen i Irak.

Spørsmål om Trumps budskap under møtet svarte Stoltenberg ikke direkte på.

- Jeg vil fokusere på det vi er enige om, og vi er enige om å øke forsvarsbudsjettene. Det er uenigheter mellom oss, men vi har tatt viktige beslutninger som handler om substans, sa Stoltenberg,

Han ble spurt om målet for forsvarsbudsjettenes andel av BNP bør være høyere enn 2 prosent, slik Donald Trump har tatt til orde for tidligere

- Jeg tror vi først komme til 2 prosent, fokusere på det nå. Det er det vi er enige om, og det gode er at vi beveger oss dit, sa Stoltenberg, og viste til at alle Nato-landene har stoppet kutt i forsvarsbudsjettene, og at alle nå øker.

Ny kommandostruktur

Nato har besluttet en ny kommandostruktur, blant annet med en ny maritim kommando, og gjort vedtak for å styrke det kollektive forsvaret og avskrekkingen.

Og de 29 allierte har også besluttet at byrdene, dvs. utgiftene til felles forsvar skal deles bedre enn i dag. Dette har vært - og var også under dagens møte - et hovedpoeng for USAs president Donald Trump.

- Vi har hatt diskusjoner, vi er uenige, men det viktigste er at vi tar beslutninger som pusher Nato framover, sa han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media