Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er ulovlig

Erna Solberg (H) krever at USA legger alle kort på bordet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Dagbladet har i dag avslørt at den amerikanske etterretningstjenesten NSA har overvåket 33 millioner mobilsamtaler i Norge, i løpet av 30 dager. Her kan du lese alle detaljene (krever abonnement).

- Ulovlig Statsminister Erna Solberg (H) liker dårlig overvåkingen fra Norges nære allierte. 

- Jeg mener fortsatt det samme som jeg har sagt tidligere, at venner ikke bør overvåke hverandre, sier hun.

- Det er legitimt å drive med etterretning, men den må være målrettet og mistanke-basert, og det virker som man har skutt med storslemmen her. Så skal vi selvfølgelig fortsette den dialogen vi har med amerikanske myndigheter, for å finne ut hva som egentlig er samlet inn og på hvilken måte. Men noe mer vet ikke vi i dag, fortsetter hun.

På spørsmål om hun frykter at hun selv har blitt offer for overvåkingen, understreker at hun ikke har noen grunn til å tro det, «men vi vet for lite til å si noe om dette i det hele tatt», legger hun til.

Varsler flere USA-møter Solberg er ikke overrasket over at Norge nå har havnet i samme situasjon som Tyskland, Frankrike, Spania, Nederland, Brasil og India.
Men hun gjør det klart: 

- Vi har ikke hatt noe informasjon om overvåking i dette volumet eller noe annet.

Overfor norske myndigheter har amerikanere tidligere vedgått at samtaler fra et norsk nummer til USA, og omvendt, kan bli registrert gjennom det såkalte Verizon-programmet.

Men informasjonen Dagbladet i dag bringer (krever Pluss-abonnement), avslører en langt mer omfattende overvåking av nordmenn enn den amerikanske myndigheter tidligere har innrømmet overfor Norge.

Da overvåkingsskandalen begynte å rulle, ble det etablert kontakt mellom norske og amerikanske myndigheter, og det ble avholdt tre møter mellom 17. juni og 29. august i år. Hensikten var å få fakta på bordet om hvilke norske borgere som overvåkes, fra hvilke kilder og hvordan informasjonen behandles.

Bakgrunnen var avsløringer av to amerikanske spion-programmer: PRISM, som er målrettet etterretning mot utenlandske mål, og Verizon-programmet, som er innsamling av metadata fra teletrafikk internt i, og til og fra, USA.

Amerikanske myndigheter har i møtene med representanter for den norske regjeringen fullstendig avvist ulovlig overvåking, med henvisning til at disse programmene er i henhold til den amerikanske loven «The USA Patriot Act» og at de er godkjent av den såkalte FISA-domstolen.

«Foreign Intelligence Surveillance Act» (FISA) er en amerikansk lov som regulerer overvåkning og innsamling av «fremmed etterretningsinformasjon» mellom eller blant «fremmede makter». Den gjelder imidlertid ikke utenfor USAs grenser.

«De to programmene må forelegges FISA-domstolen en gang pr. år. Domstolen godkjenner ikke hver enkelt sak, men skal årlig godkjenne kriteriene for programmet(...)», heter det i en redegjørelse daværende justisminister Grete Faremo sendte Datatilsynet i september i år.

Les tidligere justisminister Grete Faremos (Ap) redegjørelse om dette til Datatilsynet her.

I det interne NSA-notatet Dagbladet presenterer i dag, presiseres det imidlertid at «Boundless Informant»-programmet ikke inneholder såkalt «FISA-data» - altså opplysninger innhentet med hjemmel i FISA-loven.

Fortsetter dialogen Solberg understreker at dialogen med de amerikanske myndighetene forsetter. Både fra justisminister Anders Anundsen (Frp) og utenriksminister Børge Brende (H) er på saken.

Statsministeren vil ikke spekulere på hvordan amerikanerne har fått ut opplysningene, men slår fast:

- Det er ulovlig. I Norge skal den typen opplysninger gis ut etter en rettskontrollert prosess. Hvis den skal gis ut, skal det være konkrete mistanker som er bakgrunnen for det. Det er en veldig viktig del av personvernsystemet i Norge at det er domstolene som avgjør hvilke opplysninger som skal gis ut.

- Tyder det på at vi har for dårlig sikkerhet?  

- Dette kan ikke jeg spekuler på. Jeg syns det litt dumt å synse på den måten nå. Nå skal vi gå inn i det, vi skal undersøke det, og så skal vi se om det er ting vi kan gjøre for å sørge for at amerikanere ikke driver med totalovervåking, eller om det er tekniske måter å sperre for det.

- Det som Dagbladet avslører i dag, har ikke vært oppe i den pågående dialogen mellom norske og amerikanske myndigheter. Har du tillit til amerikanerne i den videre dialogen, om at alle kort legges på bordet?

- Vi må i hvert fall utfordre de på at alle kort legges på bordet, fordi vi har en dialog med dem knyttet til dette.