Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Det er umulig å gjøre forretninger i den tredje verden uten å berike regjeringsledere»

Sitatet kommer fra den mediesky milliardæren Ely Calil (69), som var Yaras gode hjelper da de ville kjøpe gjødselfabrikker i India.

- SENTRAL: Politiadvokat Helem Bærug Hansen (t.v.) gikk i Oslo tingrett i går igjennom den delen av korrupsjonssaken mot Yara som dreier seg om India-prosjektet. Der dukker blant annet den mystiske milliardæren Eli Calil opp. I midten førstestatsadvokat Marianne Djupesland, t.h. førstestatsadvokat Bård Thorsen. Foto: 
Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- SENTRAL: Politiadvokat Helem Bærug Hansen (t.v.) gikk i Oslo tingrett i går igjennom den delen av korrupsjonssaken mot Yara som dreier seg om India-prosjektet. Der dukker blant annet den mystiske milliardæren Eli Calil opp. I midten førstestatsadvokat Marianne Djupesland, t.h. førstestatsadvokat Bård Thorsen. Foto: Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ett av navnene som går som en rød tråd igjennom hele Yaras korrupsjonsanklagede India-satsing, er Ely Calil.

- Ely Calil er med fra begynnelsen til siste slutt, sa politiadvokat Helen Bærug Hansen da navnet kom opp i Oslo tingrett i går.

69-åringen, som ifølge britiske medier er god for minst 3,5 milliarder kroner, er en fikser og lobbyist i den absolutte verdenseliten, med et kontaktnett som omfatter kongelige og statoverhoder verden over.

Calil er ikke tiltalt i Yara-saken, men er avhørt av Økokrim, og skal vitne senere i saken.

Calil er svært mediesky, det fantes lenge bare ett, gammelt bilde av ham. Han snakker ikke med journalister. Ett unntak var et portrett som ble gjort i Harpers Bazaar, av en journalist som selv omtaler seg som venn av Calil.

Der går det fram hvordan Calil, som var en nøkkelmann i Yaras India-satsing, selv ser på korrupsjon:

- Vil gi deg fingeren - Det er umulig å gjøre forretninger i den tredje verden uten å berike regjeringsledere. Man pleide å gi en diktator en koffert full av dollarsedler. Nå gir du han et tips om aksjekurser, eller kjøper en eiendom fra onkelen eller moren hans for ti ganger prisen, sier Calil i intervjuet.

- Forretningsmannen har ikke noe valg. Han er mellom barken og veden. Kineserne kommer til Afrika og lover 25 prosent for tillatelser. Så hva gjør du da? Sier du at «dette liker ikke den amerikanske regjeringen»? Kineserne vil gi deg fingeren. Ingen liker å betale bestikkelser. Det er ingen spøk. Men må du gjøre det, så må du gjøre det.

Artikkelen i Harpers er publisert i 2009, omtrent halvannet år etter at Eli Calil ble brukt som mellommann i Yaras India-prosjekt.

- Mellommann 69-åringen er av libanesisk hærkomst, og vokste opp i Nigeria, der han også var med på å framforhandle noen av de tidligste oljekontraktene med utenlandske selskaper. Siden er han blitt beskyldt for både å stå bak statskupp og vært trukket inn i korrupsjonssaker en rekke ganger, men er aldri dømt for noe.

I den indiske delen av Yara-saken, som ble gjennomgått i Oslo tingrett i går, fremgår hans navn hyppig. Han får tilsendt mange av epostene som går mellom lederne for Yaras India-satsing og Gurpreteesh Maini - mannen som fremforhandlet og etterhvert mottok en million dollar som Økokrim hevder er korrupsjon.

- Han framstår som en slags mellommann som setter Yara i kontakt med Maini, sier Bærug Hansen til Dagbladet.

Økokrim har ikke funnet noen dokumentasjon på hva slags formell forbindelse det har vært mellom Yara og Calil.

- Vi vet ikke hvordan han er kompensert for sine tjenester, sier politiadvokat Helen Bærug Hansen til Dagbladet.

Dagbladet har spurt Yara om hva slags engasjement Ely Calil har hatt hos dem, men Yara ønsker ikke å svare på spørsmål om dette mens saken i Oslo tingrett pågår. Det har ikke lykkes Dagbladet å få tak i Ely Calil.