- Det er umulig å vinne en krig i Afghanistan

Mikhail Gorbatsjov ber NATO trekke seg ut så fort som mulig. Og han snakker av erfaring.

- FORLAT AFGHANISTAN: Mikhail Gorbatsjov støtter Barack Obama i planen om å starte tilbaketrekningen av amerikanske styrker neste sommer. Foto: Reuters
- FORLAT AFGHANISTAN: Mikhail Gorbatsjov støtter Barack Obama i planen om å starte tilbaketrekningen av amerikanske styrker neste sommer. Foto: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet): Afghanistan har vært sammenhengende herjet av krig siden 1978. I den perioden har landet to ganger vært invadert, første gang av Sovjetunionen i 1979 og andre gang av NATO i 2001.

Fredsprisvinner Mikhail Gorbatsjov var Sovjetunionens leder da landet ga opp krigen i Afghanistan i 1989 og trakk sovjetiske tropper ut, etter ti år med store tapstall for de sovjetiske styrkene og over én millioner døde sivile.

I et intervju med BBC trekker Gorbatsjov linjer tilbake til 1989 og sammenlikner med situasjonen i Afghanistan nå.

- Seier i Afghanistan er umulig, Barack Obama gjør rett når han starter å trekke amerikanske styrker ut av Afghanistan neste år, sier Gorbatsjov til den britiske statskanalen.

- USA brøt avtale Gorbatsjov mener USA ikke respekterte avtalen som lå til grunn for den sovjetiske tilbaketrekningen fra landet.

- Før vi trakk ut sovjetiske tropper, diskuterte vi med grupper i Afghanistan, Pakistan, Iran, India og selvfølgelig USA, og alle ble enige om at Afghanistan skulle være et nøytralt, demokratisk land, sier Gorbatsjov, før han anklager USA for at borgerkrigen fortsatte etter den sovjetiske tilbaketrekningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer