- Det er umulig å beskrive hvordan de har det nå

Shaimaa (11) og hennes familie ble sendt ut fra Norge i fjor høst. Nå er de på flukt fra bombene i Jemen.

RUINER: 11 år gamle Shaimaa er på flukt, og sitter her angivelig på stedet hvor en bombe tidligere har gått av. Foto: Privat
RUINER: 11 år gamle Shaimaa er på flukt, og sitter her angivelig på stedet hvor en bombe tidligere har gått av. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I november i fjor endret 11 år gamle Shaimaas liv seg fullstendig. Da troppet politiet opp på skolen hennes i Lillesand, og hun og familien ble tvangsutsendt til Jemen.

Tordag i forrige uke flyktet de fra sitt nye hjem i hovedstaden Sana, hvor en saudiledet koalisjon har bombet en rekke mål de siste dagene.

Familiens støttegruppe i Norge hadde ikke hørt fra dem på ei uke, før Naciye Øzturk endelig fikk snakket med Shaimaas mor på Viber tidlig i dag morges.

- Hun fortalte meg at de rømte fra Sana torsdag morgen. Hele nabolaget har flyktet, sier Øzturk til Dagbladet.

Redde Nå oppholder familien seg i et område utenfor Sana, sammen med mange andre flyktninger.

- Det eneste de kunne ta meg seg var mat, vann og litt kjøkkenutstyr. Nå bor de i ett rom sammen med to andre familier, der sover de, spiser de og lager mat, sier hun.

PÅ FLUKT: Shaimaas familie bor nå i ett rom sammen med to andre familier, utenfor Jemens hovedstad Sana. De vurderer å flykte videre, fordi det heller ikke skal være trygt der de oppholder seg nå. Foto: Privat
PÅ FLUKT: Shaimaas familie bor nå i ett rom sammen med to andre familier, utenfor Jemens hovedstad Sana. De vurderer å flykte videre, fordi det heller ikke skal være trygt der de oppholder seg nå. Foto: Privat Vis mer

- Det er umulig å beskrive hvordan de har det nå.

Øzturk forteller at barna har det spesielt vanskelig. Shaimaas yngre bror ble veldig redd av lyden fra bombene, og moren fortalte at det var nyttårsraketter. Hans 11 år gamle søster skjønte imidlertid hva det dreide seg om.

- Hun spurte moren hva som er vitsen med å leve sånn. Hun er helt knust, og moren er veldig deprimert, hun bare gråt da hun snakket med meg.

Mange drept Situasjonen i Jemen er svært vanskelig, etter at Houthi-militsen tok makta i hovedstaden Sana i februar og dannet et presidentråd, ledet av Abdel-Malek al-Houthi. Maktovertakelsen er ikke anerkjent av FN eller verdenssamfunnet generelt, og i forrige uke innledet Saudi-Arabia og en rekke andre land en militæroperasjon mot militsen.

På mandag mistet 40 mennesker livet i et flyangrep på en flyktningleir, og rundt 200 mennesker ble såret.

I går opplyste FNs barnefond UNICEF at 62 barn er drept og 30 såret i kampene den siste uka.

Alle husene i nabolaget hvor Shaimaas familie bodde i Sana, er bombet. Og også familiens tidligere hjem er ødelagt etter bombeangrepene. Nå vurderer familien å flykte videre, for det skal heller ikke være trygt der de oppholder seg nå.

- Nå må det bli en hasteavgjørelse. Regjeringen må gjøre noe. Justisministeren kan ikke gjemme seg lenger, sier Øzturk fortvilet.

Fire barn Da Shaimaa ble sendt ut av landet, hadde hun tilbragt sju år av livet sitt i Norge. Familien fikk avslag på søknad om asyl i 2008. De har siden søkt om opphold på grunn av hennes sterke tilknytning til Norge. UNE har behandlet saken i nemnd to ganger og har vurdert at hun har en sterk tilknytning til Norge som kan gi opphold. Men innvandringsregulerende hensyn veide tyngst. Foreldrene hadde løyet om identiteten.

I mars fødte mora Afran en datter på sykehuset i Jemen. Nå har hun ansvaret for fire barn under 18 år. Hun er uten jobb og er helt avhengig av at venner i Jemen og støttegruppa i Norge bidrar med penger.

Jemen er et av de verste landene å være kvinne i på verdensbasis. Kvinnene skal helst ikke gå alene utendørs, og går dekket i svart fra topp til tå. Barneekteskap er vanlig. Hele 48,4 prosent av jentene blir giftet bort før de er 18 år, ifølge tall fra Human Rights Watch. Barnedødeligheten for barn under fem år er også høy.

- Situasjonen er forferdelig. Shaimaa er redd og deprimert og sier at hun savner vennene sine og sykkelen sin. I Jemen må hun gå med heldekkende klær og får ikke lov til å gå ut alene, har Naciye Øzturk tidligere fortalt Dagbladet.

BOMBET: Innbyggere i Sana inspiserer skadene etter et luftangrep i Sana i går. Foto: Yahya Arhab / EPA / NTb scanpix
BOMBET: Innbyggere i Sana inspiserer skadene etter et luftangrep i Sana i går. Foto: Yahya Arhab / EPA / NTb scanpix Vis mer

Pressevakt i Utenriksdepartementet opplyser til Dagbladet at de ikke foretar seg noe i saken, siden det ikke dreier seg om norske statsborgere.

BOMBET: Alle vinduene i familiens leilighet i Sana er blåst ut etter bombeangrepene. Foto: Privat
BOMBET: Alle vinduene i familiens leilighet i Sana er blåst ut etter bombeangrepene. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer