- FORLAT AFGHANISTAN: Mikhail Gorbatsjov støtter Barack Obama i planen om å starte tilbaketrekningen av amerikanske styrker neste sommer. Foto: Reuters
- FORLAT AFGHANISTAN: Mikhail Gorbatsjov støtter Barack Obama i planen om å starte tilbaketrekningen av amerikanske styrker neste sommer. Foto: ReutersVis mer

- Det er umulig å vinne en krig i Afghanistan

Mikhail Gorbatsjov ber NATO trekke seg ut så fort som mulig. Og han snakker av erfaring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Afghanistan har vært sammenhengende herjet av krig siden 1978. I den perioden har landet to ganger vært invadert, første gang av Sovjetunionen i 1979 og andre gang av NATO i 2001.

Fredsprisvinner Mikhail Gorbatsjov var Sovjetunionens leder da landet ga opp krigen i Afghanistan i 1989 og trakk sovjetiske tropper ut, etter ti år med store tapstall for de sovjetiske styrkene og over én millioner døde sivile.

I et intervju med BBC trekker Gorbatsjov linjer tilbake til 1989 og sammenlikner med situasjonen i Afghanistan nå.

- Seier i Afghanistan er umulig, Barack Obama gjør rett når han starter å trekke amerikanske styrker ut av Afghanistan neste år, sier Gorbatsjov til den britiske statskanalen.

- USA brøt avtale Gorbatsjov mener USA ikke respekterte avtalen som lå til grunn for den sovjetiske tilbaketrekningen fra landet.

- Før vi trakk ut sovjetiske tropper, diskuterte vi med grupper i Afghanistan, Pakistan, Iran, India og selvfølgelig USA, og alle ble enige om at Afghanistan skulle være et nøytralt, demokratisk land, sier Gorbatsjov, før han anklager USA for at borgerkrigen fortsatte etter den sovjetiske tilbaketrekningen.

1990: Mikhail Gorbatsjov fikk Nobels fredspris i 1990. Her fra nobelforedraget hans. Foto: Scanpix
1990: Mikhail Gorbatsjov fikk Nobels fredspris i 1990. Her fra nobelforedraget hans. Foto: Scanpix Vis mer

- USA sa de respekterte denne avtalen, men samtidig trente de militante grupper, de samme som plager Afghanistan og Pakistan nå.

Dette står i kontrast til den offisielle amerikanske versjonen. USA mener borgerkrigen fortsatte fordi Sovjetunionen ikke inkluderte mujahedinene i forhandlingene før avtalen i 1988.

- Ikke noe alternativ Gorbatsjov støtter altså den planlagte amerikanske tilbaketrekningen. Han mener de ikke har noe valg.

- Det vil bli vanskelig for USA å trekke seg ut, men hva er alternativet? Skal de sende inn 500 000 soldater som i Vietnam? Det vil aldri fungere.

Samtidig som Gorbatsjov oppfordrer til tilbaketrekning fra Afghanistan, går NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen ut og inviterer Russland til å bidra.

Økt NATO-russisk samarbeid Foran NATO-møtet i Lisboa neste måned, mener den tidligere danske statsministeren at det vil være en milepæl i samarbeidet mellom NATO og Russland.

- Jeg mener det er mulig med økt samarbeid mellom NATO og Russland når det gjelder Afghanistan. Russland har lenge hatt interesser om å stabilisere regionen, siden det også påvirker Russlands sikkerhet. For ikke å glemme at en destabilisering av Afghanistan kan spre seg til Sentral-Asia, sa Fogh Rasmussen tidligere i uka.

TREKKER SEG: Barack Obama har planer om å trekke amerikanske tropper ut. Her fra innsettelsen av general David Petraeus som øverstkommanderende i Afghanistan. Bak til venstre ses visepresient Joe Biden. Foto: EPA
TREKKER SEG: Barack Obama har planer om å trekke amerikanske tropper ut. Her fra innsettelsen av general David Petraeus som øverstkommanderende i Afghanistan. Bak til venstre ses visepresient Joe Biden. Foto: EPA Vis mer

Rasmussen skal besøke Russland før NATO-møtet. Der er det ventet at han ber Russland om bidrag til opplæring av afghanske piloter, samt utlån av helikoptre til den afghanske luftforsvaret, samt åpne opp for flere konvoier over russisk territorium.

Norge deltar i NATOs operasjoner i Afghanistan. 500 norske soldater er i Afghanistan, tilsammen er 120 000 NATO-tropper i det krigsherjede landet. Så langt har over 2000 NATO-soldater mistet livet, de sivile tapstallene er svært mye høyere.

Ni norske soldater er drept i Afghanistan.