VI SE PÅ REGLENE: Justisminister Anders Anundsen vil se nærmere på reglene som gjør at politiet ikke har hjemmel til å bruke av utenlandske domfeltes dagpenger til formål som nye pass for uttransportering. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VI SE PÅ REGLENE: Justisminister Anders Anundsen vil se nærmere på reglene som gjør at politiet ikke har hjemmel til å bruke av utenlandske domfeltes dagpenger til formål som nye pass for uttransportering. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Det er urimelig at det skal lønne seg å sette seg på bakbeina

Politiet må betale for pass for å få domfelt rumener uttransportert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En domfelt rumener som selv nekter å kjøpe seg et nytt gyldig pass skaper hodebry for politiet i Vestfold. Politiet kan ikke trekke beløpet fra dagpengene til 27-åringen, og må derfor selve punge ut for at han skal uttransporteres til hjemlandet.

- Det finnes ingen hjemmel for å kunne trekke dagpenger fra domfelte for å dekke denne typen kostnader, sier justisminister Anders Anundsen (Frp).

Justisminsteren innrømmer at det hele framstår ganske håpløst.

- Jeg tror ikke nødvendigvis lovene er lite gjennomtenkt, men det er en del hull jeg tror en ikke har tenkt på da systemet ble utformet. Det framstår helt klart som urimelig at det skal lønne seg å sette seg på bakbeina, sier han.

Skal se på regelverket Anundsen forteller at han har satt igang et arbeid med å se på hvordan de kan unngå at politiet må bruke av eget budsjett til ting som pass til domfelte som skal sendes ut av landet.

- Grunnen til at jeg har satt ned et arbeid med dette er at jeg ikke har noen klar løsning å komme med umiddelbart. Vi må se nærmere på regelverket, sier han.

Justisministeren ønsker å få fjernet muligheten domfelte har til å nekte å bruke av dagpengene til uttransportering, men ønsker også å se nøyere på hele ordningen med dagpenger til utenlandske domfelte.

- Jeg vil se nøyere på hvordan hele systemet fungerer. Kan det være en mulighet å heller gi utenlandske domfelte tingene de trenger i stedet for dagpenger? sier han.

- Uakseptabelt 27-åringen som ikke vil betale for eget pass var en av de såkalte eldreranerne som fikk historisk strenge straffer for å ha ranet flere eldre personer på Østlandet i 2010.

Han har tjent 3500 kroner i arbeidspenger i norsk fengsel, men Kriminalomsorgen har ikke tilgang eller hjemmel til å bruke av pengene han har tjent.

Både leder av justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik (Ap), og Fremskrittpartiets Ulf Leirstein rister på hodet av hele passhistorien.

- Dette er jo helt uakseptabelt. Dersom Kriminalomsorgen og politiet mangler hjemmel til å inndra midler fra en domfelt i tilfeller som dette, må de få den muligheten. Det er noe departementet må fikse eller så vil vi gjøre det fra Stortinget, sier Tajik.

- Politiet må få de redskapene de trenger for enkelt å kunne uttransportere fanger som skal sone i hjemlandet. Jeg vil ta denne saken opp med justisministeren, og jeg forventer at vi finner en løsning slik at dette ikke kan skje, sier Leirstein.

«VANNBANDEN:» Her blir de såkalte eldreranerne avslørt på film. En våken ansatt på bensinstasjonen tilkalte politiet etter at de stakk av fra regninga. Nå sliter politiet med å få mannen sendt ut av landet. Foto: Lasse Ljung / Nyhetsfoto
«VANNBANDEN:» Her blir de såkalte eldreranerne avslørt på film. En våken ansatt på bensinstasjonen tilkalte politiet etter at de stakk av fra regninga. Nå sliter politiet med å få mannen sendt ut av landet. Foto: Lasse Ljung / Nyhetsfoto Vis mer