- Det er urealistisk at en av fem videregående-gutter har ADHD

Nye «astronomiske tall» viser økende ADHD-diagnostisering blant skolebarn i USA.

STOR ØKNING:  Blant de eldste guttene, fra 14 til 17 år hadde hele én av fem diagnosen, ifølge tall fra det statlige «Centers for Disease Control and Prevention». Det er en økning på 16 prosent siden 2007. 
 USA er et sikkert forbilde på en samfunnsutvikling der diagnostisering, medisinering og enkle svar blir løsningen på kompliserte menneskelige livsproblemer. Selv om Norge ligger etter USA, er det ikke vanskelig å få øye på de samme tendensene her, sier spesialist i klinisk barnepsykologi, Per Are Løkke. Foto: Linda Næsfeldt
STOR ØKNING: Blant de eldste guttene, fra 14 til 17 år hadde hele én av fem diagnosen, ifølge tall fra det statlige «Centers for Disease Control and Prevention». Det er en økning på 16 prosent siden 2007. USA er et sikkert forbilde på en samfunnsutvikling der diagnostisering, medisinering og enkle svar blir løsningen på kompliserte menneskelige livsproblemer. Selv om Norge ligger etter USA, er det ikke vanskelig å få øye på de samme tendensene her, sier spesialist i klinisk barnepsykologi, Per Are Løkke. Foto: Linda Næsfeldt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hele 11 prosent av amerikanske skolebarn mellom 4 og 17 år har fått diagnosen ADHD. Blant de eldste guttene, fra 14 til 17 år hadde hele én av fem diagnosen, ifølge tall fra det statlige «Centers for Disease Control and Prevention».

Det er en økning på 16 prosent siden 2007, melder avisa The New York Times.

- Det er urealistisk at en av fem videregående-gutter har ADHD. Dersom vi behandler barn uten diagnose med medisin, vil en viss prosent av dem ende opp med misbruk og avhengighet. Og med alle disse pillene flytende rundt, hvor mye gis bort til venner? Noen studier viser at 30 prosent blir gitt bort, sier professor i psykiatri, James Swanson ved Florida International University.

- Ulik diagnose-kultur Det er estimert at 6,4 millioner barn i alderen 4 til 17 år i USA har fått diagnosen i løpet av livet, og omtrent to tredjedeler av disse barna blir behandlet med medisinene Ritalin eller Adderall.

Disse medisinene kan dramatisk forbedre livskvaliteten til barna med ADHD, men det kan også føre til avhengighet, angst og tidvis psykoser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer